22. oktober 2020
Evighedstræ nr. 9 lokalt og nummer 68 på landsplan er denne 10-stammede bøg, der står i Vindekilde, og som (f.v.) skovrider Jens Peter Simonsen og Mogens Anholm, Røsnæs, her drøfter. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Evighedstræ nr. 9 lokalt og nummer 68 på landsplan er denne 10-stammede bøg, der står i Vindekilde, og som (f.v.) skovrider Jens Peter Simonsen og Mogens Anholm, Røsnæs, her drøfter. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Evighedstræet er en udflugt værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Evighedstræet er en udflugt værd
Kalundborg - 11. september 2016 kl. 20:30
Af Ulrik Reimann

Røsnæs: Søndag blev det - med tale og emblem samt en skrøne - officielt, at den 10-stammede bøg i Vindekilde er evighedstræ nr. 9

Det er et helt specielt træ, og der er flere grunde til, at Kalundborg Kommunes evighedstræ nr. 9 - og nr. 68 på landsplan - så absolut er et besøg værd. Turen fra p-pladsen og hen til træet er ikke for gangbesværede, især ikke det sidste meget skrånende stykke i Vindekilde på Røsnæs, hvor den 10-stammede bøg står. Men besværet belønnes.

Hvis træet, der kan blive endnu flere hundrede år gammelt, ville prale, kunne det oveni evighedstræ-æren nævne, at det da også er Røsnæs' ældste træ og det eneste træ på hele Røsnæs, der overlevede Kong Valdemar Sejrs forbandelse i 1231.

Der er dem, der kalder den historie en skrøne. Blandt andre røsnæsseren Mogens Anholm, der serverede træ-skrønen i forbindelse med den officielle afsløring af Danmarks evighedstræ nr. 68 søndag klokken 11.15.

Det var Susanne Ladefoged, formand for Danmarks Naturfredningsforening Kalundborg, der holdt talen for træet og de fremmødte på den stejle skråning. Ideen om evighedstræer stammer fra DN og handler om at sætte fokus på træers værdi. Det gælder rent biologisk, men også, hvis der er gode, gamle skrøner eller andre historier knyttet til det. Andre kriterier handler om høj alder, stor størrelse og æstetik samt historisk eller anden social værdi.

Skovrider Jens Peter Simonsen fra skovdistriktet fik æren af at forsyne evighedstræet med det officielle emblem. Og det er ikke gjort med de hurtige dask med hammeren. Ejeren af arealet, hvor evighedstræet står, staten, forpligter sig nemlig med en frivillig, men dog erklærende hensigt om at beskytte og bevare træet så godt og så længe, der er muligt.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk