24. september 2021
Holger Prehnum (th.) og Peer Lysemose har kontakt til efterkommere af Lundbye, Skovgaard og Frølich i forbindelse med Lundbye Kunstfestival - her sammen med Maja Lisa Engelhardt (tv.) og Sarah Fredholm.
gallery icon

Se billedserie

Holger Prehnum (th.) og Peer Lysemose har kontakt til efterkommere af Lundbye, Skovgaard og Frølich i forbindelse med Lundbye Kunstfestival - her sammen med Maja Lisa Engelhardt (tv.) og Sarah Fredholm.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et scoop på Lundbye-festival: Udlån fra guldaldermalernes efterkommere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Et scoop på Lundbye-festival: Udlån fra guldaldermalernes efterkommere
Kalundborg - 09. maj 2021 kl. 18:30
Af Stefan Andreasen

Der er udsigt til det, der i kunst- og museumsverdenen kaldes proveniens - særlige historier der er dukket op i tilknytning til kunstværker - når der til august skal være udstilling med værker af guldalder-vennerne J. Th. Lundbye, P. C. Skovgaard og Lorenz Frølich i Bispegården i Kalundborg under Lundbye Kunstfestival 2021.

- Vi har været så heldige at blive kontaktet af efterkommere af alle tre kunstnere, Lundbye, Skovgaard og Frølich, og de har givet os lov til at låne værker til udstillingen - malerier, skitser og tegninger, siger Peer Lysemose.

Han er formand for Kalundborg Kunstforening og manden, der tager sig af registrering af de mange værker, som Lundbye-komitéen får lov til at låne til udstillingen af private samlere.

- Det er en fantastisk mulighed for os at kunne vise værker, der er noget proveniens over, fordi de er gået i arv i kunstnernes familier i generationer.

- Det er noget helt særligt, som vi tror, der vil være stor interesse for.

- Vi har blandt andet kontakt til en kvinde fra Odense, et tipoldebarn af Lorenz Frølich, som har tilbudt os, at vi må låne 35 billeder af Frølich.

- Der er noget rigtigt spændende imellem, fortæller Peer Lysemose.

Kalundborg-kunstner og Lundbye-kender Maja Lisa Engelhardt skal i sidste ende se alle de lånte billeder igennem og udvælge cirka 150 numre til udstillingen.

Også i forbindelse med Lundbye-festivalen og -udstillingen i 2018 var der udlånt værker fra efterkommere af J. Th. Lundbye.

Igen er der lagt op til, at der skal vises mange små (i format) værker på udstillingen, der 7. august til 12. september vil blive én af hoved-attraktionerne til Lundbye Kunstfestival 2021.

- Der vil blive rigtigt meget at se på med 150 forskellige udstillings-numre - mange små billeder, tegninger og skitser - og udstillingen vil få en historisk klang, som mange mennesker godt kan lide. Der bliver noget at gå på opdagelse i, siger Peer Lysemose.

Lundbye, Skovgaard og Frølich tilhørte den yngste generation af guldaldermalerne. De var nære venner og kolleger. Venskabet, hvor Lundbye var det samlende midtpunkt, er udstillingens tema.

- De kendte hinanden fra kunstakademiet i København. Frølich boede i mange år i udlandet, blandt andet i Paris, så han og Lundbye sås ikke så meget. Men de fik til gengæld et tæt og dybt korrespondance-venskab gennem deres breve, fortæller Holger Prehnum, formand for Lundbye-komitéen.

- Skovgaard og Lundbye gik meget sammen og malede - de malede ligefrem på hinandens værker. Men deres venskab blev dramatisk udfordret, fordi de var forelsket i den samme unge kvinde, Georgia Schouw, fortæller Holger Prehnum.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk