17. september 2021
Som dyremaler var og er J.Th. Lundbye kendt ikke mindst for sine køer. Men her han indfanget en kat med pensel og farver. Billedet, der er i privat eje, er en af de skjulte skatte, der kommer frem i lyset på Bispegården. Foto: Narayana Press
gallery icon

Se billedserie

Som dyremaler var og er J.Th. Lundbye kendt ikke mindst for sine køer. Men her han indfanget en kat med pensel og farver. Billedet, der er i privat eje, er en af de skjulte skatte, der kommer frem i lyset på Bispegården. Foto: Narayana Press
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En udstilling med skjulte skatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En udstilling med skjulte skatte
Kalundborg - 01. august 2021 kl. 12:31

De var meget forskellige personligheder, men de var venner og arbejdskammerater, og de satte et stærkt præg på sidste del af den periode i 1800-tallet, vi kalder den danske guldalder.

Ven- og arbejdsfællesskabet mellem Johan Thomas Lundbye, Lorenz Frølich og Peter Christian Skovgaard er et hovedtema for sommerens Lundbye Kunstfestival i Kalundborg, og det bliver foldet ud i festivalens anden halvleg.

Den bliver skudt i gang, når billedkunstneren Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af J.Th. Lundbye lørdag middag den 7. august bliver afsløret ved Kaalund Kloster på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Allé og Klosterparkvej og overdraget af festivalarrangøren, Lundbyekomitéen, til Kalundborg Kommune. Resten af weekenden byder på et tæt pakket program.

Efter skulpturindvielsen åbner festivalens hovedudstilling »Tre venner« på Bispegården med cirka 160 privatejede billeder af Lundbye, Frølich og Skovgaard. Der er skitser, tegninger, akvareller, tryk og malerier, og de fleste af dem har ikke været vist offentligt før.

Meningen har ikke været at præsentere en kunsthistorisk udstilling. Meningen er at »åbenbare skjulte skatte, som har ventet på at blive plukket eller set på som forårsblomster og trækfugle,« som Maja Lisa Engelhardt skriver i det flotte udstillingskatalog med fornemme gengivelser af de mange billeder. Hun har sammensat udstillingen og delt den i fire afsnit efter billedernes motiver: Dyr, natur, mennesker og mytologi.

Jette Baagøe, tidligere direktør for Jagt- og Skovbrugsmuseet har skrevet en inspireret og oplysende tekst om de tre guldaldermaleres venskab og samtid.

Udstillingen vises til og med 12. september.

Efter ferniseringen på Bispegården er der korkoncert i Vor Frue Kirke med Graabrødre Kammerkor fra København, der opfører Niels W. Gades klassiske og nationalromantiske korballade »Elverskud«.

Søndag den 8. august skifter scenen til Stalden på Lerchenborg Slot. Her åbner en udstilling med de 66 bedste fotos fra Lundbye Kunstfestivals fotokonkurrence »Det kjære Danmark 2021«, og tre af billederne præmieres. Til udstillingen er der trykt et katalog med knivskarpe gengivelser af de udvalgte fotos.

Her åbner også en spændende keramikudstilling, keramiker Anne Rolsted vase- og bogprojekt »52 vaser til 52 buketter«. Hun har skabt en vase med en buket til hver af årets uger og udgiver på ferniseringsdagen en bog om projektet.

I tilgift vises en plancheudstilling om planerne om et H.C. Andersen Art Center på Lerchenborg.

Udstillingen på Lerchenborg fortsætter også frem til 12. september.

8. august er der også en guidet tur til Lundbye-landmarks på Røsnæs. Peter Hermann er guide, og Kalundborg Turistforening har arrangeret.

Tirsdag den 10. august kan man få en guidet omvisning på udstillingen med de tre guldaldergutter på Bispegården. Palle Bruun Olsen er guide.

10. august er der foredrag på Lerchenborg i tilknytning til udstillingen i Stalden. Fotograf og multimediedesigner Claus Starup fortæller om sin professionelle og personlige tilgang til guldaldermaleriet som inspirationskilde i sit arbejde som fotograf. Foredraget er arrangeret af Kalundborg Fotoklub.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk