27. februar 2021
I de kommende uger kan man risikere at støde på denne helikopter i luftrummet over Kalundborg. Helikopteren er på jagt efter nye grundvandsresurser. Foto: Kalundborg Forsyning
I de kommende uger kan man risikere at støde på denne helikopter i luftrummet over Kalundborg. Helikopteren er på jagt efter nye grundvandsresurser. Foto: Kalundborg Forsyning
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En luftbåren pilekvist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En luftbåren pilekvist
Kalundborg - 23. februar 2021 kl. 15:26
Af Thomas Rye

I de kommende uger kan kalundborgenserne blive udsat for et ganske aparte syn: en helikopter der flyver rundt i lav højde over jorden, med en stor metalramme hængende under sig. Helikopteren skal hjælpe Kalundborg Forsyning med at kortlægge grundvandsressourcerne i Kalundborg Kommune, og det foregår med en teknologi, som blev udviklet på Aarhus Universitet i begyndelsen af 90'erne. Håbet er at finde nye kildepladser, hvorfra forsyningen i fremtiden kan hente vand til kalundborgenserne og lokale virksomheder.

- Der sker fortsat en positiv erhvervsudvikling i Kalundborg. Udover økonomisk vækst i kommunen betyder det også, at der på sigt bliver behov for at kunne levere mere vand til industrien, forklarer Anne E. Jensen, der er formand for Kalundborg Forsynings bestyrelse.

Der er ikke akut brug for de nye kilder, men det kan der hurtigt komme, og det tager tid at finde og få godkendt nye boringer. Således kan det tage fem til seks år fra kilden er fundet til alle godkendelser er i hus, forklarer projektleder Søren Toft Nielsen.

- Derfor kortlægger vi fremtidens vandressource allerede nu, så vi fremover er klar til at levere rigeligt med rent drikkevand i hanerne, siger Anne E. Jensen.

Det er den østjyske virksomhed SkyTEM Surveys ApS, som udfører kortlægningen for Kalundborg Forsyning. Ved undersøgelsen indsamles data, der fortæller hvad jordlagene består af, ned til flere hundrede meters dybde under terrænoverfladen.

- Kortlægningen vil give os et detaljeret billede af, præcis hvor grundvandsmagasinerne ligger, hvordan de hænger sammen, og hvor godt de er beskyttet. Det giver os en masse viden om vores grundvand. Ikke kun hvor det findes, men for eksempel også hvor nedsivningen af nyt vand sker, og hvor meget vi kan pumpe op uden at påvirke vandløb og søer. forklarer Karsten B. Rud, seniorprojektleder i Kalundborg Forsyning.

Efter planen skal helikopterundersøgelserne finde sted i uge 10 eller uge 11, og forventes at tage en lille uges tid. Undersøgelserne er dog afhængige af mange forskellige forhold her i blandt vind og vejr. Et område på cirka112 kvadratkilometer skal undersøges.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk