24. juli 2019
Hans Christian Strandby viser tromlefilteret frem. Det blev indtil 2015 brugt på et mindre rensningsanlæg i Sæby. Da det anlæg lukkede ned, blev tromlefilteret gemt, fordi forsyningen mente, at det var for godt til at smide ud. Foto: Martin Stokkebro Moestrup
gallery icon

Se billedserie

Hans Christian Strandby viser tromlefilteret frem. Det blev indtil 2015 brugt på et mindre rensningsanlæg i Sæby. Da det anlæg lukkede ned, blev tromlefilteret gemt, fordi forsyningen mente, at det var for godt til at smide ud. Foto: Martin Stokkebro Moestrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En god ide og en stor besparelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En god ide og en stor besparelse
Kalundborg - 15. marts 2019 kl. 13:01
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Man tager et gammelt tromlefilter, en tom container, et hold halvnørdede ingeniører og nogle fingernemme praktikere og ryster det hele sammen. Resultatet er et mobilt tromlefilter, der hurtigt kan sendes ud til Kalundborg Forsynings syv mindre rensningsanlæg og hjælpe til i nødens stund.

- I og med det er bygget ind i containeren, er det nemt lige at tage på en lastbil og køre ud til rensningsanlægget. På den måde kan vi få det op at køre i løbet af nogle timer, siger Hans Christian Strandby, maskiningeniør og seniorprojektleder ved Kalundborg Forsyning.

Rensningsanlæggene renser spildevandet, før det sendes ud i eksempelvis åer og vandløb. Hvis der sker en fejl eller et uheld, eller hvis anlægget overbelastes på grund af for meget regnvand, ledes spildevandet uden om anlægget og direkte ud i naturen. Dette skal selvfølgelig forhindres i så stort omfang som muligt, og derfor er det nye anlæg, der hurtigt kan tages i brug, rigtig smart.

- I 2015 lukkede vi et mindre rensningsanlæg i Sæby, hvor tromlefilteret var i brug. Selv om det er fra 1995, mente vi, at det var for godt til at smide ud. Derfor gemte vi det. Da vi så stod og manglede reservekapacitet til en nødsituation, samtidig med at vi havde containeren, kom vi på ideen om selv at bygge tromlefilteret, forklarer Hans Christian Strandby.

Ideen har betydet en stor besparelse for forsyningen, da Hans Christian Strandby vurderer, at et nyt tromlefilter ville koste et syvcifret beløb. Anlægget står i øjeblikket på Kalundborg Forsynings anlæg på Dokhavnsvej, hvor det udsættes for de sidste test, før det formentlig skal ud og testes »i virkeligheden« ved et af de mindre rensningsanlæg.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk