22. april 2019
- Man kan ikke indskærpe nok, at man skal bruge vand med omtanke, siger Kalundborg Forsynings direktør Hans-Martin Friis Møller.Foto: Bjarne Robdrup
- Man kan ikke indskærpe nok, at man skal bruge vand med omtanke, siger Kalundborg Forsynings direktør Hans-Martin Friis Møller.Foto: Bjarne Robdrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekstrem tørke gav fem gange så lidt regn i Kalundborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekstrem tørke gav fem gange så lidt regn i Kalundborg
Kalundborg - 09. august 2018 kl. 12:58
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

36 mm regn.

Så meget faldt der i Kalundborg Kommune fra 1. maj til 1. august i år, viser målinger foretaget af Kalundborg Forsyning.

- Den normale nedbørsmængde for perioden ligger på 130-195 mm, fortæller Hans-Martin Friis Møller, direktør for Kalundborg Forsyning.

De tørre måneder har altså betydet, at nedbørsmængden i kommunen kun har været mellem en fjerde- og en femtedel af, hvad den normalt er fra maj til august. Hans-Martin Friis Møller fortæller endvidere, at det varme vejr har skabt nogle særlige udfordringer for forsyningen.

- Dels har det betydet, at der er mindre spildevand, men at det, der kommer, er mere koncentreret. Det er dog noget, vi sagtens kan behandle.

- Dels har det også betydet rørbrud på nogle spildevandsledninger, fordi tørken giver spændinger i jorden, der går ind og simpelthen knækker rørene over, fortæller han.

Tørken har dog faktisk betydet færre ødelagte rør denne sommer, forklarer han.

- Vi har haft to-tre knækkede rør, men normalt er det tal højere. Årsagen er, at den manglende nedbør har betydet en mindre belastning på hele systemet, siger Hans-Martin Friis Møller.

Kalundborgs grundvandsressourcer bliver dog ikke udtømt på grund af den meget varme sommer.

- Drikkevandet er ikke som sådan i fare på grund af én tør sommer, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen, professor ved DTU Miljø, Institut for Vand og Miljøteknologi.

Samme melding kommer fra Hans-Martin Friis Møller. Han forklarer, at Kalundborg fortsat har ubenyttede vandreservoirer, som man kan bore ned til, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Der er steder i kommunen, hvor man godt kan hente mere vand. Men der er vi slet ikke endnu rent behovsmæssigt, understreger han.

Hvis de næste somre bliver lige så tørre er både direktøren og professoren dog enige om, at det kan få alvorlige konsekvenser.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk