
Det er godt et år siden at kommunalbestyrelsen vedtog, at der skulle udarbejdes et kommuneplantillæg for etableringen af større solcelleanlæg i Kalundborg Kommune.
Tillægget kommer til at indeholde en række fokusområder, som kommunen vægter ved etableringen af sådanne anlæg, blandt andet inddragelse af lokalområderne, beskyttelse af grundvandet og øget biodiversitet.
Baggrunden for kommuneplantillægget var, at der i Kalundborg Kommune er en stigende interesse for at etablere solcelleparker, og på nuværende tidspunkt har Kalundborg Kommune ikke mindre end ni ansøgninger om at etablere nye solcelleparker, der til sammen omfatter omkring tusinde hektar.
Mandag aften inviterede kommunen til virtuelt borgermøde, hvor det nye kommuneplantillæg var til debat. Flere af deltagerne var interesserede i at vide, hvor de nye solcelleparker skal placeres. De fik dog ikke noget svar.
- Hver ansøgning skal behandles for sig, og der skal holdes lokale høringer og udarbejdes lokalplaner for hvert enkelt anlæg, sagde formanden for teknik- og miljøudvalget Jakob Beck Jensen (V).
Formanden understregede at det er afgørende for teknik- og miljøudvalget, at lokalsamfundene bliver inddraget i de enkelte projekter - noget som også planlægger Sørine Lærke Sørensen fra Kalundborg Kommune var inde på i sit indlæg.
- Borgerne er dem, som kender området bedst. Hvis vi inddrager dem tidligt, kan vi udvikle nogle bedre løsninger og sikre borgerne større tilfredshed, og at de føler medejerskab til projektet, sagde hun.
Kommunen forestiller sig blandt andet, at etableringen af solcelleparker kan være en anledning til at skabe nye, rekreative, grønne områder og andre faciliteter til glæde for lokalsamfundene.
- Skal man for eksempel plante et læbælte, giver det måske god mening også at lave en sti, der kan forbinde to landsbyer, eller åbne nye grønne områder op for besøgende, sagde Sørine Lærke Sørensen.
I løbet af aftenen blev der stillet mange skriftlige spørgsmål til de planlagte anlæg.
En spørger ville vide, hvorfor anlæggene skal være så store.
- Nu er det ikke kommunen som laver ansøgningerne, men hvis vi i stedet skulle have mange små anlæg, ville det kræve endnu flere solceller for at nå op på den samme kapacitet, sagde Jakob Beck Jensen.
En anden spørger ville vide, om etableringen af flere solcelleparker ikke vil begrænse adgangen til en stor del af kommunens natur.
- I teknik- og miljøudvalget lægger vi stor vægt på, at anlæggene bidrager til, at vi kan komme endnu lettere ud i naturen og landområderne, understregede Jakob Beck Jensen.
Den offentlige høring fortsætter frem til den 8. marts.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her