24. september 2021
Kalundborg Kommune er reelt uden indflydelse på, om staten siger ja til en havvindmøllepark i Jammerland Bugt.
Kalundborg Kommune er reelt uden indflydelse på, om staten siger ja til en havvindmøllepark i Jammerland Bugt.
Foto: Energistyrelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere afviser Jammerland-møller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgere afviser Jammerland-møller
Opdateret 08. april 2015 kl. 10:40
Kalundborg - 08. april 2015 kl. 10:30
Af Bjarne Robdrup

Mindst 3000 helårs- og sommerhuse og måske op mod 10.000 beboere vil blive berørt, hvis de statslige myndigheder giver private bygherrer tilladelse til opførelse af op mod 80 havmøller i 150 meters højde i et område syd for halvøen Asnæs i Jammerland Bugt.

Flere borgere har rettet henvendelse til nordvestnyt omkring projektet, som af mange opfattes som »hemmeligt«, fordi det ikke er et egentligt statsligt tiltag, men et projekt, hvor private investorer kan få tilladelse til havmølleparker på samme betingelser som de statslige vilkår. Det betyder også, at lokale myndigheder som Kalundborg Kommune ikke har reel indflydelse på, om projektet sættes i søen eller ej. Det er alene Energistyrelsens afgørelse.

Det er den private virksomhed European Energy, der arbejder på at virkeliggøre Jammerland-projektet, og udgangspunktet er en vindmøllepark med en energiproduktion på 240 MW.

European Energy har tidligere lagt frem, at man forventer at have afsluttet VVM-undersøgelsen (projektets konsekvenser for miljøet) i foråret. Det ligger i de statslige krav til VVM-undersøgelsen, at der skal holdes et borgermøde om sagen.

For år tilbage besluttede kommunalbestyrelsen i Kalundborg at pege på havvindmøller syd for Sejerø, såfremt staten ønskede vindmølleparker lokalt. Det blev lokalpolitisk understreget, at man ikke ønskede havvindmøller andre steder - ej heller i Jammerland Bugt.

arrow Læs også: Forening skal gøre modstand effektiv
Nej til tømrermester

- Det er en usædvanlig situation, at et projekt i 2012, med gode saglige grunde, forlades - og så pludselig viser sig at leve videre i »privat« regi. Og nu med kommunen reduceret til blot at være høringspart, siger en sommerhusejer, Jan de Wit.

- Undersøgelsesområdet viser en mulig placering helt uhørt tæt på kysten, og nær rekreative områder med mange tusinde beboere. Når man så får kendskab til, at en lokal tømrermester, der overvejer en mindre bygning i, hvad der kaldes det åbne land, får nej under henvisning til de rekreative kvaliteter, mens en vindmøllepark med 40-80 gigantmøller med højde over 150 meter tilsyneladende gerne må placeres »i vandkanten«, så må man forundres, siger Jan de Wit.

Lars Juelskjær, Gørlev, sommerhusejer, deler forundringen og siger:

- Nu har jeg så hørt kommunalbestyrelsens behandling af projektet (i slutningen af marts, red.), og er en smule rystet over niveauet. Det virkede, som om mange af politikerne ikke vidste, at dette er et 100 procent privat projekt udelukkende med det formål at tjene penge. Påvirkningen af naturen er helt grotesk, og samtidigt påstod et af medlemmerne, at dette var med til at fastslå Kalundborgs grønne profil.

arrow Havmøllepark i kraftig modvind
23. april 2015 kl. 23:00 Opdateret: kl. 12:20
arrow Campingplads frygter kæmpemøller
02. april 2015 kl. 19:34 Opdateret: kl. 07:44
arrow 80 kæmpemøller kan skyde op allerede næste år
18. marts 2015 kl. 13:56 Opdateret: kl. 13:03
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk