27. maj 2020
Ole Nyvold, formand for Beskyt Jammerland Bugt: - Vi fortsætter med at sende kritisk materiale om Jammerland Bugt-projektet til Energistyrelsen. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Ole Nyvold, formand for Beskyt Jammerland Bugt: - Vi fortsætter med at sende kritisk materiale om Jammerland Bugt-projektet til Energistyrelsen. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere: Havmøller tæt på støjgrænse i Jammerland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere: Havmøller tæt på støjgrænse i Jammerland
Kalundborg - 18. oktober 2019 kl. 12:27
Af Bjarne Robdrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nyt materiale, der forholder sig kritisk til planer for en kystnær havvindmøllepark i Jammerland Bugt, er på vej til Energistyrelsen.

Borgergruppe mener at bygherre har halveret partsindlæg til Energistyrelsen. Det afviser European Energy A/S.

- Støjniveauet kommer meget tæt på grænsen i de mest støjfølsomme områder i Jammerland Bugt. Det er ikke vores påstand. Det er projektudvikleren, European Energys egne oplysninger, som er sendt til Energistyrelsen.

400 kritiske indlæg

Det siger formanden for borgergruppen Beskyt Jammerland Bugt, Ole Nyvold.

Borgergruppen har gennem aktindsigt fået indblik i European Energys svar på nogle af de flere end 400 kritiske indlæg, som Energistyrelsen tidligere har modtaget omkring projektet for byggeri af op mod 60 kystnære havvindmøller i bugten syd for Kalundborg.

Ole Nyvold tilføjer, at de mest støjfølsomme områder i projektet er der, hvor afstanden fra havmøllerne til beboelser og eksempelvis campingpladser er mindst.

Derfor støjen

Joachim Steenstrup, pressechef i European Energy, bekræfter, at virksomheden i en samlet besvarelse af de indsigelser, man har kommenteret, også omtaler støjniveauet.

- Det er korrekt, at støjen i nogle få områder er tæt på grænseværdierne. Men det skyldes, at de eksisterende møller på land allerede er tæt på grænseværdierne. Vores tal i VVM-redegørelsen viser, at de kommende kystnære møller vil hæve støj-niveauet med knap 0,2 decibel. Altså langt under én procent af den samlede støj i de berørte områder.

European Energy, der er ansøger til byggeri af en kystnær havvindmøllepark i Jammerland Bugt, har afleveret et rent partsindlæg til Energistyrelsen i de svar, som European Energy har sendt til Energistyrelsen på baggrund af de mange kritiske indsigelser til projektet.

Det skriver borgergruppen Beskyt Jammerland Bugt i mail til fuldmægtig i Energistyrelsen, Troels Vinderslev, der arbejder med Jammerland-projekt.

I en mail fra Ole Nyvold, formand for Beskyt Jammerland Bugt, skriver borgergruppen:

- »NGO Beskyt Jammerland Bugt er gennem aktindsigt blevet bekendt med indholdet i de svar, som projektudvikleren European Energy har forsynet Energistyrelsen med i relation til de mere end 400 indsigelser fra den offentlige høring. Vi noterer os, at besvarelsen er foretaget af tidligere Orbicon medarbejdere, der nu er ansatte i European Energy. Dette understøtter efter vores vurdering, at der - som vi også tidligere har gjort gældende - er tale om et partsindlæg fra projektudvikleren. Et partsindlæg, hvor hensynet til projektets mulige gennemførelse vejere tungere end det faglige hensyn, der burde ligge i at bidrage maksimalt til et oplyst beslutningsgrundlag, skriver Ole Nyvold.

Orbicon er en rådgivende ingeniørvirksomhed, som siden 2012 har været rådgiver for European Energy i Jammerland Bugt-projektet.

Pressechef i European Energy, Joachim Steenstrup, bekræfter, at to medarbejdere, som tidligere var knyttet til Orbicon, nu har fået ansættelse i European Energy.

Intet stavnsbånd

- Der er mig bekendt ikke noget stavnsbånd, der hindrer et sådan ansættelsesforhold. Så det kan jeg ikke se noget odiøst i, siger Joachim Steenstrup.

Borgergruppen Beskyt Jammerland Bugt har de seneste måneder leveret kritisk materiale til Energistyrelsen i sagen om mølleprojektet. I begyndelsen af september skrev Ole Nyvold til Energistyrelsen:

- I løbet af den næste tid og i takt med, at vi får færdiggjort materialet, vil vi successivt fremsende NGO Beskyt Jammerland Bugts svar og bemærkninger til de centrale områder i beslutningsgrundlaget. Parallelt hermed vil vi offentliggøre vores materiale på NGO Beskyt Jammerland Bugt's hjemmeside.

Ole Nyvold fortsætter i mailen til Troels Vinderslev:

Billede

Pressechef i European Energy, Joachim Steenstrup,
afviser kritikken. Foto: Bjarne Robdrup


- Vedhæftet fremsendes supplerende bemærkninger til fugleområdet i hvidbøgerne. Vores kommentarer taler for sig selv, og i kombination med Energistyrelsens erkendte manglende ekspertise på fugleområdet bekræfter det, at der på dette område er behov for ekstern assistance til kvalitetstjek af beslutningsgrundlaget.

- Vi ser på materialet

Troels Vinderslev har meddelt, at Energistyrelsen undersøger borgergruppens materiale og lader det indgå i den videre sagsbehandling.

Energistyrelsen, der har myndighed til at træffe den suveræne afgørelse på spørgsmålet om, hvorvidt det kystnære havmølleprojekt i Jammerland Bugt skal have en etableringstilladelse - eller om projektet skal skrottes - kan endnu ikke svare på, hvornår styrelsen er klar til at melde afgørelsen ud.

Noget tyder på, at der fortsat vil gå en rum tid, før afgørelsen falder. Borgergruppen Beskyt Jammerland Bugt har sendt en række nye oplysninger afsted til Energistyrelsen. Dels om støjgrænserne, dels om ederfuglenes, ørnenes og marsvinenes levevilkår med en havmøllepark. Og styrelsen har svaret tilbage, at disse nye oplysninger vil indgå i »den fortsatte behandling«.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk