16. oktober 2019
Sundhedstjenesten havde inviteret Jes Dige til at fortælle om børns sorg. Ved siden af Jes dige ses leder af Sundhedstjenesten Bodil Giversen. Foto: Eva Lyng Johansen
gallery icon

Se billedserie

Sundhedstjenesten havde inviteret Jes Dige til at fortælle om børns sorg. Ved siden af Jes dige ses leder af Sundhedstjenesten Bodil Giversen. Foto: Eva Lyng Johansen
Foto: Foto: Eva Lyng Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børns sorg skal ses

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børns sorg skal ses
Kalundborg - 20. november 2018 kl. 21:17
Af Eva Lyng Johansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Pædagogisk psykologisk konsulent Jes Dige talte til temadag om sorg og krise for sundhedsplejersker, kriseteam, procepædagoger og sorgruppeledere fra Kalundborg Kommune i Kalundborg Hallerne.

Han var den første til lave samtalegrupper for børn i sorg og krise. De første 25 år i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og nu som frontfigur for organisationen Skyggebørn, som tilbyder samtalegrupper fra børn helt ned til tre års alderen til 29 år.

Skyggebørn, som blev oprettet for to år siden, har nu 16 samtalegrupper i Nordjylland og København.

Nordjyske Jes Dige talte på sin stille og rolige facon om den store udvikling der har været i arbejdet med børn i sorg siden 1991.

- Dengang fandtes der ikke noget tilbud til børn under 18, som var i sorg. Der er sket meget siden, men vi er langt fra i mål, sagde Jes Dige.

For Jes Dige handler det om at tale med børnene og at spørge dem, om hvordan de har det.

Ordet skyggebarn lærte han en pige, som han havde i samtalegruppe. Pigen var 13 år og hendes lillebror havde kræft og havde fået amputeret begge ben.

Pigen var stort set alene hjemme hele tiden, fordi moderen var på sygehuset med lillebroderen, og faderen arbejdede og besøgte moderen og lillebroderen efter arbejdet. Den 13-årige pige klarede hundepasning, vasketøj og indkøb på egen hånd, og når folk ringede, spurgte de til moderen og lillebroderen.

- Et skyggebarn lever i skyggen af den dominerende fortælling om familien, sagde Jes Dige.

Han forklarede, at nogen skulle have anerkendt pigens indsats og spurgt til, hvordan hun havde det.

- Hvorfor spørger folk hende ikke, om hun er ked det? spurgte Jes Dige.

- De er nok bange for, at hun begynder at græde, sagde en deltagerne.

Foreningen Skyggebørn arbejder på at nedbryde tabuet, så børn i sorg ikke bliver stigmatiseret, men føler sig som en del af fællesskabet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk