19. november 2019
Snertinge, Særslev, Føllenslev Energiselskab har adresse på Kirkemosevej 17 lidt nord for Særslev.Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Snertinge, Særslev, Føllenslev Energiselskab har adresse på Kirkemosevej 17 lidt nord for Særslev.Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biogasanlæg kører igen efter uheld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biogasanlæg kører igen efter uheld
Kalundborg - 13. januar 2019 kl. 19:48
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis der en gang imellem har lugtet lidt dårligt i Særslev og omegn den seneste tid, er det ikke så mærkeligt. Snertinge, Særslev, Føllenslev Energiselskab, SSF Energi, der ligger lidt nord for Særslev, havde nemlig i slutningen af november et uheld, hvor man mistede kontrollen med gæringsprocessen.

- Der var et uheld, hvor biogasanlægget gærede over. Normalt kontrollerer vi gæringsprocessen. Når vi ikke gør det, gærer det over, siger John Lou, bestyrelsesformand i SSF Energi.

Han forklarer endvidere, at når først en gæringsproces er løbet løbsk, så er den ikke sådan til at stoppe igen.

- Anlægget gik i stå, da uheldet skete. Når det sker, renser man tankene og tømmer ud. Så vi har haft hyret folk ind til at vaske og spule og så videre, siger John Lou.

Biogasanlægget kører primært på gylle, men også på industriaffald, og det var muligvis sidstnævnte, der var årsagen til uheldet.

- Vi har en mistanke om, at industriaffaldet ikke levede op til det, vi forventede, og at det var det, der var årsagen til overgæringen, siger John Lou.

Han oplyser, at de efter uheldet fik taget nogle prøver, der er blevet sendt til undersøgelse med henblik på at fastslå årsagen. Derudover fortæller han, at anlægget skulle være ved at være i gang igen.

- Det sidste, jeg har hørt, er, at vi så småt er begyndt at køre igen, siger John Lou.

SSF Energi har været i dialog med miljøsagsbehandler Ole Winther Christensen fra Kalundborg Kommune om uheldet. Han var torsdag i kontakt med SSF Energi og kan på den baggrund komme med yderligere oplysninger om lugtgenerne.

- I forbindelse med uheldet konstaterede de (SSF Energi, red.) en utæthed. Den skulle de være ved at være færdige med at få udbedret, siger Ole Winther Christensen.

Kommunen har i den seneste tid hørt fra naboer til biogasanlægget på grund af lugtgenerne.

- Vi har fået henvendelser fra naboer i sidste halvdel af december og i begyndelsen af januar, siger Ole Winther Christensen.

Nordvestnyt talte med ham efter at have talt med John Lou. Avisen har efterfølgende forsøgt at få bekræftet utætheden, men har ikke kunne få fat igen på John Lou, som i øjeblikket holder ferie.

66-årige Marius Nielsen er pensioneret smed og bor med sin kone på Æblekjærvej i Særslev omkring 400 meter fra biogasanlægget. Der har de boet i 33 år. Dermed har de været naboer til SSF Energi, lige siden starten i 1995.

- Det har altid lugtet lidt, men de har gjort meget for at gøre det lugtfri. Efterfølgende holder det en overgang, og så kommer lugten igen. Det kommer jo an på vindretningen. I Danmark er der oftest vestenvind, så de har lagt det et godt sted, fordi det blæser ud over markerne, når der er vestenvind. Men når vinden kommer fra nord, så kan vi lugte det, siger Marius Nielsen.

Han har også lagt mærke til, at det har lugtet lidt mere i den seneste tid.

- Ja, det har jeg. Vi bemærkede det godt i december, og der var det slemt. Men generelt tror jeg heller ikke på, at de kan gøre det helt lugtfri. Det gør, at min kone er holdt op med at hænge tøj til tørre uden for. Men så bruger hun bare tørretumbleren i stedet. Vi er vant til det, og jeg synes ikke, det er så slemt, siger Marius Nielsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk