13. december 2018
Ortopædisk skomager Jens Christian Nielsen har haft skomagerforretning i Skibbrogade siden starten af 1980?erne. Han blev udlært skomager i årene efter Anden Verdenskrig. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Ortopædisk skomager Jens Christian Nielsen har haft skomagerforretning i Skibbrogade siden starten af 1980?erne. Han blev udlært skomager i årene efter Anden Verdenskrig. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: 84-årig skomager bliver ved sin læst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: 84-årig skomager bliver ved sin læst
Kalundborg - 08. marts 2018 kl. 06:51
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

84-årige Jens Christian Nielsen arbejder stadig som skomager - et job han blev udlært til som 14-årig. Når man spørger ham, hvorfor han er blevet ved så lang tid, lyder svaret prompte:

- Hvad fanden skulle jeg ellers lave?

Han er ejer af Chrisani Sko, der har ligget i Skibbrogade i cirka 37 år. Jens Christian Nielsen har også en butik på Vestergade i Skælskør, hvor han er bosat. Den har han haft endnu længere.

Præcist hvor lang tid har han lidt svært ved at huske. Hukommelsen er nemlig ikke helt, hvad den har været. Men håndværket, det kan han stadig.

- Det ligger i fingrene. De færdigheder glemmer jeg aldrig, forklarer han.

I Skælskør havde Jens Christian Nielsen på et tidspunkt syv ansatte på sin lille skofabrik, hvor han blandt andet specialiserede sig i at fremstille folkedansersko og pigegardestøvler. Siden starten af 1980'erne har hans fokus dog ligget på at være ortopædisk skomager. Han kalder kunderne for »mine patienter«.

Jens Christian Nielsen vurderer selv, at der kun er en håndfuld selvstændige ortopædiske skomagere tilbage i dag. Markedet er blevet overtaget af store spillere.

- Jeg har brændt for den ortopædiske del, men det er gået den forkerte vej, som han siger.

Branchen har også ændret sig med tiden. Ikke mindst fordi lægevidenskaben i dag er blevet langt dygtigere.

- I dag bliver mange fejl rettet til ved fødslen. Det gælder blandt andet for børn med klumpfødder. Det kunne man ikke før i tiden. Det har fjernet meget arbejde for os ortopædiske skomagere, men det er jo kun godt, fortæller han.

Det er dog ikke fordi, der slet ikke er behov for hans ydelser længere. Folk kan blive syge, og eksempelvis kan folk med sukkersyge miste følesansen og få brug for trykaflastning. Overvægtige kan også have brug for at få lavet specialsko.

- Derudover er der også et behov hos indvandrere, der måske er vokset op i lande, hvor lægevidenskaben ikke har været lige så langt fremme, forklarer Jens Christian Nielsen.

Han arbejde består i alt fra at fabrikere hele sko til at lave såler og indlæg til patienterne. Han har ingen planer om at stoppe snart.

- Jeg kan ikke undvære mit arbejde og patienterne. Jeg holder af det og af at gøre noget for andre, Jeg føler mig ikke gammel, siger den 84-årige ortopædiske skomager.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk