19. maj 2019
Mikkel Bredlund har bevaret mindetavlen for Bethaniakirken og Gørlev Valgmenigheds første præst Carl Koch. Vinduerne er der flere af i kirken. Mikkel Bredlund har selv lavet dem for at få mere naturligt lys ind i kirken. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Mikkel Bredlund har bevaret mindetavlen for Bethaniakirken og Gørlev Valgmenigheds første præst Carl Koch. Vinduerne er der flere af i kirken. Mikkel Bredlund har selv lavet dem for at få mere naturligt lys ind i kirken. Foto: Per Christensen
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: 26-årig har lavet et hjem ud af gammel kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: 26-årig har lavet et hjem ud af gammel kirke
Kalundborg - 25. august 2018 kl. 14:05
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For at sige det mildt er Mikkel Bredlunds hjem ikke som hjem er flest. Men så igen; Mikkel Bredlund er heller ikke, som de fleste andre 26-årige.

I juni 2016 fik han nøglerne til sit kommende hjem. Men det var ikke den brune murstensvilla et stenkast fra hans forældres hjem i Gørlev, som han havde udset sig, da den blev sat til salg. Den brune villa blev nemlig solgt for næsen af ham. Stenen skulle dog ikke kastes længere end over på den anden side af gaden. Der lå den gamle Gørlev Valgmenighedskirke, Bethaniakirken, nemlig, og den var også til salg.

- Vi havde hørt, at den var ved at ryge på tvangsauktion, så vi bød 550.000 kroner. Tre uger senere ringede de og sagde, vi kunne få den for 625.000 kroner, og så slog vi til, fortæller Mikkel Bredlund.

Med »vi« mener han ham og hans forældre, da sidstnævnte har kautioneret for købet. Med en lærlingeløn fra Kalundborg-virksomheden Chris Jensen K/S, hvor han er rustfri klejnsmed, er pengene nemlig ikke dem, der er flest ad.

Men penge er en ting. Det Mikkel Bredlund har brugt suverænt mest af på kirken er tid. Tid, tid og mere tid.

- Med mit fultidsarbejdet og kirken ved siden af har jeg arbejdet i døgndrift, siden jeg købte den, forklarer han.

En gang i mellem er det dog blevet for meget.

- Man kan godt mærke, at man bliver lidt bygningstræt. Når det er sket, har jeg holdt pauser på en 4-5 dage. Det har jeg nok gjort fire gange på de lidt over to år, siger Mikkel Bredlund.

Hvad med ferie?

- Jeg har ikke holdt ferie, siden jeg købte kirken. Det gode med at have ferie er, at så kan man arbejde endnu mere, siger klejnsmeden med et smil, der viser, at han nok godt på et eller andet tidspunkt kunne tænke sig en ferie, der ikke var fuld af kirkearbejde.

Men det er imponerende, hvad Mikkel Bredlund har udrettet på de lidt over to år. Kirken har fået en hel førstesal, så der nu er 285 kvadratmeter bolig at boltre sig i. Kvadratmeter som han nu kan udnytte fuldt ud, eftersom han flyttede ind i kirken for tre måneder siden.

Køkkenet er lavet lige ved siden af prædikestolen, der selvfølgelig er bevaret. »Selvfølgelig« fordi Mikkel Bredlund forsøger at bevare så meget af den oprindelige kirke, som han kan.

- Vi har prøvet at lave alt så originalt som overhovedet muligt. Og det er så meget fedt, man kan lave, siger han.

Hvornår regner du med at være færdig?

- Aldrig, lyder det umiddelbare svar fra Mikkel Bredlund.

Spørger man igen, regner han med at være færdig med den indvendige del af kirken om et halvt til et helt år.

- Og så er det den udvendige dels tur. Det tager nok yderligere et år, vurderer han.

Han har ikke været alene om arbejdet. En otte-ti venner har hjulpet løbende. Og så har det hjulpet, at mor bor ovre på den anden side af gaden og også gerne servere aftensmad for medhjælperne.

Den største hjælp er dog kommet fra hans far. Og hans forældre er faktisk ikke uvante med specielle byggeprojekter. De ejede nemlig en overgang Bredlund Bryghus i Slagelse, der såmænd havde delvist til huse i et gammelt, ombygget passagerfly.

- Det her er et rigtigt far/søn-projekt. Det startede allerede, før jeg købte kirken, hvor mig og min far begyndte at diskutere, hvad man kunne gøre med den. Det har sådan set forsat lige siden. Jeg har selv lavet det meste af arbejdet. Men det fungerer typisk sådan, at jeg siger, hvad jeg vil have. Så siger min far, hvordan man gør det. Og så gør jeg det, forklarer Mikkel Bredlund.

Faren har også fungeret som økonomisk rådgiver for sønnen, der har brugt omkring 800.000 kroner på materialer. De indkluderer en omgang porcelænsfliser til gulvet i stueetagen i så stor en mængde, at Bauhaus, der egentlig var stoppet med at producere dem, lavede en ekstra mængde bare for Mikkel Bredlunds skyld. Under gulvet ligger 550 milimeter isolering, mens loftet er sænket, så der er gjort plads til 400 milimeter isolering.

- Folk spørger mig ofte om isoleringen. Men når jeg får isoleret hulmuren, bliver det formentlig det bedst isolerede hus i Gørlev, smiler han.

I det hele taget spørger folk - og ikke kun dem fra Gørlev - rigtig meget ind til Mikkel Bredlunds projekt. Selv her over to år efter, at han gik i gang.

- I starten kom folk for at se, hvad jeg lavede. Nu komer de for at følge med i, hvor langt jeg er nået. Jeg har haft et par forbi, der blev gift i kirken (den sidste gudstjeneste blev holdt i 1996), og flere, der har fået deres børn døbt her, fortæller han.

På grund af den store interesse oprettede Mikkel Bredlund rimelig hurtigt i restaureringsprocessen Facebook-gruppen »Projekt Den Gamle Kirke«, og i skrivende stund har 568 meldt sig til at følge Mikkels arbejde med kirken. Gruppen opdateres jævnligt med billeder, og den store interesse har også udmøntet sig i en nominering til homePrisen 2018.

Det er en af hans venner fra Slagelse, der har nomineret ham til prisen som afgøres, dels via en onlineafstemning, dels af medlemmer af en jury.

Onlineafstemningen er fortsat i gang, og Mikkel Bredlunds Projekt den gamle kirke, Gørlev ligger pt. nummer 28 ud af 159 deltagere og har fået 439 stemmer.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk