27. maj 2019
Vesterlyng dannede søndag ramme om den lokale demonstration mod Dansk Folkepartis forslag om at indskrænke naturfredningsforeningens ret til egenhændigt at stille fredningsforslag. Vesterlyng blev første gang foreslået fredet i 1924, hvor det ikke lykkedes. Fredningen kom i 1945, da der under 2. Verdenskrig var tale om at tilplante området.
gallery icon

Se billedserie

Vesterlyng dannede søndag ramme om den lokale demonstration mod Dansk Folkepartis forslag om at indskrænke naturfredningsforeningens ret til egenhændigt at stille fredningsforslag. Vesterlyng blev første gang foreslået fredet i 1924, hvor det ikke lykkedes. Fredningen kom i 1945, da der under 2. Verdenskrig var tale om at tilplante området.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder og video: Smuk protest på frostklædt Vesterlyng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder og video: Smuk protest på frostklædt Vesterlyng
Opdateret 20. januar 2019 kl. 16:33
Kalundborg - 20. januar 2019 kl. 16:17
Af Søren Kloster Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I mere end 80 år har Danmarks Naturfredningsforening haft mulighed for at beskytte naturen ved at foreslå naturfredninger på egen hånd.

arrow Læs også: Naturelskere i offensiven på Åsen

Dansk Folkeparti har imidlertid stillet forslag om at fratage Danmarks Naturfredningsforening retten til selvstændigt at foreslå nye fredninger, idet partiet mener, at det fremover skal foregå i samarbejde med stat eller kommune.

Selvom det selvfølgelig stadig suverænt vil være fredningsnævnet, der som uvildig instans vurderer, hvad der skal fredes, så vil indskrænkningen ifølge Danmarks Naturfredningsforening betyde, at der i fremtiden vil blive stillet langt flere fredningsforslag på grund af økonomiske og private interesser, som ikke tager hensyn til naturen.

Landet over blev der søndag derfor protesteret mod forslaget - også på Vesterlyng, hvor den lokale naturfredningsforening holdt arrangement i området, der blev fredet tilbage i 1945.

- Hvis forslaget vedtages helt eller delvist, vil det resultere i en alvorlig svækkelse af naturbeskyttelsen i Danmark, idet Danmarks Naturfredningsforening i dag står for syv ud ti rejste fredningsforslag - og 85 procent af de rejste fredninger gennemføres, sagde lokalformand Susanne Ladefoged, der ser naturfredninger som det mest effektive redskab til at beskytte vores natur og kulturarv for fremtidens generationer.

- Danmarks Naturfredningsforening er naturens stemme over for kortsigtede planer, enkeltinteresser og økonomiske hensyn, der truer sårbar natur. Uden vores fredningsret kunne vi i dag ikke nyde Vesterlyng, Nekselø, Bjergsted Bakker, Reersø Vejle, Flasken, Røsnæsspidsen og mange flere lokale naturperler, som rummer stor rekreativ skønhed og uvurderlig biologisk værdi, sagde Susanne Ladefoged.

Inden de omkring 50 fremmødte fik en guidet rundtur i området, hvor bestyrelsesmedlem i DN Peter Breinholt fortalte om Lyngens historie og biologiske betydning, knyttede borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm (V) også en kommentar til forslaget, der ikke rigtig har vundet gehør hos de øvrige partier i Folketinget.

- Når vi står her på sådan en smuk dag, så ved vi, hvorfor vi er her. Fredninger er det højeste vi kan opnå i naturen - og der har Danmarks Naturfredningsforening en ret høj træfsikkerhed. Vi har et system, som der er stor folkelig opbakning til, så jeg er fortøstningsfuld over for, at beslutningsforslaget ikke vedtages, sagde Martin Damm.

I skrivende stund har over 32.000 danskere skrevet under imod forslaget.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk