22. oktober 2021
Der var torsdag Maddag i Eventyrhuset, hvor temaet var sild.
gallery icon

Se billedserie

Der var torsdag Maddag i Eventyrhuset, hvor temaet var sild.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Børn i nærkontakt med sild til Maddag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Børn i nærkontakt med sild til Maddag
Kalundborg - 16. september 2021 kl. 14:23
Af Eva Lyng Johansen

24 børn fra Rødderstuen stod klar på en lang række, inden de fordelt på tre hold skulle skrælle og skære gulerødder og kartofler, nærstudere og skære i forskellige fisk, som sild, rødfisk, makrel og en kæmpe havtaske og sidst, men ikke mindst, finsnitte persille og dild til cremfraicedressingen.

- Men fiskene er døde, spørger en dreng, inden de bliver sat i gang, hvilket han bliver forsikret om, at de er, af de voksne.

- Jeg elsker dressing, udbryder en pige, da Kirsten Herløv fortæller om dagens menu. Hun er kostfaglig leder af køkkenet, som laver mad til vuggestuen Toppen og Eventyrhuset, som både rummer vuggestue og børnehave.

Bagefter arbejdsindsatsen kunne Rødderne sammen med alle de andre børn nyde sildefrikadeller, kartoffelbåde, gulerødder og krydret dressing til frokost i anledning af Maddagen.

Maddag 2021 bliver afviklet af Kost og Ernæringsforbundet sammen med FOA Maddag, og det er en dag, hvor man hylder madordninger i daginstitutioner.

Fokus på madordninger

I år er temaet sild, og det er faktisk kostfaglig leder Kirsten Herløv, som har foreslået sildetemaet.

Githa Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet, er også på besøg.

- Vi vil gerne have flere madordninger i dagtilbuddene, fordi det giver mere lighed i sundhed. Der giver også et fællesskab, når børnene spiser det samme sammen, siger Githa Parry.

Faktisk får børn dækket op til 70 procent af deres ernæring i daginstitution.

Flere køkkener på vej

Karl-Åge Hornshøj Poulsen (V), formand for børn- og familieudvalget var også på besøg, og han syntes, at det var dejligt at se børnene i sving med maden.

- Forældrene bestemmer selv om de vil have en frokostordning, siger Karl-Åge Hornshøj Poulsen.

Der stemmes om madordning mindst en gang hvert andet år.

Der er ikke mange dagtilbud i Kalundborg, som har et produktionskøkken ligesom Toppen og Eventyrhuset, så maden kan blive lavet lokalt.

Ifølge udvalgsformanden får den nye daginstitution Buldervang i Klostervænget i Kalundborg også et stort køkken og den fremtidige daginstitution i Svebølle skal også have det.

Læring i mad

Pædagog Malene Koksby Hansen hjalp børnene, som var i gang med skære kartoflerne ud i både.

- Der er super meget læring i mad. Vi har den sidste måned haft et projekt, som hedder »Smag på naturen«, hvor børnene har smagt på hyben, strandkål og tang, siger hun.

I dag har 47 procent af alle børnehaver har en madordning.

69 procent af børn i Region Hovedstaden har frokostordning, mens det kun gælder 35 procent i Region Syddanmark, 48 procent i Region Midtjylland, 43 procent i Region Nordjylland og 31 procent i Region Sjælland.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk