25. marts 2019
Håndværkere er i fuld gang med at istandsætte Højgården på Gniben på Sejerø. Realdania By og Byg købte gården sidste år, for at sætte den gamle nedslidte gård i stand. Gården er betegnet som bevaringsværdig af Nationalmuseet.  Foto: Thomas Rye
gallery icon

Se billedserie

Håndværkere er i fuld gang med at istandsætte Højgården på Gniben på Sejerø. Realdania By og Byg købte gården sidste år, for at sætte den gamle nedslidte gård i stand. Gården er betegnet som bevaringsværdig af Nationalmuseet. Foto: Thomas Rye
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bevaringsværdig sejerø-gård sættes i stand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bevaringsværdig sejerø-gård sættes i stand
Kalundborg - 10. juli 2018 kl. 18:07
Af Thomas Rye
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den lille firlængede gård Højgården på Gniben er som forvandlet i disse dage. Gården er fuldstændigt forsvundet bag en massiv opstilling af stilladser og presseninger, der skal beskytte gården mod vind og vejr imens den bliver sat i stand af de nye ejere hos Realdania By og Byg.

Højgården skal restaureres, så den igen tager sig ud som den gjorde , da den oprindeligt blev bygget tilbage i 1873. Det betyder blandt andet, at gårdens bindingsværk skal istandsættes, og at der skal lægges et nyt stråtag på gården.

- Det er et stort projekt, og det kommer til at tage en rum tid, afhængig af hvor mange ulykker vi løber ind i undervejs. Lige nu tror og håber vi på, at kunne holde en officiel indvielse af gården i foråret 2020, fortæller Anders Brüel, der er uddannet arkitekt og projektleder på istandsættelsen af Højgården.

Gården er af Nationalmuseet blevet vurderet som bevaringsværdig på grund af dens særlige konstruktion, der er et velbevaret eksempel på en form for byggeri, som var meget almindelig i Nordvestsjælland i det 19. århundrede, men som der i dag kun er ganske få eksempler tilbage af.

Realdania By og Byg købte gården med det formål at istandsætte den, så den kan lejes ud til beboelse.

- Gården skal restaureres, så bygningerne er tro mod det oprindelige i videst muligt omfang. Det betyder for eksempel at det bliver med trægulve og at der ikke bliver rykket rundt på de invendige vægge, fortæller Anders Brüel.

Der er dog blevet plads til enkelte mindre kompromisser i forhold til de bekvemmeligheder, som moderne danskere forventer.

- Gården vil blive udstyret med et lille badeværelse med toilet, og vi forsøger også at finde plads til et lille køkken, så man slipper for kun at bruge det gamle kedelkomfur. Ellers er det nok svært at få nogen til at flytte ind, siger Anders Brüe.

Højgårdens tidligere ejer er den pensionerede havnefoged Svend Nørrevang.

Hans familie købte gården helt tilbage i 1911, og Svend Nørrevang voksede selv op på gården.

- Jeg er så glad og taknemmelig for hvad man forsøger at gøre med mit gamle barndomshjem. Jeg frygtede at det ville ende med, at gården ville blive revet ned og jorden solgt. Jeg havde aldrig turde drømme om, at den ville blive sat i stand på denne måde, siger Svend Nørrevang, der også er fuld af lovord overfor de tømrere som arbejder på at istandsætte bindingsværket og taget på gården i øjeblikket.

- Det er nogle rigtig dygtige gutter. Jeg er meget imponeret over, hvad de allerede har nået på den korte tid, hvor de har været i gang, siger han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk