28. juli 2021
En flæskeklanner har fundet vej til Bethina Wexøes tøj. Foto: Privat
gallery icon

Se billedserie

En flæskeklanner har fundet vej til Bethina Wexøes tøj. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bethinas bolig blev billebesat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bethinas bolig blev billebesat
Kalundborg - 22. juni 2021 kl. 12:32
Af Aske Hald Knudstrup

Den første sortbrune bille fandt Bethina Wexøe i sin seng. Pludselig var de over alt. De var på badeværelset og lagde sig i vasketøjet. Ofte, hvis hun prøvede at klaske dem, fløj de væk.

arrow Læs også: Bille trænger ind gennem døre og vinduer

Flæskeklannere, kalder man de små biller.

Selv om ordet ligger godt i munden, er det ikke noget, man har lyst til at fortælle, at der er kommet ind i ens hjem. For flæskeklannere er skadedyr, og de kan skade træværket, hvor man bor.

- Det er virkelig væmmeligt. Det vrimlede med dem, og de var ligeglade med mit insektnet, fortæller Bethina Wexøe, der bor i Årby.

Flere andre fra Årby har både privat til Bethina Wexøe og på Facebook fortalt, at de har problemer med flæskeklannere.

Det samme gør sig gældende flere steder i Danmark. Der spekuleres i, at det er nedlagte minkerhverv, hvor flæskeklannere traditionelt trives, som får billerne til at søge andre steder hen. Der har i mange år ligget en minkfarm mellem Årby og Rørby.

- Det var slet ikke et problem sidste sommer, så spørgsmålet er, om de er begyndt at flygte i jagt på mad, siger Bethina Wexøe.

Pak madvarer væk

I Regstrup, hvorfra Jesper Ulvedal driver firmaet Skadedyr Forbudt, har han indtil videre ikke foretaget flere indsatser mod flæskeklannere end sædvanligt. Ifølge skadedyrsbekæmperen kan grunden være, at folk endnu ikke har opdaget problemet.

Og det er faktisk slet ikke flæskeklannerbillen, der er den store udfordring, det er derimod larverne. Derfor er det vigtigt at forhindre dem i at formere sig.

- Man bør pakke madvarer ind, for det er her, flæskeklannerne lægger æg, siger Jesper Ulvedal.

Han opfordrer samtidig til, at man støvsuger regelmæssigt, men samtidig undlader at bruge for meget vand i rengøringen. Lukkede vinduer - hvis man kan holde det ud i sommervarmen - er naturligvis også et effektivt middel til at holde klannerne ude.

- Ehnver skadedyrssag består af årsager og symptomer. Her er det flæskeklannere, der er symptomet, så man skal finde frem til årsagen, så de ikke formerer sig, siger Jesper Ulvedal.

Frygter formering

Det er knap fire uger siden, at hun opdagede de første flæskeklannere i sengen. En måned med insektgift i dørkarmen, tillukkede vinduer og alle åbne fødevarer i fryseposer, har efterhånden fået bugt med problemet, men Bethina Wexøe er stadig opmærksom på, om nye biller kravler frem.

- Jeg holder hele tiden øje og skal sikre mig, at de bliver slået ihjel. Men det er ikke til at sige, om enkelte overlever, hvis de nu borer huller og formerer sig. Det frygter jeg, siger Bethina Wexøe.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk