20. oktober 2021
Der bliver ikke nogen dagligvarebutik på hjørnet af Esbern Snaresvej og Lerchenfeldvej. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Der bliver ikke nogen dagligvarebutik på hjørnet af Esbern Snaresvej og Lerchenfeldvej. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Baggrund: Slut på dagligvaresag der blev ved og ved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Baggrund: Slut på dagligvaresag der blev ved og ved
Kalundborg - 12. april 2019 kl. 13:17
Af Martin Stokkebro Moestrup

Projektudvikler Innovator har med egne ord kastet håndklædet i ringen i forhold til at få en discountkæde til at ville åbne dagligvarebutik på hjørnet af Esbern Snaresvej og Lerchenfeldvej. Lokalplanen tillader kun en butik på 1000 kvadratmeter, og da nye butikker i dag bygges på 1200 kvadratmeter, er det ikke godt nok.

Dermed skal der en politisk beslutning om at tillade en butik på 1200 kvadratmeter til, hvis noget skulle ændre sig. Innovator tror ikke på det, og borgmester Martin Damm (V) har også meget svært ved at se det ske.

- Det ligger ikke lige for. En udvidelse ville betyde for meget i forhold til ekstra trafik til et område, der i forvejen er presset til det yderste. Så jeg tror ikke, der kommer en ændring på den tilladelse, siger han.

Sagen starter helt tilbage i 2011, hvor planerne om, hvad der dengang skulle være en Fakta-butik, bliver lanceret. I 2012 bliver planerne stemt ned to gange. Først i januar af en enig kommunalbestyrelse. Senere i august hvor sagen splitter Venstre og bliver afvist med stemmerne 18 imod og 12 for.

Martin Damm er en af dem, der dengang stemte for planerne.

- Blandt andet for at forbedre trafiksikkerheden, og fordi flere boligselskaber (FOB og Kalundborg Almennyttige Boligselskab, red.) gerne ville have butikken. Der bor en række ældre mennesker i området, og jeg kunne godt unde dem en butik, forklarer borgmesteren.

Efter afvisningen vender Innovator tilbage i oktober 2014 med planer om, hvad der nu skal være en Kiwi-­butik (Kiwi-kæden lukkede i 2017 sine butikker i Danmark, red). Denne gang bliver der fra politisk side givet grønt lys til at arbejde videre med planerne.

Flertallet 16 mod 10 består af en blandet flok af flertallet af Venstre samt Dansk Folkeparti, Enhedslisten og det ene af de på det tidspunkt to radikale kommunalbestyrelsesmedlemmer, Jeppe Hedegaard Sørensen. Imod stemmer Ole Glahn (R), Venstre-folkene Johnny Lihme og Niels-Erik Sørensen samt S og SF.

I maj 2015 besluttes det så at udarbejde et forslag til en lokalplan, der skal muliggøre dagligvarebutikken. Nu er Enhedslistens Niels Erik Danielsen og Jesper Hjelm Kristensen hoppet på modstandervognen, men der er stadig flertal for planerne.

Samtidig vokser den lokale modstand. Meny-købmand Peter Egebæk samler 890 underskrifter mod butiksplanerne, som han afleverer til Martin Damm lige før jul. Da kommunalbestyrelsen i maj 2016 skal tage endelig stilling til, om den vil godkende lokalplanen, er der kommet en række høringssvar fra interessenter i byen.

Ejendomsmægleren Home Kalundborg frygter, at en butik vil skabe en dårlig spiral, der går ud over bosætningen. Også handelsstandsforeningen, nu Vores Kalundborg, er imod.

- Den sag var et misfoster fra starten. Det gav ikke mening, at den butik skulle ligge der. Det er jo ikke et byudviklingsområde. Derfor er det også godt, at planerne er faldet til jorden, siger formand Henrik Petersson.

Inden kommunalbestyrelsesmødet har først et smalt flertal i teknik- og miljøudvalget, siden et smalt flertal i økonomiudvalget afvist lokalplanen. Før økonomiudvalgsmødet smider borgmester Martin Damm endda en ekstra gulerod ind i form af etableringen af en decideret lysregulering af krydset Esbern Snaresvej, Lerchenfeldvej, Nørre Alle og Møllestræde.

Selve kommunalbestyrelsesmødet bliver en maraton­affære. Alene debatten om punktet om dagligvarebutikken tager to timer. Det ender med det smallest mulige flertal for lokalplanen: 14 for og 13 imod.

- Den her sag er jo det værst tænkelige kommunalpolitik, man overhovedet kan tænke sig. Det var ikke kønt, siger Socialdemokratiets Han­ne Olesen.

Ligesom i dag sad hun dengang i teknik- og miljøudvalget. Hun stemte imod butiksplanerne fra starten af, og bliver derfor glad, da Nordvestnyt fortæller hende om de droppede planer.

- Det er virkelig godt. Det er dagens bedste nyhed, siger hun.

Viceborgmester Peter Jacobsen og resten af Dansk Folkeparti stemte for planerne hele vejen igennem. For ham har det dog aldrig været en vigtig sag, understreger han.

- Vi har hele tiden været pragmatiske og tænkt, at det var okay, at der kom en butik. Men for os er det lidt en pyt-sag, og nu tænker jeg: Nåh, det var så det, siger han og fortsætter:

- Men sagen har da taget alt, alt for lang tid. Og man kan sige, at det er mange spildte kræfter, når det ender med ikke at blive til noget, men sådan er det jo også i politik, siger han.

Martin Damm udtalte helt tilbage i 2012 til avisen, at »nu må vi se at få ryddet op i den her sag«. I dag kalder han sagen »snørklet«.

- Den bølgede frem og tilbage i kommunalbestyrelsen. Folk, der mente det ene, mente pludselig det andet. Det var et meget livligt politisk forløb, må man sige, siger borgmesteren.

Med de droppede planer droppes også planerne om et lysreguleret kryds. Derfor lover Hanne Olesen, at man nu vil se på reguleringen af krydset i teknik- og miljøudvalget.

- Der er problemer med oversigtsforholdene, og det kunne muligvis løses ved at sænke hastigheden. Men nu ved vi, at der ikke kommer lyskryds, så nu er det vores pligt i udvalget at gøre noget ved krydset, siger hun.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk