2. august 2021
Mogens Balle-maleri fra 1964 - stadig med efterklang af COBRA-­tilknytningen i årene 1949-51.Foto: Axel ­Gadegaard
gallery icon

Se billedserie

Mogens Balle-maleri fra 1964 - stadig med efterklang af COBRA-­tilknytningen i årene 1949-51.Foto: Axel ­Gadegaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Abstrakte malere: To gange 100 år markeres på udstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Abstrakte malere: To gange 100 år markeres på udstilling
Kalundborg - 24. juni 2021 kl. 11:34
Af Stefan Andreasen

De to abstrakte Kalundborg-malere Mogens Balle og Hans Sørensen ville i 2021 begge begge være fyldt 100 år, og det markeres af Kalundborg Kunstforening på udstillingen »2 X 100 Mogens Balle Hans Sørensen« i Bispegården med malerier, skulpturer og papirarbejder.

Det er også en fejring af 40-året for Bispegården som udstillingssted, samt start på Lundbye Kunstfestival 2021.

Den 3. juli er det præcis 40 siden den første udstilling fandt sted i Bispegården - i anledning af Hans Sørensens 60 års fødselsdag.

Det var dekoratør Jørgen Nielsen, der i 1971 satte skub i Kalundborgs kunstmiljø med udstillinger på den gamle Falck-station.

- Mogens Balle og Hans Sørensen var med i kredsen omkring galleriet og udstillingerne, fortæller kunstskribent Palle Bruun Olsen, der kuraterer 100-års udstillingen sammen med Thomas Petersen.

Jørgen Nielsen stod også bag første udstilling i forhallen på Kålund Kloster, som førte til Bispegården og Hans Sørensen-udstillingen i 1981.

I 1983 blev kunstnergruppen Bispegårdsgruppen etableret med blandt andre Hans Sørensen og Grete og Mogens Balle.

Mogens Balle debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1943 som naturalist, men slog midt af 1940'erne over i et abstrakt udtryk.

Han var medstifter af kunstnergruppen Spiralen i 1947, som han forlod i 1956. I 1958-73 var han med i Majudstillingen.

COBRA-bevægelsen

I 1949 kom han gennem Asger Jorn med i COBRA-bevægelsen, blandt andet udsmykningen af arkitekt-hytten i Bregnerød, og udstillingen »Cinq Peintres de COBRA« i Galerie Pierre i Paris i 1951.

Mogens Balle flyttede i 1969 til Asmindrup med sin hustru, kunstneren Grete Balle, og den tidligere skole blev et kunstnercentrum.

- Mogens Balle blev fra starten fremhævet som en koloristisk begavelse. Selv sagde han engang, at når farverne findes, skal de allesammen bruges. Det synspunkt dokumenterede han i stærkt og varieret udtryk, skriver kunstskribent Thomas Petersen i kataloget.

Videnskabeligt

Hans Sørensen var mere indadvendt i sit udtryk.

- Han var ikke, som Mogens Balle, en spontan maler med gestisk penselskrift. Han forholdt sig mere logisk og intellektuelt, ja nærmest videnskabeligt og velovervejet i den maleriske proces, skriver Thomas Petersen.

Efter at have forladt det naturalistiske og figurative blev Hans Sørensen optaget af jordfarverne, grå, okker og nuancer af brunt. Senere ændrede paletten sig til stærkere og renere farver, nævner Thomas Petersen.

Hans Sørensen blev født i Kalundborg og uddannet malersvend, inden han blev billedkunstner.

Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1947 som naturalist. Men et forlis i Kalundborg Havn i 1947 - med tåge, bjærgning, mennesker og elektrisk lys - satte spor. Det var ikke muligt at skildre naturalistisk. Indtryk blev splittet og sat sammen - Hans Sørensens nye stil.

Hans base var atelieret i Vedelsgade 5.

Hans Sørensen var medstifter af M59 i 1959, men forlod gruppen i 1967 for at stå frit. I 1973 trådte Grete og Mogens Balle ind.

Som supplement til 100-års udstillingen har Jan Pedersen og Galleri Gry i Kalundborg - også som led i Lundbye Kunstfestival 2021 - udstilling på Dyrehøj Vingaard på Røsnæs, hvor der udstilles privatejede malerier og sælges papirarbejder.

Og hvis man har mod på mere Balle og Sørensen er der også Kalundborg Rådhus på Holbækvej.

- I blok A hænger to Hans Sørensen-malerier i rådssalen, et tre-delt Mogens Balle-maleri ved indgangen, og der står også en Hans Sørensen-skulptur i træ, fortæller Palle Bruun Olsen.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk