8. august 2020
Peter Egebæk - glæder sig også selv til at teste mandelgaven. Foto: Claus Sørensen
gallery icon

Se billedserie

Peter Egebæk - glæder sig også selv til at teste mandelgaven. Foto: Claus Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Årets mandelgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årets mandelgave
Kalundborg - 10. december 2019 kl. 16:55
Af Claus Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der følger både en vis juleaftens-magt og god samvittighed med den mandelgave, som Meny i Kalundborg i år lancerer.

Købmand Peter Egebæk fra Meny har indgået et samarbejde med Unicef om en mandelgave, som hverken er den marcipangris, man alligevel ikke kan spise eller den stegepande, man ikke har brug for.

- I stedet indeholder mandelgaven noget, som tusindvis af nødstedte børn har inderligt brug for her i vinterkulden: Mad, varme tæpper og vintertøj, fortæller Peter Egebæk.

Gaven indeholder også en underholdende magt - en magt, der gælder én aften.

Når risalamanden kommer på tallerkenerne er det gerne alles kamp mod alle i jagten på mandelen.

Den jagt er et vigtigt element for danskerne juleaften. Og i en undersøgelse af danskernes syn på mandel-jagten svarer de fleste, at selve jagten på mandlen er vigtigere end gaven.

- Med salget af den lille blå boks - årets mandelgave fra Unicef - åbner vi samtidig for retten til, at vinderen af mandelgaven kan bestemme lige præcis, hvad han eller hun vil - hele juleaften, fortæller Peter Egebæk:

- Vinderen af mandelgaven får nemlig - udover en kæmpe varm tanke fra Unicef for at donere 150 kroner til udsatte børn - en blå sløjfe og titlen som »Aftenens Konge«. Den titel giver vinderen ret til at bestemme over de andre resten af aftenen. Måske skal ham til venstre tage opvasken, måske skal hende overfor mime en julesang, eller måske skal der ændres lidt på rækkefølgen, gaverne uddeles i. Det er fuldstændig op til vinderen.

Legen er ikke taget ud af det blå, men bygger på en fransk tradition fra 1500-tallet, hvor man gemte en bønne i kagen på helligtrekongersdag. Den, der fik bønnen, blev konge for en aften og fik sammen med titlen en række privilegier.

- Jeg har det godt med, at årets mandelgave her hos os ikke er en ting, men en donation til dem, der virkelig trænger samtidig med at det er en sjov lille gimmick, som jeg i hvert fald selv glæder mig til at teste hjemme hos os juleaften.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk