21. september 2019
Ozonrensningsanlægget, der ikke har været brugt meget i over ti år, kommer nu igen til sin ret.
gallery icon

Se billedserie

Ozonrensningsanlægget, der ikke har været brugt meget i over ti år, kommer nu igen til sin ret.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 125-årig sætter ny tryk på ozonen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

125-årig sætter ny tryk på ozonen
Kalundborg - 22. marts 2019 kl. 15:49
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Vis mig dit spildevand, og jeg skal sige dig, hvad du fejler.

Der er kringle, blå balloner og god stemning denne fredag i Kalundborg Forsynings kantine i hovedkvarteret på Dokhavnsvej. Men der er da også noget at fejre. Udover at det i dag er den af FN udpegede internationale Vandets Dag, er det også forsyningens 125 års fødselsdag. Sidst men ikke mindst er det også dagen, hvor man starter en seks måneders testperiode, hvor Kalundborg bys spildevand køres igennem forsyningens ozonrensningsanlæg.

Og så er vi tilbage til indledningen og det muntre citat om at kunne diagnosticere ud fra spildevand, som kom fra Hans-Martin Friis Møller, direktør for Kalundborg Forsyning. I spildevand er der nemlig medicinrester fra eksempelvis fedmepræparater eller lykkepiller og netop disse rester, kan ozonen gå ind og fjerne.

- Medicinresterne er organiske molekyler, som ozonen opløser, forklarer Jeppe Bregendahl, procesingeniør i Kalundborg Forsyning.

Kalundborg Forsyning er eneste forsyningsselskab i Danmark med et fuldskala ozonanlæg. Og faktisk har man haft det siden 2003, hvor det blev betalt af virksomhederne i Kalundborg, der behøvede et anlæg, der hurtigt kunne rense deres dengang mere forurenede spildevand. Men Novo fik siden ændret sammensætningen af sit spildevand, så der ikke længere var behov for ozonrensningen. Derfor har det store anlæg faktisk kun været brugt sporadisk over de seneste mere end ti år.

Der er altså tale om et comeback - og endda et med stort potentiale både nationalt og internationalt. Ozonrensning er nemlig allerede stort flere steder i udlandet, og den seks måneders testperiode, der nu går i gang, er en del af et EU-støttet projekt, der kører i flere lande.

- I Schweiz, hvor de udleder spildevand til deres mange søer, er der krav om ozonrensning af vandet, og ozonrensningsanlæg er også noget, de har i Tyskland og Sverige. Vi har set fisk, der ændrer adfærd på grund af hormonstoffer. Når vi spiser fiskene optager vi disse stoffer. Det kan vi undgå ved at rense dem fra vores spildevand. Der er dog ikke nogen lovgivning på området herhjemme, men det er min opfattelse, at det bliver et fremtidigt krav, vurderer Hans-Martin Friis Møller.

Derfor er der også store fordele i, at Kalundborg Forsyning går forrest.

- Det giver os nogle unikke driftserfaringer som andre forsyningsselskaber kan bruge, og så skaber det en viden, man potentielt kan eksportere. Derudover kan det også være med til måske at tiltrække dygtige medarbejdere, der kan se, at vi er en spændende arbejdsplads, siger han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk