28. november 2020
Efter at have snittet sig selv omkring 400 gange i arme og ben, blev en 14-årig pige indlagt på Holbæk Sygehus. Pigens 12 år gamle lillebror, der fandt sin søster, har imidlertid haft sværere ved at få hjælp. Han måtte vente to uger på krisehjælp.
Efter at have snittet sig selv omkring 400 gange i arme og ben, blev en 14-årig pige indlagt på Holbæk Sygehus. Pigens 12 år gamle lillebror, der fandt sin søster, har imidlertid haft sværere ved at få hjælp. Han måtte vente to uger på krisehjælp.
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 12-årig ventede uger på krisehjælp: Søster snittede sig 400 gange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

12-årig ventede uger på krisehjælp: Søster snittede sig 400 gange
Opdateret 25. august 2016 kl. 11:03
Kalundborg - 24. august 2016 kl. 11:21
Af Thomas Rye

Da en 12-årig dreng blev vækket af sin 14-årige storesøster sent fredag aften den 5. august, ventede der ham en oplevelse, som de fleste voksne ville have haft svært ved at håndtere.

Pigens arme og ben var fyldt med snitsår, og badeværelset i familiens hjem var smurt ind i blod.

Den 12-årige dreng ringede med det samme til sin mor, der var på arbejde. En ambulance blev tilkaldt, og kort efter var familien på vej til skadestuen på Holbæk Sygehus.

På skadestuen konstaterede lægerne, at den 14-årige pige havde snittet sig selv omkring 400 gange i arme og ben.

Sidste år blev den 14-årige pige diagnosticeret med både ADHD og autisme. Siden har pigen udviklet en selvskadende adfærd, hvor hun i periode snitter i sine egne arme og ben.

- Hun laver ikke dybe sår. Det er ikke selvmordsforsøg. Det er snarere at forsøg på at få opmærksomhed. Hun siger selv, at hun ikke kan huske, når hun gør det, at det nærmest foregår i en trance. Det foregår i perioder. Bagefter har jeg fortrudt mange gange, at jeg lod dem være alene hjemme den aften, men jeg var ikke opmærksom på, hvor galt det stod til den dag, og det har aldrig været så voldsomt før, fortæller børnenes 35-årige mor.

Langt størstedelen af snittene i pigens arme og ben var overfladiske, og den 14-årige pige var ikke i livsfare, men oplevelsen var voldsom. Både for den 14-årige, for hendes mor og ikke mindst for den 12-årige lillebror. For mens storesøsteren i forvejen er i behandling for sine problemer, så frygter hans mor for, hvordan den dramatiske oplevelse kan påvirke hendes søn.

- I de efterfølgende dage kunne jeg mærke, hvor meget det påvirkede ham. Han vil ikke være alene med sin søster, han tog afstand fra omgivelserne, og han kunne ikke klare, når han fik ros af familien for at have håndteret situationen flot. Han følte ikke, han fortjente rosen. Mest af alt var han vred. Især på sig selv. Han var vred over, at han gik i seng og efterlod sin søster alene, og han var vred over, at han ikke i tide opdagede, at der var noget galt, siger hun.

Da familien blev udskrevet fra Holbæk Sygehus mandag den 8. august, kontaktede moderen derfor Kalundborg Kommune for at få krisehjælp til sin søn.

- Onsdag den 10. august blev jeg kontaktet af en sagsbehandler. Hun ville imidlertid ikke give ham en tid hos en krisepsykolog, men opfordrede mig i stedet til at finde en i familien eller min søns omgangskreds, som han kunne tale med, fortæller moderen.

Det var den 35-årige mor ikke tilfreds med.

- Jeg vil have en professionel til at tale med min søn. Hvis han har brug for yderligere hjælp fra for eksempel en psykolog, så er en krisepsykolog meget bedre til at vurdere det end et familiemedlem eller en lærer, siger den 35-årige. Det var imidlertid først efter at Nordvestnyt havde kontaktet Kalundborg Kommune, at den 35-årige igen hørte fra kommunen. Ifølge kommunens forklaring var der bevilliget en krisepsykolog til den 12-årige, men noget var gået galt i kommunikationen med familien. Tirsdag eftermiddag den 23. aqugust fik den 12-årige sin første samtale med en psykolog.

Navnene på familiens medlemmer er kendt af redaktionen på Nordvestnyt, men vi har valgt at gøre dem anonyme i denne artikel af hensyn til børnene.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk