4. august 2021
Jørgen Petersen fra Ubby (tv.) er til åben konsultation hos Ole Eg Pedersen i Ubby Lægehus, som han besøger ofte, da han får blodfortyndende medicin. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Jørgen Petersen fra Ubby (tv.) er til åben konsultation hos Ole Eg Pedersen i Ubby Lægehus, som han besøger ofte, da han får blodfortyndende medicin. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Vi er en uddøende race

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Vi er en uddøende race
Kalundborg - 26. juni 2019 kl. 13:30
Af Martin Stokkebro Moestrup

Når praktiserende læge i Rørby Niels Hansen går på pension 1. juli er der kun to lægepraksisser tilbage uden for Kalundborg, Høng og Gørlev - kommunens tre største byer. En af dem er i Ubby Lægehus, og her har 66-årige Ole Eg Pedersen ingen planer om at trække sig lige foreløbig, men han erkender, at der ikke er mange af hans slags tilbage.

arrow Læs også: Langhoff om få læger: Løsninger er på vej

- Vi er en uddøende race. Jeg er lige blevet 66 og har ingen slutdato. Men min forgænger blev, til han var 73, og så længe har jeg ikke tænkt mig at blive, siger han.

Hans-Henrik Kaae har i de seneste to og et halvt år været læge på Sejerø, hvor man som på andre småøer i Danmark har en særlig ordning med tilskud, så man kan have en læge på øen trods de kun godt 300 patienter.

- Det er et dejligt sted at være. Man får et tæt forhold til patienterne, fordi man også omgås dem i fritiden. Men jeg ved godt, at det offentlige trækker i en anden retning, ligesom mange yngre læger også gerne vil have et arbejdsfællesskab i et lægehus, siger han.

Ifølge Claus Bache, formand for Praktiserende Lægers Organisation Kalundborg og privatpraktiserende læge i Kalundborg by, er tiden imod lægepraksisser som dem i Ubby og på Sejerø.

- Det er den vej, udviklingen går. Når lægerne på landet stopper, står der ikke nogen klar til at tage over. Men jeg vil ikke kalde det en mangel af læger på landet, men en mangel på læger generelt, for der mangler også læger i lægehusene, siger han.

Når Niels Hansen i Rørby stopper er der 18 privatpraktiserende læger i Kalundborg med en gennemsnitsalder på 57,6 år.

- Mit bud er, at vi bliver halveret på tre år, siger Claus Bache.

Formand for ældre- og sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune Peter Jacobsen (DF) kender udmærket til problemet.

- Udviklingen er ganske udfordrende. Vi er nødt til at gøre noget, der både får de ældre til at blive lidt længere, og som kan tiltrække nye læger. Vi vil derfor til efteråret i samarbejde med lægerne komme med et oplæg med flere løsningsforslag, siger han.

I Ubby Lægehus er Kristina Søndergaard Rasmussen taget til åben konsultation. Hun er kommet til skade med foden efter at have stoppet et slagsmål mellem hendes to hunde. Nu sidder hun og venter på at komme ind og snakke med Ole Eg Pedersen, efter at have meldt sin ankomst til Ella Pedersen, der udover at være sekretær og så er gift med Ole Eg Pedersen.

For Kristina Søndergaard Rasmussen har det stor betydning, at hun kan tage ned til en læge, som hun kender.

- Det betyder meget i forhold til tryghed. Ole kender mig, ved hvem jeg er gift med, og kender mine børn. Det gør det nemmere, også med det psykiske. Jeg behøver ikke psykolog, efter at have taget nogle snakke med Ole, fortæller hun.

Ole Eg Pedersen har ingen planer om at trække sig, men når han gør, ved han godt, at det kan blive svært at få solgt sin praksis. En af årsagerne er, at unge læger ikke er interesserede i solopraksisser, siger Claus Bache.

- De unge læger vil entydigt være en del af et lægefællesskab og ikke sidde i solopraksis. Men udviklingen i de små byer er den samme, som når posthuse, skoler og købmænd forsvinder. I forhold til lægesituationen er udfordringen en samlet trend, der hedder lægemangel uden for de store uddannelsesbyer som København, Aarhus og Odense, siger han.

I Kalundborg Kommune har Peter Jacobsen netop været en tur i Sønderjylland, nærmere betegnet byen Gråsten. Her er det nemlig med stor succes lykkedes at vende udviklingen med lægemangel.

Midlet har været oprettelsen af et sundhedshus, der udover flere læger også huser tandlæge og fysioterapi. Sundhedshuset er først lige åbnet i år, men har allerede en venteliste med læger, der ønsker at arbejde der ifølge Peter Jacobsen.

- Det er et sted, hvor man som læge kan leje sig ind og ikke skal have et stort pengebeløb op af lommerne for købe sig ind i en praksis, fortæller han.

Sundhedshuset er blevet til i samarbejde mellem Sønderborg Kommune og Region Syddanmark.

Det er et godt eksempel på, hvilken vej Kalundborg ønsker at gå, når Peter Jacobsen og kompagni til efteråret kommer med et oplæg, der skal forsøge at vende lægeudfordringen.

- Det bliver forslag, der kræver dialog med Region Sjælland. Men vi skal forsøge at lette lægerne for praktiske opgaver og bureaukrati, sådan at det at være læge kun handler om patienterne, siger Peter Jacobsen, der i øvrigt også er regionsrådsmedlem i Region Sjælland.

En gennemgang af Kalundborgs 18 privatpraktiserende lægers alder viser en gennemsnitsalder på over 57 år.

Burde I ikke have handlet tidligere?

- Vi kunne godt have været skarpere, men jeg tror, vi har haft en tro på, at det vendte. Og så har vi også forsøgt noget, eksempelvis med Rekrutteringsalliancen, hvor vi har prøvet at gøre det attraktivt at komme til Kalundborg ved at tilbyde at hjælpe med at skaffe job til lægernes ægtefælle, siger Peter Jacobsen.

I Ubby er tanken om at skulle ind i et stort lægehus ikke noget, der tiltaler Kristina Søndergaard Rasmussen.

- Jeg frygter at blive et cpr-nummer. Vi har alle vores historie, og jeg håber, at jeg ikke bare bliver et nummer i rækken, siger hun.

arrow Ny læge på vej på pension: - Jeg havde gerne fortsat
05. juli 2019 kl. 13:30 Opdateret: kl. 09:39
arrow Lægehus må sige farvel til 1.400 patienter
02. juli 2019 kl. 15:21 Opdateret: kl. 15:22
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk