17. oktober 2021
Alle fem partier i Ishøj Byråd står bag budgetaftalen for det kommende år. Det samlede budget for 2017 udgør 2,3 milliarder kroner. Arkivfoto: Vincent Byakika
Alle fem partier i Ishøj Byråd står bag budgetaftalen for det kommende år. Det samlede budget for 2017 udgør 2,3 milliarder kroner. Arkivfoto: Vincent Byakika
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SF tilslutter sig budgetforlig i Ishøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SF tilslutter sig budgetforlig i Ishøj
Ishøj - 07. oktober 2016 kl. 09:48
Af Anders Dall

Alle fem partier i Ishøj Byråd er med i budgetaftalen for 2017 og budgetoverslagsårene 2018 til 2020. Det står klart efter byrådsmødet tirsdag aften, hvor der var 2. behandling og endelig vedtagelse af budgettet. Til det sidste var der usikkerhed, om SF også ville tilslutte sig forliget, som Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten blev enige om den 20. september.

- Det korte og det lange er, at vi selvfølgelig går med i den budgetaftale, sagde Niels Borre fra SF på byrådsmødet under 2. behandlingen af budgettet.

Det springende punkt i forhold til, om partiet ville tilslutte sig budgettet har handlet om et punkt i budgettet med formuleringen: På boligområdet ville det være ønskeligt, at nye boliger kan være en blanding af almene og ejerboliger."

- Jeg læser det (formuleringen red.) som ren ideologi fra Venstre. Det har ikke noget at gøre i et budgetforlig, udtalte Niels Borre til Sydkysten den 23. september.

Gummiformulering
Under 2. behandlingen på byrådsmødet tirsdag aften blev punktet igen debatteret:

- Den her med boligerne. Jeg har været censor i folkeskolen i 25 år. Jeg forstår stadigvæk ikke, hvad der står, sagde Niels Borre og pointerede, at SF gerne ser, at der tages stilling fra byggesag til byggesag.

- Vi kunne ikke drømme om at foreslå lejeboliger oppe i Ishøj Landsby eller ude i landsbyerne. Lejeboliger det er hernede, (bymidten red.) så enkel er den sag. Jeg skal nok lære indholdet af den sentens, jeg nu selv har skrevet under på, hvad den egentlig mener, sagde Niels Borre.

Den omdiskuterede ordlyd fik også Ole Wedel-Brandt fra Enhedslisten på banen:

- Det er en gummiformulering, der er lavet, som man kan lægge hvad som helst i.

Hos Venstre lagde byrådsmedlemmerne Lennart Hartmann Nielsen (V) og Ole Beckmann (V) ikke skjul på, at de gerne ser, at der bliver arbejdet hen imod at blande almene og ejerboliger i kommunen.

- Jeg taber nogle gange munden, når Niels Borre og Ole Wedel bliver ved med deres gummistempel, og hvad det ellers er. Vi er også kommet med en anden formulering, end den der er endt her, men det er jo sådan at demokratiet virker, det er sådan kompromiset er, sagde Lennart Hartmann Nielsen og fortsatte:

- Jeg bider mærke i, at flertalsgruppen, de kan stadigvæk, uden SF og Enhedslisten, sammen med Venstre danne et flertal og arbejde hen imod, at vi kigger på at få flere ejerboliger ind i vores boligkvarterer. Især i forhold til Fasanpark-området. Der ville det da være ønskeligt, jo ikke at alt bliver ejer men at dele af det, bliver ejer.

Hos Dansk Folkeparti havde byrådsmedlem Poul Jørgensen ikke meget til overs for debatten:

- Den debat, der føres her i byrådet lige p.t. vedrørende ejerboliger og lejeboliger, det nærmer sig det, nu vil jeg ikke fuldføre ordet, fluek, fordi det er simpelthen uhørligt at høre på, sagde Poul Jørgensen og lagde vægt på, at det er konjunkturerne i samfundet, der afgør, hvornår det giver mening at bygge enten ejerboliger eller leje og almene boliger.

Følger traditionen
Med SF's underskift på budgetaftalen kan byrådet, ifølge borgmester Ole Bjørstorp (A), for niende gang præsentere et budgetforlig, hvor alle partier står bag aftalen.

Af større investeringer har politikerne afsat 10 millioner kroner til en støjfond og en principbeslutning om at etablere et nyt genoptræningscenter og otte aflastningsboliger. Der skal også bygges seks hjemløseboliger, som formentlig kommer til at ligge ved det grønne område ved Ishøj Søvej. Derudover er der blandt andet afsat penge til at sikre bedre trafikforhold ved Gildbroskolen og et forløb, der skal screene børn i 5-6 års alderen i forhold til skoleparathed.

For at få budgettet til at gå op blev udvalgene i byrådet inden sommerferien bedt om at finde besparelser på 15 millioner kroner, som i det endelige budget endte med besparelser på omkring 14 millioner kroner.

- Nu er vi kommet i mål med budgetprocessen. Vi har fundet de nødvendige besparelser samtidig med, at vi som nævnt også har fundet plads til nye tiltag, sagde Ole Bjørstorp på byrådsmødet under 2. behandlingen af budgettet.

Det samlede budget for 2017 udgør 2,3 milliarder kroner. Skatteprocenten i kommunen fortsætter uforandret med at ligge på 25,0, og grundskyldspromillen forbliver ligeledes på 25,0.

Rejser du til udlandet i år?