17. september 2019
Snart udgiver Mogens Holsøe fra Ishøj sin debutroman ?Livet på Hirsholm i 1697?, som er baseret på oplysninger om hans egen slægt. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
gallery icon

Se billedserie

Snart udgiver Mogens Holsøe fra Ishøj sin debutroman ?Livet på Hirsholm i 1697?, som er baseret på oplysninger om hans egen slægt. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mogens debuterer som forfatter med inspiration fra sin egen slægt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mogens debuterer som forfatter med inspiration fra sin egen slægt
Ishøj - 17. juli 2018 kl. 12:57
Af Jane Aunsbjerg Villadsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For 10-15 år siden fandt Mogens Holsøe en bog, som greb ham, og som har optaget ham lige siden. Bogen er skrevet af hans farbror, Rudolf Holsøe, og indeholder hans studier af slægten Wigelsen, hvorfra både Rudolf og Mogens stammer.

Slægtens historie begynder med Vigel Christensen, som er født i 1667 på den lille ø Hirsholm ud for Frederikshavn. Her vokser han op i et fiskersamfund på 140 mennesker og forelsker sig i Louise, men deres kærlighed bliver sat på prøve, da Den Store Nordiske Krig bryder ud i 1700.

Det er netop denne historie, som 73-årige Mogens Holsøe fra Ishøj vil fortælle til et bredt publikum, når hans debutroman "Livet på Hirsholm i 1697" udkommer sidst på måneden. Historiens skelet er de datoer for fødsler, bryllupper og begravelser, som fremgår af kirkebøgerne. Hullerne herimellem har Mogens Holsøe fyldt ud med den historie, som han forestiller sig, at der er sket, baseret på farbrorens slægtsforskning og sine egne studier af datidens fiskersamfund på Hirsholm.

- Af og til løb handlingen helt af med mig. Jeg troede, at et kapitel skulle handle om noget bestemt, men jeg havnede et helt andet sted. Jeg havde skelettet, men hvordan jeg kom fra det ene ribben til det andet, gik af og til en helt anden vej, end jeg troede, siger Mogens Holsøe, der samtidig har lagt vægt på, at skildringen skulle være troværdig.

Derfor har det krævet et stort researcharbejde at skrive bogen.

- Halvdelen af tiden er gået med at researche. Google har været mig en meget stor hjælp, når jeg skulle finde svar på spørgsmål som: Hvad for nogle skydevåben havde man ombord på vagtskibene dengang? Og hvorfor brugte man ikke petroleumslamper på skibene, når man skulle vise, hvem man var? Petroleumslampen var ikke opfundet. Den blev til min egen store overraskelse først opfundet i 1800-tallet. I stedet brugte man tællelys og stearinlys. Sådan noget skulle jeg have på plads, siger den nyslåede forfatter, som også har fået hjælp til sin research af en seniorforsker på Nationalmuseet.

Nyt lys på nutiden

Med romanen ønsker Mogens Holsøe først og fremmest at fortælle en spændende historie, og han håber, at den vil gribe publikum lige så meget, som den har grebet ham. Dernæst vil han gerne minde læseren om, hvordan det var at bo i Danmark under enevælden.

- I dag har vi et helt andet sikkerhedsnet under folk. Hvis de bliver syge, har vi et sygehusvæsen - det havde man ikke dengang. Hvis du bliver arbejdsløs, har vi et system, som giver dig socialhjælp - det havde man heller ikke dengang, siger Mogens Holsøe og fortsætter:

- Jeg vil gerne have, at folk bliver lidt mere taknemmelige, for vi råber og skriger ad politikerne, men sæt jer lige ned og tænk over det: I kan ikke falde så langt ned, at I ligger på gaden og dør af sult, at I ikke kan skaffe mad til jeres børn, eller at I dør af en lungebetændelse, siger han med en opfordring til, at vi sætter større pris på det sociale sammenhold i Danmark.

Et forandret menneske

Selv er Mogens Holsøe blevet mere socialt orienteret, efter han begyndte at skrive. Interessen har altid været der, fortæller han, men det var først, da gik på efterløn efter mange år som tekniker, at han for alvor prøvede kræfter med tastaturet. Det er cirka 12 år siden, han begyndte at komme på "Værksted for skrivelystne", som dengang fandtes på Ishøj Bibliotek, og det blev starten på en rejse, der har forandret Mogens Holsøe som menneske.

- Jeg er blevet mere tålmodig med andre mennesker, og jeg er blevet mere sentimental i øvrigt. Mine følelser er kommet mere op til overfladen. Jeg var tekniker før, og det var sådan noget med en skruetrækker og en bidetang, så det sociale i mennesket har jeg ignoreret igennem hele min professionelle tilværelse. Det bobler nu frem i min hjerne igennem bøgerne. Jeg er blevet et meget venligere menneske, og jeg har fundet ud af, hvordan man bliver mere social, siger han.

I skriveværkstedet fik han ros for sine tekster, og det gav ham troen på, at han havde talent for at skrive. Det var igennem en af de andre deltagere herfra, at han blev gjort opmærksom på brødrene Ellemose fra Forfatterskabet.dk, og det er på deres forlag, at han første bog snart udkommer.

- De lever for bogstaver, som de siger. Selv synes jeg ikke, at bogstaverne siger noget, før de bliver til ord. Jeg lever for ordene, siger Mogens Holsøe og uddyber:

- Der er kun 29 bogstaver, men hundrede tusinder ord. Det fascinerende er at vælge det ord, som bedst beskriver det, du ser for dig. Og der er mange varianter.

Sønnen banker på

I øjeblikket arbejder han på sin bog om Vigel Christensens søn, Jens Wigelsen, som faktisk var udgangspunktet, da han begyndte at skrive sin debutroman. Historien om Jens Wigelsens skæbne blev dog så omfattende, at han var nødt til at starte med historien om faderen, Vigel. Men hans store drøm er nu, at også historiens om sønnen vil udkomme på tryk.

- Den historie ligger og banker på. Nu har jeg brugt et år på at skrive den bog, der udkommer, og i mellemtiden har Jens Wigelsen altså stået og stampet i jorden. Han siger: Kom nu i gang med at skrive om mig, siger Mogens Holsøe med et smil, mens han forklarer, at han i hvert fald har fire års arbejde foran sig, før toeren er klar.

Udgivelsen af "Livet på Hirsholm i 1697" fejres med en reception, der afholdes den 30. juli i Ishøj Bycenter ved Lille Torv. Alle er velkomne fra klokken 15.00.