19. oktober 2019
Frederik Staal (tv) viser den container, man bruger til at samle aluminiumsdåser.
gallery icon

Se billedserie

Frederik Staal (tv) viser den container, man bruger til at samle aluminiumsdåser.
Foto: Johnny Gudmand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Privat er jeg Greenpeace-mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Privat er jeg Greenpeace-mand
Ishøj - 11. juli 2015 kl. 17:15
Af Johnny Gudmand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Siden 1. januar 2015 har Frederik Staal været havnefoged på Ishøj Havn. Her har han en funktion som altmuligmand, og det trives han meget med, samtidig med at jobbet som havnefoged giver ham mulighed for at gøre noget for miljøet.

Og miljøet ligger den 44-årige havnefoged fra Lejre meget på sinde.

- Privat er jeg Greenpeace-mand. I min tid var jeg med til at hænge bannere på Shell. Når jeg er på arbejde på Ishøj Havn er jeg stadig greenpeace-mand, fortæller havnefogeden.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at havnen for nyligt udskiftede vandslangerne til nogle sundere af slagsen på Frederik Staals opfordring, og samtidig er man begyndt at samle aluminiumsdåser sammen.

- Før 1. januar blev aluminiumsdåser kørt til forbrænding, men det gør de ikke længere, for vi sorterer dem fra. Vi er i gang med at fylde en container med 5-7 ton aluminiumsdåser. Vi sælger den rene aluminium som skrot, i stedet for at smide pengene i skraldespanden og det er ikke mindst bedre for miljøet. Folk skal ikke sidde her i havnen og indånde luft fra vores afbrændte aluminiumsdåser, fortæller Frederik Staal, der ser det som sin pligt at være med til at skabe en grønnere retning.

Altmuligmand

Hverdagen som havnefoged byder på et væld af forskellige opgaver.

- Når der kommer turister, tjekker vi for eksempel, at folk får betalt. Det foregår selvfølgelig helt stille og roligt. Der er meget at lave på havnen, det kan være reparation af forskellige ting, for eksempel vores broer. Jeg har også forlænget en bro, så der nu kan ligge en tomastet skonnert.

Og det med mange forskellige arbejdsopgaver er Frederik Staal vant til. Han er blandt meget andet mesterlært tømrer uden svendebrev, faglært blikkenslager/vvs-montør/rørlægger/svejser, han har været projektleder i Tyskland i forbindelse med opsætning af farmaceutisk udstyr for det, der dengang hed Nycomed, han har haft sit eget firma, og så har han sejlet på vikingeskib.

- Jeg har sejlet på verdens tredjestørste vikingeskib og har uddannet mig i navigation og sejlads. I 2012 fik jeg en overbelastningsskade, da jeg arbejdede med vindues- og dørmontage for en virksomhed. Jeg brugte to år på genoptræning, og det var i den periode, at jeg arbejdede på vikingeskibet, der sejlede med turister.

Mangfoldighed

Befolkningssammensætningen i Ishøj er meget mangfoldig, og det trives Frederik Staal med.

- Vi inviterer alle, der har lyst til at være på havnen, til at komme ind. Jeg kan godt lide mangfoldighed. Vi har mange forskellige mennesker her på havnen, og vi ville gerne have endnu flere, fortæller havnefogeden.

Han har let ved at se, hvad det gør Ishøj Havn til noget særligt.

- Det er størrelsen og beliggenheden. Vi er en af de havne med mest grønt. Der er desuden rigtig mange aktører på havnen, blandt andet købmand, spisesteder, tøjbutikker, sejlmagere, forretninger med salg og reparation af både og meget mere, slutter Frederik Staal.