17. januar 2018
Bente Eskesen har blandt andet besøgt Odsherred Zoo Rescue i rollen som Reporter-Aase. Foto: Mik
gallery icon

Se billedserie

Bente Eskesen har blandt andet besøgt Odsherred Zoo Rescue i rollen som Reporter-Aase. Foto: Mik
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Empati og vedholdenhed redder dyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Empati og vedholdenhed redder dyr
Ind i kulturen - 29. september 2017 kl. 11:37
Af Bente Eskesen, skuespiller og leder af Dragsholm Revyen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jeg har altid været meget glad for dyr, og der har været mange fugle, fisk, hunde og katte og et enkelt marsvin i mit efterhånden lange liv.

I skrivende stund bor min mand og jeg sammen med en særdeles nysgerrig og livlig Gammel Dansk Hønsehund og en rød vildkat, som vi tog til os, da moderen forsvandt.

Jeg er blevet opdraget til at respektere dyr og natur, og jeg synes, at det er utroligt trist, at nogen i turist- og underholdningsindustrien tjener gode penge på at udnytte dyr i for eksempel Tigertempler, hvor de store kattedyr ligger i lænker, elefantridning og delfinshows for turister og vilde dyr i cirkus.

Samtidig er jeg ved at gå op i limningen, når Dyreværnet finder et stort antal misrøgtede hunde i lader og udhuse.

Yderligere finder jeg det totalt uforståeligt, at folk kan finde på at læsse papkasser med levende kattekillinger af på rastepladser eller i skraldespande.

Vi lukker også øjnene for, at der stadig er noget, der hedder burhøns og brug af dyr til forsøg.

Der er heldigvis mange mennesker, som gør et stort arbejde med at rette op på, hvad andre har forvoldt af skade på dyrene, men de skal løbe stærkt for at følge med.

Det kan Joan Thygesen fra Odsherred Zoo Rescue skrive under på.

Det kom da heller ikke bag på mig, da Joan og hendes mand Jørgen ville udvide Odsherred Zoo med et rescue-center for eksotiske dyr; i øvrigt det første og til dato det eneste i Danmark.

De søgte fondsmidler, startede et samarbejde op med AAP rescue-center i Holland og byggede nye anlæg til kommende beboere.

Det var et kæmpe arbejde, og havde de ikke haft nok at se til med den familievenlige Zoo, fik de da så rigeligt at gøre med dette nye projekt, der krævede noget helt andet, for eksempel tillidsøvelser. Her er der jo tale om misrøgtede og skadede dyr.

De første dyr, som de modtog, var en flok kaputiner-aber ("lirekasseaber"), som kom fra et fransk forsøgsuniversitet. Derefter gik det stærkt og blandt andet fik rovfugle, to losser og en stor flok Javamakak-aber deres hjem i det nye center.

En tysk Zoo havde hørt, at Odsherred Zoo var rigtig gode til at opflaske moderløse dyr og sendte den et-årige gibbonabe Nanna til Danmark.

Med stor empati og udholdenhed, lykkedes det Joan og Jørgen og deres dygtige dyrepassere at få Nanna på fode og blive en glad og stærk gibbon.

I dag har hun et rigtig godt liv med sin mage Gau og deres to skønne unger.

Odsherred Zoo Rescue gemmer på mange dejlige fortællinger, men der har også været svære stunder.

For et par år siden døde Joans mand Jørgen efter lang tids sygdom, og Joan fortæller, at den dag han afgik ved døden, var der pludselig meget stille i parken. Dyrene havde mistet en rigtig god ven.

I dag driver Joan og hendes søn Nikolai Odsherred Zoo Rescue med en fælles mission om, at andre zoologiske haver vil blive inspireret til at oprette Rescue-centre, da der hele tiden står dyr i kø for at få et ordentligt liv.

Det indgyder respekt.