31. marts 2020
Aktivister fra Greenpeace hang et 9x7 meter banner fra en silo på svinefarme Vanløsegård tirsdag morgen.
Aktivister fra Greenpeace hang et 9x7 meter banner fra en silo på svinefarme Vanløsegård tirsdag morgen.
Foto: Moa Karlberg / Greenpeace
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Greenpeace i aktion mod lokale svineavlere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Greenpeace i aktion mod lokale svineavlere
Opdateret 08. oktober 2019 kl. 09:29
Holbæk - 08. oktober 2019 kl. 08:08
Af Allan Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tirsdag morgen varaktivister fra Greenpeace rykket ud til svinefarmen Vanløsegård i Vanløse nordvest for Store Merløse (beliggende i Sorø Kommune).

arrow Læs også: 47.500 kroner i bøder efter aktion

Her monterede de et 42 meter langt banner på taget af den største stald og desuden hægte et 9x7 meter stort banner op på en af fabrikkens fodersiloer, oplyste Greenpeace i en pressemeddelelse tirsdag morgen, mens aktionen var i gang.

200.000 slagtesvin

I staldene står cirka 10.000 svin, og gården er én blandt flere svinefabrikker i området - flere i Holbæk Kommune. De drives af den tidligere næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Peter Kjær Knudsen og hans tre sønner. Tilsammen producerer familien herhjemme årligt omkring 200.000 slagtesvin og levende smågrise til eksport.

- Dansk svineproduktion har udviklet sig i en dybt uheldig retning, hvor langt størstedelen af kødet ender i udlandet, mens forurening af luften og vandmiljøet bliver herhjemme. Regeringen er nødt til at se på, hvordan vi reducerer antallet af svin og køer, så vi kan få plads til mere natur og CO2-absorberende skov, siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace.

Naboerne er plaget

Greenpeace har ifølge pressemeddelelsen de seneste måneder talt med en række naboer til Kjær Knudsen familiens svinefabrikker og udgav i går en dokumentarfilm om de gener, naboerne lever med.

Naboerne plages af hovedpine, kvalme, opsvulmede øjne, diarré og åndedrætsbesvær. De frygter, at de bliver syge af de mange kemiske stoffer, der ledes ud fra staldene.

Borgmester magtesløs

I 2017 kom der i forlængelse af den omdiskuterede Landbrugspakke en ændring af Husdyrbrugsloven, der reelt fratog kommunerne retten til at afslå en ansøgning om udvidelse af svinefarme ud fra lokale hensyn som fx nabogener eller turisme.

Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), siger i Greenpeaces nye film, at hun føler sig magtesløs, når det kommer til at afvise ansøgninger om udvidelser af industriel svineproduktion.

- Det er nødvendigt at rulle dele af Landbrugspakken og Husdyrbrugloven tilbage, så kommunerne igen får ret til selv at bestemme, hvor mange svinefabrikker, der kan ligge hvor, siger Kristian Sloth fra Greenpeace.

arrow Efter Greenpeace-svineprotest: Sådan er det jo at bo på landet
08. oktober 2019 kl. 12:58 Opdateret: kl. 16:49
arrow Landmand politianmelder Greenpeace-aktion
08. oktober 2019 kl. 12:44 Opdateret: kl. 12:44
arrow Video og billeder: Aktion mod svinefarme i de tidlige morgentimer
08. oktober 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 10:18

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk