10. maj 2021
Højskolens viceforstander Nana Gerstrøm Alsted (tv. i blåt) var den, der skulle holde styr på panelet. Fra venstre er det Hedvig Vestergaard (FB mod EU), Mathias von Jessen (R), Pia Adelsteen (DF), Lasse Bork Schmidt (K), Esben Ingerslev (AL), Eva Flyvholm (EL) og Kim Valentin (V). Foto: Agner Ahm
gallery icon

Se billedserie

Højskolens viceforstander Nana Gerstrøm Alsted (tv. i blåt) var den, der skulle holde styr på panelet. Fra venstre er det Hedvig Vestergaard (FB mod EU), Mathias von Jessen (R), Pia Adelsteen (DF), Lasse Bork Schmidt (K), Esben Ingerslev (AL), Eva Flyvholm (EL) og Kim Valentin (V). Foto: Agner Ahm
Foto: Agner Ahm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge landsmandsspirer: Hvad har I at byde på?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge landsmandsspirer: Hvad har I at byde på?
Holbæk - 15. maj 2019 kl. 23:57
Af Agner Ahm

Jyderup: For mange er EU's landbrugspolitik et temmelig fjernt og tørt emne. Men for en stor del dem, der onsdag aften udgjorde publikum ved Jyderup Højskoles vælgermøde, var det en sag, som berører dem meget konkret. Det er deres grønne fremtid, som er på højkant.

Eleverne på højskolens grønne linje udgjorde nemlig en stor del af de små 50 fremmødte. Og en del af dem drømmer om en fremtid, der handler om at dyrke jorden.

Flere af dem spurgte direkte til, hvad de syv politikere i panelet kunne byde på for at gøre nogle af drømmene til virkelighed.

Venstres Kim Valentin var flere gange inde på, at nye låneformer er tiltrængt, så man ikke skal investeres millioner til høje renter. Og direkte adspurgt nævnte han også, at de unge måske skal søge partnere, så det ikke er én person, men en kreds af ligesindede, der vover en karriere med landbrug.

Samme tanke var også Esben Ingerslev (Alternativet) inde på. Som den eneste i panelet har han selv drevet landbrug i mere end 20 år.

- Og så skal I nok overveje at tage en uddannelse mere, så I ikke hænger på landbrug som jeres eneste mulighed, tilføjede han.

Brug pengene bedre
Derudover handlede en stor del af debat mellem kandidaterne til EU-valget selvsagt meget om EU's landbrugsstøtte, som sluger 37 procent af EU's samlede budget.

I grove træk består støtten af en stor pose penge, som går direkte til de enkelte landmænd, og en mindre pose, som direkte eller indirekte skal skabe aktivitet og job i landdistrikterne.

Her var alle syv kandidater mere eller mindre enige om, at EU bør ændre støtten, så den i højere grad understøtter en mere bæredygtig og klimavenlig udvikling.

Der var dog tydelige nuancer:
- Hele støtten skal flyttes, så den går til omstilling til økologisk, klimavenligt landbrug, lød den vidtgående melding fra Eva Flyvholm (EL).

Mathias von Jessen (R) lagde sig på den mere moderate position - pengene skal gå til at fremme en »bæredygtig« udvikling.

Lasse Bork Schmidt (K) helst vil omlægge landbrugsstøtten, så den går til teknologiske investeringer. Ikke mindst i fattige EU-lande som for eksempel Rumænien vil det kunne give store klimavenlige gevinster for ganske små penge, mente han.

Han og Mathias von Jessen opridsede hver især, at der er kæmpe forskelle på landbruget i de forskellige EU-lande. Bjergbøndernes landbrug i nogle lande kan kun fastholdes via EU-støtte, men produktionen er så lille, at der her reelt er mere tale om socialpolitik end landbrugspolitik, bemærkede Mathias von Jessen.

Ud af EU
At en række danske kandidater til Europa-Parlamentet måske kunne finde et kompromis om landbrugsstøtten, er én ting.

Hvad hele EU kan blive enige om, er noget helt andet.

- Der er faktisk et rimeligt klart flertal i Folketinget, som går ind for at afskaffe landbrugsstøtten, men det får vi ikke igennem i EU. Derfor må vi i stedet arbejde for at bruge støtten mere fornuftigt. Og det går meget langsomt, forklarede Pia Adelsteen (DF).

Det fik flere af de unge i salen til at spørge til, om man da ikke kan gøre noget for at speede tingene op?

Det var der en række bud på - det mest vidtgående kom fra panelets eneste deciderede EU-modstander, Hedvig Vestergaard fra Folkebevægelsen mod EU:

- Vi skal ud af EU. Vi kan omstille meget hurtigere i en mere miljø- og klimavenlig retning, hvis det er noget, vi selv styrer. Vi skal gå foran - vi behøver ikke at være i EU og ikke gøre noget, sagde hun.

Sprøjtegifte
Egentlig brand i debatten kom der kun en enkelt gang, da spørgsmålet om sprøjtemidler og giftrester i drikkevandet dukkede op.

Esben Ingerslev (AL) åbnede ballet, da han forklarede, at drikkevandet bør testes for mange flere stoffer, end man normalt gør.

Her kørte Pia Adelsteen (DF) og Lasse Bork Schmidt (K) parløb og forklarede, at drikkevandet testes meget grundigt, og desuden er der udviklet nye sprøjtemetoder, hvor sprøjtegiftene bruges på en måde, så de gør så lidt skade som muligt.

- Vi sprøjter meget i Danmark, fordi vi har en intens landbrugsproduktion, kvitterede Eva Flyvholm.

Dét var de stridende parter helt enige om at være uenige om.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk