19. oktober 2019
Det var den 12. oktober 2017, at den 34-årige ukrainer Mykola Makarenko mistede livet i en kornsilo på Bukkerupgård i Bukkerup.
Det var den 12. oktober 2017, at den 34-årige ukrainer Mykola Makarenko mistede livet i en kornsilo på Bukkerupgård i Bukkerup.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ukrainer døde i kornsilo: Nu er landmand frikendt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ukrainer døde i kornsilo: Nu er landmand frikendt
Opdateret 28. januar 2019 kl. 16:28
Holbæk - 28. januar 2019 kl. 13:58
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Retten i Holbæk frikendte mandag middag den 26-årige landmand Knud Puge Kjær Knudsen for ansvar i forbindelse med en dødsulykke på hans gård på Bukkerupvej i Bukkerup.

arrow Læs også: Frifindelse i dødsulykke ankes ikke

Ved ulykken 12. oktober 2017 omkom den 34-årige ukrainer Mykola Makarenko, da han under arbejde med at fjerne spirende korn fra en kornsilo pludselig blev suget ned i korndyngen og kvalt. Først fire timer senere lykkedes det at få gravet den døde mand ud.

Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi havde tiltalt den 26-årige ejer af Bukkerupgård for at have overtrådt arbejdsmiljøloven ved ikke i tilstrækkelig grad at sikre sig imod, at ulykken kunne ske.

Men dommeren i byretten i Holbæk nåede i sin afgørelse frem til, at Knud Puge Kjær Knudsen slet ikke var ansvarlig for sikkerheden i kornsiloen, som han i øvrigt selv befandt sig inde i sammen med ukraineren, da ulykke skete. Derfor blev den unge landmand frikendt for ansvar.

Der har da også allerede under retssagen, der begyndte 7. januar og fortsætte mandag formiddag, været rejst alvorlig tvivl om, hvorvidt den 26-årige overhovedet var den rigtige person til at sidde på anklagebænken.

På retsmødet for tre uger siden kom det frem, at siloen godt nok tilhører Knud Puge Kjær Knudsen, men at han har bortforpagtet den til et selskab, der ejes af hans far og bror, Peter og Kim Kjær Knudsen.

På mandagens retsmøde blev forpagtningsaftalen mellem den 26-årige og selskabet, Lunderød ApS, så lagt frem for retten. Af den fremgår det, at det er Lunderød ApS, der er ansvarlig for vedligehold og service på kornsiloen.

Dommeren var af den opfattelse, at Knud Puge Kjær Knudsen dermed ikke kunne gøres ansvarlig for sikkerheden i forbindelse med arbejdet i kornsiloen.

- Du har ikke haft del i ejerskabet af Lunderød ApS, og det er ikke bevist, at du på nogen måde har været involveret i tilrettelæggelsen af arbejdet, eller at du skulle have fungeret som arbejdsgiver for den afdøde, lød en del af dommerens begrundelse for at frifinde den 26-årige svineproducent.

Det blev desuden dokumenteret, at Mykola Makarenko fik udbetalt sin løn direkte fra Peter Kjær Knudsens bankkonto, og dommeren fandt det bevist, at den nu afdøde ukrainer var ansat af netop Peter Kjær Knudsen gennem et vikarbureau.

Netop Peter Kjær Knudsen forklarede som indkaldt vidne i retten, at ukraineren var hyret til arbejdet gennem et vikarbureau, som, ifølge Peter Kjær Knudsen, også havde ansvaret for at instruere ham om arbejdets udførelse.

Når han havde overført penge til den 34-årige ukrainer var det fordi, vikarbureauets bank på grund af frygten for hvidvask af penge ikke ville lave en overførsel til den nu afdøde mands ukrainske bankkonto.

Det kunne Peter Kjær Knudsen til gengæld godt få lov til gennem sin bank, og derfor overførte han lønnen. Men det var altså ikke, forklarede Peter Kjær Knudsen, et udtryk for, at han reelt var arbejdsgiver for Mykola Makarenko.

Med frifindelsen kan ukrainerens enke umiddelbart se langt efter yderligere erstatning oven i den arbejdsskadeerstatning på godt 211.000 kroner, som hun allerede har fået udbetalt - i øvrigt af Peter Kjær Knudsens forsikringsselskab.

Bistandsadvokat Simon Eilrich varetager enkens interesser, og inden frifindelsen nåede han at fremsætte et yderligere erstatningkrav på cirka 750.000 kroner efter erstatningsansvarsloven.

Med frifindelsen kom han indlysende nok ikke igennem med det, men han mener ikke, at sagen slutter her. Heller ikke, hvis anklagemyndigheden undlader at anke til landsretten.

- Jeg har klart en forventning om, at anklagemyndigheden nu ser på muligheden for at rejse en ny tiltale i sagen, men denne gang mod de ansvarlige i Lunderød ApS, sagde Simon Eilrich efter mandagens retsmøde.

Anklagerfuldmægtig Katrine Schlüter har ikke de store kommentarer til frifindelsen.

- Jeg kan ikke sige så meget andet end, at vi tager frifindelsen til efterretning. Nu skal vi overveje, om sagen skal ankes til landsretten, eller hvad der skal ske, sagde Katrine Schlüter til Nordvestnyt mandag eftermiddag.

Hun vil på nuværende tidspunkt ikke forholde sig til, om anklagemyndigheden eventuelt vil rejse tiltale mod Lunderød ApS.

Anklagemyndigheden har 14 dage til at beslutte om man vil anke frifindelsen af Knud Puge Kjær Knudsen til Østre Landsret.

arrow Retssag om dødsulykke udsat: Vigtigt dokument mangler
08. januar 2019 kl. 11:42 Opdateret: kl. 10:55
arrow Ukrainsk mand døde i kornsilo: Nu skal landmand i retten
05. januar 2019 kl. 09:46 Opdateret: kl. 14:04
arrow Gårdejer: Sort uheld årsag til dødsulykke
01. november 2017 kl. 06:23 Opdateret: kl. 14:20

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk