4. juli 2020
Strid om et hønsehold har været en tur i civilretten i Holbæk. Billedet er fra arkivet og har ikke noget at gøre med den konkrete sag.
Strid om et hønsehold har været en tur i civilretten i Holbæk. Billedet er fra arkivet og har ikke noget at gøre med den konkrete sag.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tvist om høns afgjort i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tvist om høns afgjort i retten
Holbæk - 13. juli 2018 kl. 17:51
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kan høns betragtes som et stuedyr?

Det har været kernen i en strid mellem Stina Christensen, der bor i Holbæks østby, og Grundejerforeningen Rundingsholm, der omfatter fem veje i området.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt fredag.

Og nej, det kan høns ikke. I hvert fald ikke ifølge en dom fra Civilretten i Holbæk, der i begyndelsen af juni i år gav Grundejerforeningen Rundingsholm medhold i, at Stina Christensen ikke må holde høns på sin ejendom. Hun blev dømt til at »ophøre med at have hønsehold,« som det hedder i dommen.

Dermed satte retten punktum for en sag, der begyndte i maj sidste år, da Stina Christensen anskaffede sig et hønsehus og ligeledes i maj sidste år også fik nogle høns.

Men det klagede en nabo i området over til grundejerforeningens bestyrelse, som efterfølgende forsøgte at mægle, så Stina Christensen ville kunne beholde sit hønsehold, hvis hun flyttede det væk fra skellet ind til naboen.

Det gav grundejerbestyrelsen i første omgang en frist til, men da den ikke blev overholdt af Stina Christensen, og yderligere forsøg på at opnå enighed mellem hende og naboen ikke bar frugt, besluttede bestyrelsen at forlange hønseholdet helt fjernet.

Det skete med henvisning til en tinglyst deklaration fra 1968 på Stina Christensens samt andre ejendomme i området. Den siger, at »Der må ikke være dyrehold på ejendommen bortset fra hund, kat og almindelige stuedyr.«

Til sidst var tvisten om hønsene gået så meget i hårdknude, at Grundejerforeningen Rundingsholm besluttede at anlægge et civilt søgsmål mod Stina Christensen for at få rettens afgørelse i sagen.

Og så er vi tilbage ved stridens kerne, nemlig om høns kan betegnes som »stuedyr«. Det har Stina Christensen hele tiden ment, og det mener hun også nu, selv om hun tabte sagen ved byretten i juni.

- For mig er høns stuedyr. Folk her i området har jo alle mulige dyr, og der er også høns. Så det er en urimelig forskelsbehandling, at jeg ikke må holde høns, siger Stina Christensen til avisen.

Hun fremførte samme synspunkt under retssagen, men af dommen fremgår det, at retten ikke har set dokumentation for, at der holdes høns på andre matrikler i grundejerforeningen, og dermed fik foreningen medhold.

Stina Christensen vil ikke anke dommen, da hun vurderer, at hun får svært ved at løfte bevisbyrden i forhold til hendes påstand om, at mange andre i området holder dyr, der er i konflikt med deklarationen.

Og hvad så med hønsene, tænker nogle måske?

Jo, dommen er efterlevet, men det er ifølge Stina Christensen ikke hende selv, der har fjenet hønsene.

- De er blevet taget af en ræv, siger hun til Nordvestnyt.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk