23. oktober 2021
Tumulten foregik i området ved Vestergade, Nygade, Lindevej og Ahlgade, men retten mente ikke, at man kunne lægge sig fast på et præcist forløb for begivenhederne 16. oktober 2018.
Tumulten foregik i området ved Vestergade, Nygade, Lindevej og Ahlgade, men retten mente ikke, at man kunne lægge sig fast på et præcist forløb for begivenhederne 16. oktober 2018.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tre mænd frikendt for trusler under voldelig konflikt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tre mænd frikendt for trusler under voldelig konflikt
Holbæk - 15. januar 2020 kl. 13:04
Af Morten D. Christensen

Selv om to holbækkere på 23 og 27 år var bevæbnet med en kølle, kødøkse og kniv, da de en oktober-eftermiddag i 2018 bevægede sig rundt i det centrale Holbæk og kom i clinch med en anden gruppe unge, som også var udstyret med blandt andet en lang jernstang, lykkedes det ikke anklagemyndigheden at overbevise en domsmandsret i Holbæk om, at de to mænd kunne dømmes for trusler.

arrow Læs også: Drabssigtet mand har flere knivdomme bag sig

Efter en tre dage lang retssag frikendte Retten i Holbæk tirsdag eftermiddag de to mænd på 23 og 27 år for tiltalen om, at de havde truet fire andre personer ved blandt andet at råbe »skyd dem, skyd dem« i området omkring Ahlgade og Lindevej ved halvfem-tiden om eftermiddagen tirsdag den 16. oktober 2018.

På det tidspunkt verserede en konflikt mellem Bandidos, som i hvert fald den 27-årige har tætte relationer til, og Vang-grupperingen primært bestående af personer af anden etnisk oprindelse end dansk. Episoden menes at være sket som led i den konflikt.

Også en tredje tiltalt, en 25-årig mand, blev frifundet for trusler. Han blev samtidig frifundet for at have været i besiddelse af de ulovlige våben, og han var da også den eneste af de tre, der under sagen har nægtet sig skyldig i den del, der handlede om våben.

De to andre havde erkendt våbenbesiddelsen, som for deres vedkommende også har været dokumenteret af videooptagelser fra forskellige kameraer i området ved Lindevej og Nygade.

Tredje dom for kniv

Overtrædelserne af knivloven og våbenloven takserede retten for den 27-åriges vedkommende til 60 dages ubetinget fængsel, mens den 23-årige - hans lillebror - fik 50 dage. Det var skærpende for dem begge, at de har andre domme bag sig for blandt andet vold, og det var den 27-åriges tredje dom for at bære ulovlig kniv.

Trods frifindelsen i sagens hovedforhold om trusler og våben blev den 25-årige idømt 30 dages fængsel, fordi retten fandt det bevist, at han havde til hensigt at videreoverdrage knap 42 gram hash, som politiet fandt på ham fordelt i 16 små poser.

Alle tre modtog dommen, men anklagemyndigheden har 14 dage til at afgøre, om frifindelserne skal ankes til Østre Landsret.

Pistol gled ud af sag

Med straffene på mellem 30 og 60 dages fængsel landede sagen mod de tre mænd langt fra de mindst to års fængsel, som politiets første sigtelse mod dem kunne have betydet, hvis de var blevet tiltalt og dømt for at have haft en pistol på åben gade.

Oprindeligt var de tre sigtet efter straffelovens alvorlige bestemmelse om besiddelse af skydevåben under særligt skærpende omstændigheder i forbindelse med tumulten i Holbæk midtby 16. oktober 2018.

Men, som dagbladet Nordvestnyt tidligere har beskrevet, fandt Midt- og Vestsjællands Politi aldrig hverken et ægte skydevåben eller en attrap.

Det var blandt andet på baggrund af videoovervågning fra Nygade, hvor den 27-årige tiltalte ses med en pistollignende genstand i hånden, at politiet rejste sigtelsen og fik de tre varetægtsfængslet. Den 27-årige forklarede dengang, at der var tale om en attrap, men at han havde smidt den i havnen.

Efter knap fire måneders varetægtsfængsling blev de to mænd på 23 og 25 år løsladt, mens den 27-årige fortsat var varetægtsfængslet i en anden sag med relation til konflikten mellem Bandidos og Vang-grupperingen.

I sidste ende opgav anklagemyndigheden at rejse tiltale for besiddelse af en pistol, og da Retten i Holbæk tirsdag frikendte de tre mænd for trusler mod fire andre unge mænd, blev i hvert fald straffen til de to dømte på 23 og 25 år mindre end de knap fire måneder, de nåede at sidde varetægtsfængslet.

Som konsekvens af, at de tre nu er dømt i noget mindre omfang end både den oprindelige sigtelse og den tiltale, der var rejst mod dem, besluttede retten, at statskassen skal betale halvdelen af deres advokaters salær. Normalt skal en dømt person betale hele advokatsalæret.

Forurettede havde våben

Domsmandsretten valgte at frifinde de tre tiltalte for trusler, fordi beviserne ifølge retsformanden ikke var tilstrækkeligt sikre. Dels kunne retten ikke med sikkerhed sige, at den 25-årige tiltalte havde været med i gruppen på det tidspunkt, og dels stod hele forløbet noget uklart.

- Det er meget, der peger i retning af, at der kort forinden har været en konflikt mellem to af de tiltalte og en af de forurettede. Men det er ikke muligt ud fra forklaringer og beviserne at kortlægge et klart forløb, og hvem, der har haft hvilke våben, lød det i retsformandens begrundelse for dommen.

Det er under sagen blevet slået fast, at flere af de fire personer, der har været forurettede i sagen, selv var bevæbnet - en af dem med en jernstang - og to af dem forklarede tilmed, at de til at begynde med var løbet efter de tiltalte, da de to grupper nærmede sig hinanden. Men de var vendt om, da én fra den anden gruppe dukkede op med det, der lignede en pistol.

Forsvareren for den 23-årige, advokat Thomas Philip, argumenterede i sin procedure for, at det ligeså godt kunne have været de fire forurettede, der sad på anklagebænken, men at den omtalte pistol havde fået politiet til at fokusere ensidigt på den gruppe, der endte med at blive tiltalt.

Der har ikke på nuværende tidspunkt været rejst sag mod nogen af de fire forurettede for at bære våben.

arrow Fængslet i sag om knivstik
10. juni 2020 kl. 15:21 Opdateret: kl. 15:21
arrow Knivdræbt til Charlotte: - Hjælp mig
10. juni 2020 kl. 14:51 Opdateret: kl. 14:51
arrow Foto og video: Mænd sigtet for knivdrab på åben gade
10. juni 2020 kl. 10:16 Opdateret: kl. 10:25
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk