20. juli 2019
To mænd fra Holbæk og Roskilde er tiltalt for at have lokket adskillige personer til at oprette lån hos Basisbank under falsk løfte om, at de ville få lånene slettet. Låntagerne er selv sigtet i sagen.
To mænd fra Holbæk og Roskilde er tiltalt for at have lokket adskillige personer til at oprette lån hos Basisbank under falsk løfte om, at de ville få lånene slettet. Låntagerne er selv sigtet i sagen.
Foto: Morten D. Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To mænd tiltalt: Lokkede halv million kroner ud af adskillige bekendte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To mænd tiltalt: Lokkede halv million kroner ud af adskillige bekendte
Holbæk - 17. januar 2019 kl. 12:59
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En række sager om bedrageri og forsøg på bedrageri for langt over en halv million kroner, og med over 20 involverede personer, er i øjeblikket ved at blive rullet op ved Retten i Holbæk.

arrow Læs også: 22-årig anker dom på 14 dages betinget fængsel

Det skriver dagbladet Nordvestnyt torsdag.

To personer er allerede hver idømt betinget fængsel for forsøg på såkaldt databedrageri, men der er fortsat en lang række sager på vej gennem retssystemet.

To 25-årige mænd fra Holbæk og Roskilde er tiltalt som hovedmænd i sagen. Anklageskriftet mod de to mænd rummer 16 forhold, der alle handler om bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Ifølge anklagemyndigheden har de to mænd i en lang række tilfælde fået omkring 20 personer til at oprette lån på typisk 40.000 kroner hos Basisbank på internettet.

Herefter har låntagerne overført hovedparten af pengene til de 25-årige bagmænd og selv typisk beholdt mellem 3000 og 5000 kroner.

Når låntagerne tilsyneladende velvilligt er gået med på den idé, skyldes det ifølge anklagemyndigheden, at bagmændene havde stillet dem i udsigt, at de var i stand til at få lånene slettet i bankens system, når pengene var udbetalt. Dermed ville Basisbank ikke kunne kræve lånene tilbagebetalt.

Men lånene, der ifølge anklageskriftet samlet beløber sig til 639.000 kroner fordelt på de cirka 20 låntagere, blev bare aldrig slettet, og dermed hænger låntagerne på gælden til Basisbank.

De har samtidig måttet se langt efter de omkring 530.000 kroner, de nåede at overføre til de to 25-årige mænd fra Holbæk og Roskilde.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at det aldrig har været muligt for de to hovedtiltalte mænd at få slettet de her lån. Det har de godt vidst, da de alligevel bad en række personer om at oprette lån under løfte om, at de kunne slettes, siger anklager Henriette Hansen til Nordvestnyt om baggrunden for bedrageritiltalen mod de to 25-årige.

Avisen har uden held forsøgt at få en kommentar fra mændenes forsvarsadvokater. Det er derfor uvist, hvordan de stiller sig til tiltalen.

Dét, der lignede en smart fidus og hurtige penge, har altså nu ramt både de cirka 20 låntagere og de to mistænkte bagmænd.

Midt- og Vestsjællands Politi har sigtet låntagerne for forsøg på databedrageri, fordi man mener, at de hver især optog lånene med den klare hensigt ikke at tilbagebetale det.

I udgangspunktet har der fr låntagernes vedkommende været lagt op til tilståelsessager. Men ifølge anklager Henriette Hansen fra Midt- og Vestsjællands Politi har de sigtede i de fleste sager dog ikke aflagt fuld tilståelse over for dommeren, og i de tilfælde er sagerne nu udskudt på ubestemt tid.

Kun to af de hidtil ni planlagte tilståelsessager er blevet gennemført med dom, og i begge tilfælde har straffen været 14 dages betinget fængsel for ét forsøg på databedrageri.

Ifølge anklager Henriette Hansen lader det til at være bekendte af de to 25-årige mænd samt bekendte af de bekendte, der er blevet spundet ind i bedragerisagen.

- Det kan godt minde lidt om et pyramidespil. Under en af tilståelsessagerne har det været fremme, at de involverede er blevet opfordret til at finde andre personer, som kunne bruges til at oprette lån, siger Henriette Hansen til Nordvestnyt.

Midt- og Vestsjællands Politi kom på sporet af det omfattede bedrageri, da man i 2017 fik en anmeldelse fra en af de personer, der havde oprettet et lån og overført penge til bagmændene.

Politiet fulgte herefter pengesporene og fandt på den måde frem til, at en lang række personer var involveret i komplekset. Alle tilfælde, der er rejst tiltale for, er foregået i vinteren og foråret 2017.

Efter planen skal de hovedtiltalte stilles for retten indenfor de kommende måneder, men tidsplanen kan blive forrykket, hvis mange af de planlagte tilståelsessager bliver udsat, skriver dagbladet Nordvestnyt torsdag.

arrow Ville hjælpe en ven: Låne-bedragerisager for retten igen
14. juni 2019 kl. 12:58 Opdateret: kl. 09:32
arrow Bedrageri-tiltale mod to mænd skal vurderes igen
24. februar 2019 kl. 20:46 Opdateret: kl. 15:49
arrow 22-årig dømt i stor bedragerisag: Venner lokkede med lån
23. januar 2019 kl. 11:17 Opdateret: kl. 11:09

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk