20. september 2021
Indehaver af Pro Outdoor, Thomas Bastlund, med et udvalg af det grej, han anbefaler til teltturen. Fotos Jette Bundgaard.
gallery icon

Se billedserie

Indehaver af Pro Outdoor, Thomas Bastlund, med et udvalg af det grej, han anbefaler til teltturen. Fotos Jette Bundgaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Staycation: Det skal du huske til shelterturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Staycation: Det skal du huske til shelterturen
Holbæk - 27. juli 2021 kl. 20:00
Af Jette Bundgaard

Staycation er det engelske ord, vi bruger herhjemme, når man vælger at tage på opdagelse i sit eget land, i en anden landsdel eller i nærområdet. Man lejer et sommerhus, overnatter på et af de hjemlige hoteller, tjekker ind på en af campingpladserne eller overnatter midt i den danske natur på primitiv vis i en shelter eller et telt. De sidstnævnte alternativer giver mulighed for spontant at beslutte sig for en mindre staycation-ferie.

Den øgede interesse for oplevelser og overnatninger i naturen mærker man også hos Pro Outdoor på Ahlgade i Holbæk, hvor der er en hel sektion i forretningen, som er helliget udstyr til turen i telt eller shelter.

Her er både det klassiske svenske Trangia- kogegrej med sprit eller gasbrænder, båludstyr som bålstativer og kogegrej i støbejern, for eksempel en pandekagepande med langt skaft, som man kan forsøde livet under åben himmel med en stak pandekager.

Indehaver af Pro Outdoor Thomas Bastlund giver en lille tur rundt i butikken og starter med det, han synes er allervigtigst for en vellykket naturoplevelse:

- Ordentligt udstyr og ikke mindst godt fodtøj giver bare et bedre friluftsliv. Foden har 26 knogler, 35 sener og 100 muskler, så der er meget, som kan gå galt, hvis man går langt eller færdes i kuperet terræn. Vi rådgiver naturligvis kunderne individuelt, men overordnet kan man sige, at de fleste problemer opstår på grund af for blødt fodtøj. Der skal stivhed og støtte i sålen, og det er der ikke i almindelige kondi- eller løbesko, forklarer Thomas Bastlund.

Et godt liggeunderlag er et vigtigt stykke grej, hvis man vil være sikker på en god nattesøvn og vågne frisk og veludhvilet, klar til at udforske naturen.

Thomas Bastlund anbefaler, at man medbringer et selvoppusteligt liggeunderlag i en god tykkelse. - Selv ville jeg nok vælge et liggeunderlag fra Sea to Summit. Det er slidstærkt nok til at holde til at blive brugt på vandreturen og i shelteret, og så er det hele otte centimeter tykt. Liggeunderlaget er lavet af et skummateriale. Det reducerer vægten og gør, at det kan pakkes helt tæt, forklarer han.

Friluftsliv og udstyr hænger uløseligt sammen, og turen rundt i Pro Outdoor slutter med et kig på udvalget af letvægtsrygsække, åndbart, vind- og vandafvisende overtøj og ikke mindst de uundværlige sprays mod myg og flåter.

Til allersidst har Thomas Bastlund også et bud på nogle aktiviteter, man kan hygge sig med, hvis man er på sheltertur ved Isefjorden:

- Der er både hornfisk og makrel lige nu, og mange synes, det er ekstra hyggeligt, hvis de selv kan fange aftensmaden. En anden mulighed er at tage et rejestrygenet eller to med på turen. De fås i flere størrelser, også en lille model, så børnene kan være med på rejejagt. Det er ret enkelt at stryge rejer: man fører blot nettet frem lidt over sandbunden. Det skræmmer rejerne op, og man undgår samtidig, at det værste sand og sten følger med. Rejerne springer op fra bunden og lander i nettet, slutter Thomas Bastlund.

På Naturstyrelsens hjemmeside udinaturen.dk finder man en oversigt over sheltere i Danmark. Ud over de sheltere, der er indberettet til Naturstyrelsen af kommuner og private, er der mange flere rundt omkring i Danmark - både primitive teltpladser og sheltere. En del af dem skal bookes på forhånd.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk