15. juli 2020
- Når næsten alle 15 pengeinstitutter i undersøgelsen får påbud eller påtale, viser det, at vi arbejder under komplicerede regelsæt, siger Lars Petersson, der er administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn.
- Når næsten alle 15 pengeinstitutter i undersøgelsen får påbud eller påtale, viser det, at vi arbejder under komplicerede regelsæt, siger Lars Petersson, der er administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sparekasse får påbud af Finanstilsynet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sparekasse får påbud af Finanstilsynet
Opdateret 12. december 2018 kl. 10:52
Holbæk - 12. december 2018 kl. 10:42
Af Kaj Ove Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sparekassen Sjælland-Fyn A/S med hovedsæde i Holbæk har fået et påbud fra Finanstilsynet. Det handler om »at sikre, at kundernes økonomi er tilstrækkelig robust ved belåning af boliger i vækstområder«, skriver dagbladet Nordvestnyt onsdag.

Finanstilsynet offentliggjorde i går en redegørelse om pengeinstitutternes belåning af ejerboliger i vækstområder. I perioden marts-november i år gennemførte tilsynet en spørgeskemaundersøgelse i 15 mindre og mellemstore pengeinstitutters risikovillighed ved udlån til køb af boliger i vækstområder.

Undersøgelsen har ført til, at 10 pengeinstitutter har fået et eller flere påbud, mens tre har fået påtaler.

Udviklingen med hård konkurrence inden for boliglån har været særlig udtalt i vækstområderne, der er defineret som København og omegnskommunerne samt Aarhus Kommune. Når det gælder de to områder, er Sparekassen Sjælland-Fyn alene aktiv i Københavnsområdet.

26,3 procent af de bevilgede boliglån, der var omfattet af vejledningen fra januar 2016, er givet til kunder med en negativ formue. Når det gælder en høj gældsfaktor, levede 27,5 procent af de bevilgede boliglån i vækstområderne ikke op til formuekravet i vejledningen. I redegørelsen fra Finanstilsynet nævnes det, at sparekassen i forbindelse med undersøgelsen har oplyst, at omfanget af bevillinger til kunder med en høj gældsfaktor er faldet væsentligt i 2018, ligesom der er sket en opbremsning af væksten i udlånet i København.

Sparekassen Sjælland-Fyn har lagt nogle skriftlige bemærkninger ud på sin hjemmeside. Her anføres det blandt andet, at »sparekassen allerede tilbage i 2017 indførte risikoreducerende tiltag, der har har haft den fornødne effekt«. Men vejledningen blev altså udstedt i januar 2016.

- Det er komplicerede regler, der blev indført. Når næsten alle 15 pengeinstitutter i undersøgelsen får påbud eller påtale, viser det, at vi arbejder under komplicerede regelsæt. Vi ligger i den »billige ende« med kun ét påbud, mens andre har fået to, tre eller fire, siger Lars Petersson, administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn.

Han tilføjer, at sparekassen i begyndelsen af 2017 gjorde forskellige tiltag, som har betydet, at pengeinstituttet i princippet siden dengang, har levet op til reglerne.

- Dét, der ligger bag undersøgelsen, er i høj grad, at de lån, vi yder, er til unge og studerende, der flytter til København. De har noget opsparing og bliver kautioneret af forældrene. Og vi har ikke fået en anmærkning om, at det er dårlige lån, vi har ydet, siger Lars Petersson.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk