5. august 2020
65-årige Per Quistgaard Klerke er kommet på Rønnen siden han var et halt år gammel. Sommerhuset med tre bygninger er stort set uforandret.
gallery icon

Se billedserie

65-årige Per Quistgaard Klerke er kommet på Rønnen siden han var et halt år gammel. Sommerhuset med tre bygninger er stort set uforandret.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sommerhus- og øejer: En kæmpe sorg, hvis det rives ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sommerhus- og øejer: En kæmpe sorg, hvis det rives ned
Opdateret 12. juni 2019 kl. 08:53
Holbæk - 12. juni 2019 kl. 08:50
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den lille motorjolle tukker målrettet hen over Holbæk Fjord med lystbådehavnen ved Finsings Plads bag sig, og den lille ø Rønnen ret fremme.

arrow Læs også: Dødsdømt hus får én sidste sommer

Et stykke inde under land tager Per Quistgaard Klerke farten af båden og finder årerne frem. Pludselig lyder et bump og jollen vipper en smule til den ene side.

- Nå, der ligger en stor sten nu. Vinteren flytter rundt på dem, så jeg skal have sat en pæl i dér, lyder det fra 65-årige Per Quistgaard Klerke.

Han har sejlet turen mellem Holbæk og Rønnen og tilbage igen utallige gange, siden han blot et halvt år gammel for første gang satte sine små fødder på øen, som hans morfar dengang i 1954 havde vundet i en konkurrence i dagbladet Politiken.

Men selv om sejlturen kun tager otte-ti minutter, er det for Per Quistgaard Klerke som at komme til en anden tid. Og det er en af grundene til, at han sammen med sin onkel, Bjarne Quistgaard, søn af ø-vinderen Georg Jensen, har anlagt retssag mod Miljø- og Fødevareklagenævnet for at få lov til at beholde det rød-brune træsommerhus.

Som dagbladet Nordvestnyt skrev den 22. maj i år har nævnet afgjort, at sommerhuset, der reelt er én hovedbygning og to mindre bygninger indrettet med sengepladser, skal rives ned, fordi det er bygget i strid med strandbeskyttelseslinjen. Familien har i 40 år haft dispensation til at bevare huset. Der afsiges dom i sagen på tirsdag.

- Vi har taget sagen i retten, fordi vi håber at få lov til at beholde det sted, som har været af så stor kvalitet for vores familie gennem skiftende generationer. Jeg har været her alle somre i mit liv, og når jeg er her, er det som at gå ind i et særligt rum - en slags eksistentielt vakuum, hvor tiden går konkurs, som jeg plejer at sige. Som barn kunne jeg opleve at sætte mig ned til vandet efter morgenmaden for at se på tanglopper og så have fornemmelsen af, at der kun var gået få minutter, når min mormor kaldte ind til frokost, fortæller Per Quistgaard Klerke, der stadig kan få den fornemmelse, når han er på Rønnen.

- Jeg kan komme ind i det rum, hvor jeg kan sidde længe og kigge på en måge, der kigger på mig, og så næsten komme til at røre den. Der er nogle meget stærke natur- oplevelser her på øen. Og der er ingen biler til at forstyrre, siger Per Quistgaard Klerke, mens der konstant lyder mågeskrig.

Lige uden for stuevinduerne i hovedbygningen er den grønne bevoksning spættet med hvidt. Det er en større koloni af stormmåger, som ynder at have deres reder netop her. Per Quistgaard Klerke argumenterede i retten for, at familiens tilstedeværelse på Rønnen er med til at sikre mågekolonien, fordi menneskene holder rov- og skadedyr på afstand.

Foruden dyrelivet er øen også rig på planter.

- Den skifter farve i løbet af året. Der er for eksempel katost, hvor øen bliver lilla. Og når kokleare, der også kendes som skørbugsurt, blomstrer, er der helt hvidt, forklarer Per Quistgaard Klerke og plukker en tot malurt.

- Den er god til at holde fluerne væk, siger han.

I en lav bevoksning lidt derfra ligger en rede med tre mågeæg. Det er netop i denne tid, at æggene klækkes, så vi fortrækker hurtigt for ikke at genere forældrene.

- Vi gør vores til at give dyrene ro, og vi taler med lystsejlere, der lægger til, om, at de måske skal ligge et andet sted, hvis de kommer i klækkeperioden, siger Per Quistgaard Klerke.

Han er helt på det rene med, at sommerhuset er opført i strid med strandbeskyttelseslinjen for 65 år siden. Men han håber alligevel at få ny dispensation.

- I både 1975 og 1995 har myndighederne givet dis- pensation og sagt, at Rønnen er et særtilfælde. Vi mener ikke, at der er ændret noget i grundlaget for at lave den vurdering igen, og derfor tager vi kampen. Det vil være en kæmpe sorg for vores familie, hvis huset skal rives ned, konstaterer Per Quistgaard Klerke.

arrow Ø-sommerhusejere giver op efter nyt nederlag
04. februar 2020 kl. 11:58 Opdateret: kl. 11:07
arrow Slaget om Rønnen-sommerhus er tabt
03. februar 2020 kl. 11:12 Opdateret: kl. 11:12
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk