26. marts 2019
Ved sommerens afgangsprøver fik 9. klasse-eleverne i Holbæk Kommune et gennemsnit på 6,4 i de såkaldte bundne fag. Gennemsnittet er 0,2 lavere end gennemsnittet ved sidste års prøver. Foto: Jens Wollesen
Ved sommerens afgangsprøver fik 9. klasse-eleverne i Holbæk Kommune et gennemsnit på 6,4 i de såkaldte bundne fag. Gennemsnittet er 0,2 lavere end gennemsnittet ved sidste års prøver. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skoleelevers gennemsnit er faldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoleelevers gennemsnit er faldet
Holbæk - 20. november 2018 kl. 14:02
Af Christina Quist
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Smilene var store, og der blev delt masser af roser ud, da det sidste år kunne konstateres, at karaktergennemsnittet ved folkeskolens afgangsprøver var rekordhøjt i Holbæk Kommune i 2017.

I år er det dog hverken lykkedes at fastholde eller hæve gennemsnittet på de lokale skoler. Tværtimod er udviklingen gået den modsatte vej. For de 9. klasser, som var til eksamen i sommer, fik nemlig et snit på 6,4 ved afgangsprøverne i de såkaldte bundne fag. Det er 0,2 lavere end gennemsnittet ved prøverne i 2017 og på niveau med karaktergennemsnittet i 2016.

Det viser en opgørelse på uddannelsesstatistik.dk, som Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling står bag. Her kan man også se, at landsgennemsnittet er 7,1 i år, hvilket er det samme som sidste år.

Det er særligt de private skoler, som er med til at trække gennemsnittet op i Holbæk Kommune. Andreasskolen i Holbæk er den skole, som fik det højeste gennemsnit ved sommerens prøver. De folkeskoleelever, som klarede sig bedst, var eleverne på Kildedamsskolen afdeling Vipperød. I den modsatte ende ligger Katrinedalskolen i Svinninge.

- Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med den udvikling. For en af de ting, vi har fokus på, er læring. Og derfor vil disse tal sammen med en masse andre tal også blive taget med i den evaluering, vi laver af folkeskolen, siger Susanne Utoft (LL), som er formand for udvalget for børn og skole i Holbæk Kommune.

Susanne Utoft har ikke umiddelbart noget bud på, hvorfor gennemsnittet faldt ved dette års afgangsprøver.

- Vi ved dog, at tallene kan svinge fra år til år afhængigt af geografi og de elever, der går der, fortæller hun.

Fokus et andet sted?
Kristian Frydkjær, formand for skolebestyrelsen på Holbæk By Skole, kalder udviklingen »irriterende«.

- Vi vil gerne ud og fortælle den gode historie om folkeskolen, så jeg synes selvfølgelig, det er rigtig irriterende. Der er dog udsving fra år til år. Og fokus hos lærere og ledelsen har måske også været et andet sted, og det kan godt være, det har smittet af, siger Kristian Frydkjær, som hentyder til, at folkeskolerne har været presset økonomisk i længere tid.

Kristian Frydkjær mener, at Holbæk Kommune bør ligge på landsgennemsnittet. Han så dog samtidig gerne, at karakterne betød mindre, end de gør i dag.

- For os som forældre vil vi gerne nedtone betydningen af karaktererne. For vi er ikke sikre på, at man kan gøre ens værdi op på den måde. Men det er sådan, det er, og trenden er, at det betyder rigtig meget for de unge og for deres uddannelsesmuligheder, siger han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk