21. oktober 2018
David Lundgreen (tv.) og Lars Trygved fra Holbæk Pipe Band var blandt dem, der lørdag kl. 11 markerede 99-års dagen for afslutningen af første verdenskrig. De spillede foran klublokalerne i Labæk 29. Foto: Kaj Ove Jensen
David Lundgreen (tv.) og Lars Trygved fra Holbæk Pipe Band var blandt dem, der lørdag kl. 11 markerede 99-års dagen for afslutningen af første verdenskrig. De spillede foran klublokalerne i Labæk 29. Foto: Kaj Ove Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sækkepibere mindedes våbenhvile

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sækkepibere mindedes våbenhvile
Opdateret 12. november 2017 kl. 16:16
Holbæk - 11. november 2017 kl. 13:16
Af Kaj Ove Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lørdag klokken 11 kunne der en række steder i Danmark høres sækkepibemusik. Melodien Amazing Grace blev spillet af typisk enkelte eller få sækkepibespillere.

I Holbæk blev melodien spillet af David Lundgreen, Holbæk, og Lars Trygved, Køge. De er begge med i Holbæk Pipe Band, og de spillede i baggården i Labæk 29, hvor bandet har klublokaler.

Når samme melodi blev spillet flere steder samtidig, skyldes det, at det var årsdagen for afslutningen af første verdenskrig i 1918.

Klokken 11 den 11. i den 11. måned sluttede trådte våbenhvilen nemlig i kraft. Armistice Day (våbenstilstandsdagen) er siden markeret i en række lande, der deltog i krigen.

Danmark var neutral under hele krigen, og dagen har således aldrig været særligt markeret i Danmark.

Men sækkepibe-spillere - kaldet pipere - over hele landet har besluttet at hylde og mindes de mange skotske pipere, der deltog i første verdenskrig. Deres opgave var at opildne deres kammerater i angrebene, samtidig med at det havde en skræmmende virkningen på fjenden i skyttegravene.

Sækkepibespillerne var typisk de første oppe af skyttegravene, og af de over 2500 skotske pipere, der var med i skyttegravene, mistede flere end 500, måske over 1000, livet.

- Det er noget nyt, at vi spiller på dagen, og det er opvarmning til 100-året næste år, fortæller David Lundgreen.

Det er muligt, at Holbæk Pipe Band næste år samles til en lille koncert, men det er endnu ikke besluttet, hvordan 100-året markeres.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk