20. september 2021
På Vestsjællands Museums fælleslager i Ugerløse kan man blandt andet finde et par spanske ridebukser, som museumsfolkene først troede var en del af en lokal festdragt.
gallery icon

Se billedserie

På Vestsjællands Museums fælleslager i Ugerløse kan man blandt andet finde et par spanske ridebukser, som museumsfolkene først troede var en del af en lokal festdragt.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ridebukser narrede museumsfolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ridebukser narrede museumsfolk
Holbæk - 30. juli 2021 kl. 18:02
Af Palle Mogensen

Blandt de mange genstande, som ligger på Museum Vestsjællands fælleslager i Ugerløse, er der nogle, som i første omgang har fået museumsfolkene. til at tro, at de er noget andet, end de egentlig er.

For eksempel et par bukser fra Soderup. Her var museumsfolkene i mange år af den opfattelse, at benklæderne var en del af en bondedragt fra egnen, men det har senere vist sig, at bukserne har spansk oprindelse.

Ridebukserne blev foræret til museet af gårdejer Sørensen i Soderup i 1914.

Dengang blev de forsynet med objektnummer 759, og i dag har Museum Vestsjælland over 250.000 genstande registreret.

Fra gemmerne
Museumsinspektør Karen Sivebæk Munk fortæller i denne serie om nogle af de spændende genstande, der befinder sig i Museum Vestsjællands samlinger.
Både på selve museet i Holbæk og på fælleslageret i Ugerløse.

Som nævnt blev de i første omgang registreret som en del af en egnsdragt, men på et tidspunkt blev de undersøgt nærmere, og det viste sig, at de formentlig har spansk oprindelse.

I hvert fald mener museet nu, at bukserne i første omgang har tilhørt en soldat i det spanske artilleri under Napoleonskrigene.

Dengang kom et større antal spanske soldater til Danmark i marts 1808.

Brand på Koldinghus

Nogle af dem endte på slottet Koldinghus, som brændte ned den 29. marts, efter at en brand brød ud i vagtstuen.

Et beredent kompagni på 150 soldater med seks kanoner endte på Vestsjælland, hvor deres heste ifølge overleveringen blev stamfædre til hesteracen Knabstrupperen.

Bukserne er således ridebukser, der er syet i blåt vadmel og foret med hvidt lærred.

Den mørkeblå farve blev brugt af folk i det spanske artilleri, og samtidig er knapperne forsynet med et stempel, som blev brugt af de spanske soldater på det tidspunkt.

Hvordan gårdejer Sørensen kom i besiddelse af de spanske ridebukser, vides ikke, men måske har hans far haft kontakter til Spanien.

Hvad gårdejeren har brugt ridebukserne til, er der også tvivl om, men museet mener, at han måske har brugt dem som en slags arbejdsbukser på grund af deres kraftige kvalitet.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk