16. oktober 2019
En 34-årig mand fra Ukraine døde i en arbejdsulykke i en kornsilo på Bukkerupgård i Bukkerup den 12. oktober 2017. Retten i Holbæk tog i går hul på sagen, hvor en 26-årig landmand er tiltalt for at overtræde arbejdsmiljøloven.
En 34-årig mand fra Ukraine døde i en arbejdsulykke i en kornsilo på Bukkerupgård i Bukkerup den 12. oktober 2017. Retten i Holbæk tog i går hul på sagen, hvor en 26-årig landmand er tiltalt for at overtræde arbejdsmiljøloven.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Retssag om dødsulykke udsat: Vigtigt dokument mangler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retssag om dødsulykke udsat: Vigtigt dokument mangler
Holbæk - 08. januar 2019 kl. 11:42
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der hersker så meget tvivl om, hvem der reelt havde ansvaret for sikkerheden, da en 34-årig ukrainsk mand i oktober 2017 døde i en kornsilo på en svinebedrift i Bukkerup, at en dommer ved Retten i Holbæk mandag besluttede at udsætte retssagen mod den 26-årige landmand og ejer af bedriften i tre uger.

arrow Læs også: Frifindelse i dødsulykke ankes ikke

Det skriver dagbladet Nordvestnyt tirsdag.

Anklagemyndigheden har ellers tiltalt den 26-årige Knud Puge Kjær Knudsen for at have brudt arbejdsmiljøloven i forbindelse med, at han selv og den ukrainske mand 12. oktober 2017 befandt sig inde i en kornsilo på Bukkerupgård for at fjerne spirende korn.

Men forklaringer i retten mandag - blandt andet fra den uge landmand selv - har rejst tvivl om, hvem der rent juridisk har haft ansvaret for, at sikkerheden var i orden ved arbejdet i kornsiloen.

Den 26-årige oplyste, at han godt nok ejer kornsiloerne, men at de er lejet ud til et andet selskab, der også ejer kornet i siloerne. Det er også dette selskab, der står for den transport af korn, som var en af den afdøde ukrainske mands arbejdsopgaver.

Den oplysning fik dommeren til at interessere sig for indholdet af kontrakten mellem den 26-årige landmand og det andet selskab, Lunderød ApS, der er ejet ligeligt af den 26-årige landmands far og bror, Peter og Kim Kjær Knudsen.

Men kontrakten har indtil nu ikke indgået i sagen, og politiet har i sine undersøgelser ikke set på, om ansvaret for sikkerheden måske kan placeres hos dette selskab.

- Jeg kan ikke udelukke, at den kontrakt kan have stor betydning for vurderingen af sagen, sagde dommeren.

Derfor besluttede han at udsætte sagen til slutningen af januar, så den omtalte kontrakt kan findes frem, og han opfordrede samtidig anklagemyndigheden til at få undersøgt nærmere, hvem der reelt kan stilles til ansvar efter arbejdsmiljøloven.

Det talte også for udsættelse af sagen, at Peter Kjær Knudsen havde lovligt forfald til at møde som vidne i retten mandag, mens han vil kunne møde op ved næste retsmøde. Her kommer det blandt andet til at handle om den 34-årige ukrainers ansættelsesforhold.

Den 26-årige tiltalte landmand afviste i øvrigt anklagemyndighedens påstand om, at han og den ukrainske mand var gået op på korndyngen, mens en udlukningsmekanisme i bunden af siloen var tændt og ledte korn ud. Det var, ifølge anklagemyndigheden, årsagen til, at den 34-årige mand blev suget ned i kornet og blev kvalt.

Ifølge politiets rapport fra ulykkesstedet skal den dengang 25-årige landmand selv have forklaret, at han og ukraineren gik op på kornet efter at have tændt for udlukningsmekanismen.

Han skal også have sagt, at det var ham, der bad den nu afdøde mand om at fjerne det spirende korn fra siloen.

Det er i høj grad den afhøring, sagen mod Knud Puge Kjær Knudsen bygger på, men han afviste i retten, at han skal have forklaret sådan til politiet.

- Jeg ville aldrig gå ind i en silo, hvis tømningssystemet var tændt eller havde været tændt kort tid forinden. Det er ikke korrekt, når politiet i rapporten skriver, at vi gik på kornet, mens der var tændt, og vi har slet ikke haft den tændt, fordi det ikke ville give mening, når vi skulle fjerne spirende korn på toppen, forklarede den tiltalte.

Han sagde desuden, at det var ukraineren, der havde bedt ham om hjælp med at fjerne de spirende korn og ikke omvendt.

Den omtalte afhøring fandt sted i en ambulance, hvor den 26-årige umiddelbart forinden havde talt med nogle reddere om sin fysiske og psykiske tilstand på det tidspunkt, hvor han i henved fire timer havde været med til at forsøge at få den 34-årige ukrainer gravet fri.

Han er ikke siden blevet genafhørt, og hans forsvarsadvokat, Uffe Baller, stillede spørgsmålstegn ved, om afhøringen kan tillægges så stor vægt, som anklagemyndigheden gør.

Sagen fortsætter mandag den 28. januar.

arrow Ukrainer døde i kornsilo: Nu er landmand frikendt
28. januar 2019 kl. 13:58 Opdateret: kl. 16:28
arrow Ukrainsk mand døde i kornsilo: Nu skal landmand i retten
05. januar 2019 kl. 09:46 Opdateret: kl. 14:04
arrow Gårdejer: Sort uheld årsag til dødsulykke
01. november 2017 kl. 06:23 Opdateret: kl. 14:20

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk