23. oktober 2021
Kunstværket »Fundamentalism« af Jens Galschiøt skal stå på Torvet i Holbæk de næste tre måneder.
gallery icon

Se billedserie

Kunstværket »Fundamentalism« af Jens Galschiøt skal stå på Torvet i Holbæk de næste tre måneder.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Religioner smelter sammen i kunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Religioner smelter sammen i kunst
Opdateret 24. maj 2017 kl. 21:25
Holbæk - 24. maj 2017 kl. 19:13
Af Cecilie Lunding Tolversen

Islam, jødedom og kristendom smelter sammen i kunstprojektet Abrahams Børn af den fynske kunstner Jens Galschiøt. Projektet, der har til formål at inspirere til en fordomsfri snak om religionernes lyse og mørke sider samt ligheder og forskelle, er netop rykket til Holbæk. Det skriver Nordvestnyt.

Onsdag klokken 16.30 var der fernisering på Torvet i Ahlgade, hvor det store kunstværk »Fundamentalism« skal stå de næste tre måneder.

Kunstværket består af omkring 8000 koraner, toraer og bibler, der i bronze former bogstaver, som sat i en cirkel bliver til ordet »fundamentalism«. På skærme under bogstaverne bliver der vist de lyseste og mørkeste citater fra de tre religioner.

Derudover står der skriftsøjler placeret rundt omkring i Holbæk Kommune blandt andet i kirkerne i Soderup, Vipperød, Jyderup og Svinninge.

Til ferniseringen introducerede Jens Galschiøt sit værk for de mange fremmødte.

- Siden vi stillede den her skulptur op i mandags, har der været et stort terrorangreb i England. I virkeligheden var det jo derfor, jeg lavede den. Det gik op for mig, at der findes to måder at undgå terror på i den her verden. Den ene måde er, at vi har en social kontrakt med hinanden. At vi beslutter, at vi tror på, at den dame der nu står og tager et billede af mig, ikke har en pistol inde i det kamera. Det har jeg en helt klar fornemmelse af, at det har hun ikke. Derfor er jeg ikke bange for hende. Det er dét, det handler om. At vi har en social kontrakt med hinanden for at undgå det her. Den anden måde er, at vi rundt omkring det her sted havde en hel masse metaldetektorer og politibetjente, der ville tjekke hende inden hun kom ind. Så ville jeg også være nogenlunde sikker, men så ville det ikke være særlig rart, sagde Jens Galschiøt og fortsatte:

- Vi har valgt den første løsning, og det er dén kontrakt, jeg oplevede, var ved at gå i stykker. Kontrakten mellem fattige og rige, de sorte og de hvide og mellem muslimer, kristne og jøder. Det ødelagde min verden. Den verden jeg holder af. Derfor lavede jeg det her projekt.

Læs mere om kunstværket i Nordvestnyt fredag.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk