24. juni 2019
Jan Haagen Olsen flankeret af Rasmus og Anne Kobbernagel (tv.) og tv-vært Camilla Miehe-Renard og Lars Kobbernagel.Foto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen
Jan Haagen Olsen flankeret af Rasmus og Anne Kobbernagel (tv.) og tv-vært Camilla Miehe-Renard og Lars Kobbernagel.Foto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Reddede bedste ven fra døden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Reddede bedste ven fra døden
Holbæk - 12. februar 2019 kl. 18:01
Af Michael Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Familien Kobbernagel fra Undløse gav førstehjælp, da familiens bedste ven, Jan Haagen Olsen, faldt om med et hjertestop. En hurtig indsats resulterede i, at Jan overlevede.

- Vi hører bumpet, da han falder og tror, det er epileptisk anfald. Men det er det ikke, så vi går bare i gang med indblæsninger og hjertemassage. Jeg ved ikke, om jeg gør det rigtige. Han er totalt bleg og blå-marmoreret.

Sådan beskrev Anne Vithøft Kobbernagel situationen, hvor Jan Haagen Olsen fik et hjertestop. Hun fortalte om tankerne ved Hjerteforeningens hyldestarrangement i weekenden i København, hvor 54 hjertereddere var indstillet til at blive årets hjerteredder. Den endelig vinder kåres ved TV 2 Charlies hjertegalla den 3. marts.

Det var i september, at Jan Haagen Olsen havde lovet familien Kobbernagel, at han ville hjælpe med at sætte vinduer i deres hus. Efter en endt arbejdsdag besøgte han toilettet, inden han ville køre hjemad mod Roskilde, hvor han bor. Men så langt nåede han aldrig.

Han forlod toilettet, men kort efter lød der et højt bump fra gangen, og hanfaldt om. Hurtigt kom familien Kobbernagel ud i gangen, hvor de fandt Jan Haagen Olsen liggende.

Han havde puls og vejrtrækning, men familiens datter Sofie valgte alligevel at ringe 112. Kort efter blev situationen forværret, da Jan Haagen Olsens puls forsvandt.

Det betød, at Anne Vithøft Kobbernagel og hendes mand, Lars, gik i gang med førstehjælp. I hvad der føltes som evigheder kæmpede ægteparret for at redde deres bedste ven.

Sønnerne Rasmus og Jacob løb ud til hovedvejen og foran deres hus for at guide ambulancen, når den kom.

Det tog 20 minutter, inden ambulancen nåede frem og overtog genoplivningen.

Først på det fjerde stød begyndte Jans hjerte atter at slå, og han blev fløjet med helikopter til Rigshospitalet.

Situationen var ikke overstået endnu, for Jans familie skulle have besked. Anne Vithøft Kobbernagel måtte foretage et svært opkald til Jans kone Sickan, og fortælle hende, hvad der var sket.

Årligt rammes 4000 danskere af et hjertestop udenfor hospitalet. 75 procent af alle hjertestop sker i private hjem, og der overlever kun 7 procent.

Takket være familien Kobbernagels hurtige reaktion blev Jan Haagen Olsen ikke en del af den kedelige statistik. Han overlevede sit hjertestop, og han har det godt efter omstændighederne godt

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk