21. april 2019
I sommeren og efteråret 2017 blev omkring 10 hektar af Kiselgårdens marker oversvømmet, og det gik især ud over gulerødder og kartofler. Privatfoto
I sommeren og efteråret 2017 blev omkring 10 hektar af Kiselgårdens marker oversvømmet, og det gik især ud over gulerødder og kartofler. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Privat pumpelav skal sikre marker mod oversvømmelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Privat pumpelav skal sikre marker mod oversvømmelse
Holbæk - 11. oktober 2018 kl. 19:23
Af Kaj Ove Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sommeren og efteråret 2017 var på Kiselgården A/S ved Ugerløse nærmest et skræk-eksempel på, hvor galt det kan gå, hvis der falder meget regn, og markerne bliver oversvømmet.

arrow Læs også: Fire lodsejere opgiver krav om erstatning

For at undgå, at det skal gå lige så galt en anden gang, har Ask Rasmussen fra Kiselgården søgt og fået Holbæk Kommunes tilladelse til at etablere et privat digelav. I ansøgningen til Holbæk Kommune i august i år skrev han, at formålet var at sikre den fortsatte dyrkning af økologiske grøntsager og kartofler i den periode, hvor Åmose Å's vandstand er for høj til, at det omfattende drænsystem ikke frit kan udlede markvand og spildevand fra naboby og -huse.

Holbæk Kommune har nu meddelt tilladelse til at etablere det private pumpelav med udløb i Åmose Å.

Der sættes en pumpebrønd med en diameter på 50 centimeter. Deri placeres en dykpumpe, der vil blive styret af en flyder. Den skal sikre, at der kun pumpes efter behov, og der kan pumpes op til 14 liter vand i sekundet.

- Jeg skal have gravet en ledning ned på cirka 800 meter fra stuehuset og frem til den en grøft, hvorfra vandet pumpes ud i Åmose Å, forklarer Ask Rasmussen, der driver Kiselgården med sin kone, Amy Rasmussen.

Ved at leje en gravemaskine kan gravearbejdet til ledningen klares på et par dage.

På Kiselgårdens jorder vil det være cirka 40 hektar, syd for Jonstrupvej og nord for Åmose Å, der vil få gavn af den kommende installation.

Som avisen omtalte i august, gav Holbæk Kommune afslag på et erstatningskrav fra Kiselgården på 989.500 kroner og på i alt 81.200 kroner fra tre andre lodsejere for afgrødetab. Kommunen henviste til, at Åmose Å var oprenset efter forskrifterne.

- Vi agter at gå videre med sagen. Vi er næsten sikre på, at vi gør det, fortæller Ask Rasmussen.

Det vil i givet fald blive både det økonomiske krav, der påklages til taksationsmyndighederne, og tvisten om vedligeholdelsen af den øvre del af Åmose Å, der påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Kun hvis en advokat, der nu kigger på sagen, siger, at det bliver meget langvarigt og dyrt - uden sikkerhed for at vinde - kan det være, sagen droppes.

arrow Nul erstatning for oversvømmede marker
22. august 2018 kl. 13:28 Opdateret: kl. 13:28

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk