30. maj 2020
Renseanlægget i Holbæk by kan blive afløst af et nyt renseanlæg i Fårevejle. Der skal dog stadig være blandt andet pumpestationer i Holbæk. Foto: Mik
Renseanlægget i Holbæk by kan blive afløst af et nyt renseanlæg i Fårevejle. Der skal dog stadig være blandt andet pumpestationer i Holbæk. Foto: Mik
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politikere siger ja til projekt til 350 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikere siger ja til projekt til 350 millioner
Holbæk - 23. oktober 2019 kl. 21:50
Af Agner Ahm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På papiret sagde et massivt flertal af Holbæks politikere onsdag aften ja til at bruge 350 millioner kroner på en beslutning, som rækker mere end 75 år ind i fremtiden.

Det handler om at gå sammen med Odsherred Kommune om at bygge et renseanlæg i Fårevejle, som er stort nok til at klare langt det meste af spildevandet fra de to kommuner.

Umiddelbart er tanken, at det hele skal være køreklart om seks til ti år. Og så vil anlægget i øvrigt kunne holde i 75 år.

De foreløbige beregninger siger, at Holbæk-borgerne i en periode vil skulle betale 300 kroner mere om året for deres spildevand for at finansiere ledninger og renseanlæg.

- Senere - når anlægget er betalt - skulle det så blive billigere. Men det er først om 46 år, så vi er vist ikke mange her i salen, som får gavn af den lavere pris, bemærkede Ole Brockdorff (S).

Planen sigter da heller ikke kun på at finde den billigst mulige løsning for forbrugerne. Både Ole Brockdorff og borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) fremhævede, at Fårevejleløsningen vil betyde, at Isefjorden vil slippe for en stor miljøbelastning.

Tanken er, at det rensede vand fra Fårevejle sendes ud i Nekselø Bugten. Den tåler ganske vist ikke yderligere belastning, så rensningen skal være endnu bedre end i dag. Og dét skal blandt andet klares ved at sende spildevandet gennem våde enge, som kan opsuge noget af kvælstoffet.

Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA) pegede på en række usikre momenter i planen: Våde enge er fint, men nogen skal lægge jord til, og det koster. Men den post findes ikke i det foreløbige budget. Og hvis spildevandet ikke er rent nok til Nekselø Bugten, vil der komme en udgift til en havledning, som kan sende vandet endnu længere ud, påpegede han blandt andet.

Liberal Alliance stemte som de eneste imod, fordi dagsorden-teksten ganske håndfast siger, at »det besluttes at gennemføre et fælles spildevandsprojekt«, og at det »skal realiseres inden for en 6-10-årig periode«.

Blandt ja-partierne var signalet dog ganske klart: De sagde ja til at gå videre. Men en masse ting skal afklares, før de vil træffe en reelt forpligtende beslutning.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk