21. juni 2021
Billedet fortæller en del om Johnny Gotfredsen. Han holder meget af naturen og gerne går på jagt sammen med hunden Tika. Og bilen, hans egen VW Golf Variant, fortæller, at han i over 50 år har beskæftiget sig med det bilmærke.
gallery icon

Se billedserie

Billedet fortæller en del om Johnny Gotfredsen. Han holder meget af naturen og gerne går på jagt sammen med hunden Tika. Og bilen, hans egen VW Golf Variant, fortæller, at han i over 50 år har beskæftiget sig med det bilmærke.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Over 52 års arbejde med VW

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Over 52 års arbejde med VW
Holbæk - 17. oktober 2020 kl. 16:07
Af Kaj Ove Jensen

Den 1. juni 1968 begyndte Johnny Gotfredsen som kontorelev hos SMC Hafnia Holbæk. Bilforhandleren solgte Volkswagen som det eneste mærke. I alle årene siden har Johnny Gotfredsen beskæftiget sig med samme bilmærke, og siden er også flere kommet til.

Han har siden 1981 arbejdet på hovedkontoret hos SMC A/S i Brøndby, og det ændrer den runde dag ikke umiddelbart på. Han gik i sommer over til fredag som fast fridag, men der er ikke aktuelle planer om andet.

Johnny Gotfredsen, der fylder 70 år 20. oktober, er født og opvokset i Ny Hagested. Efter realeksamen på Slotsmarksskolen i Holbæk, han i 1968 kom i lære hos bilforhandleren. Adressen var på Tåstrup Mølle­vej (hvor Lidl nu ligger).

Det blev kun til 14 dages sommerferie det år, for virksomheden skulle have en lærling hurtigst muligt.

- Dengang havde Volkswagen kun tre modeller - boblen, Type 3 og rugbrødet. Og man kunne få dem i fem forskellige farver, fortæller Johnny Gotfredsen.

I 1970'erne kom Audi også til, da Audi Tyskland blev overtaget af VW.

Arbejdet på samme adresse siden 1981

SMC havde som importør af VW pr. 1. januar 1968 overtaget autoforretningen i Holbæk med navnet Hafnia, så navnet altså blev SMC Hafnia Holbæk. Men i slutningen af 1970'erne blev virksomheden privatejet og skiftede navn til Holbæk Motor Center. Det var også navnet, da Johnny Gotfredsen i 1981, efter at han var blevet chefens højre hånd, kom til hovedkontoret hos SMC (Skandinavisk Motor Co.), Park Allé i Brøndby.

Det er samme adresse, han stadig arbejder på. I de første år her kom Johnny Gotfredsen til at arbejde i vogndisponeringen, og det er i alle årene biler, han har arbejdet med. De første år var der også et stort reservedelslager.

- I vogndisponeringen arbejdede jeg med at bestille biler hjem fra Tyskland, når forhandlerne havde bestilt dem hos os, forklarer Johnny Gotfredsen.

Han var også med til at fremstille salgsmateriale og håndbøger, så forhandlerne rundt i landet kom også til at lære ham at kende. Johnny Gotfredsen var også med fra de første år med udviklingen inden for it.

Da han kom ind på hovedkontoret foregik næsten alt nærmest med papir og blyant.

Talent for at organisere og planlægge

I virksomheden opdagede man Johnny Gotfredsens stort talent for at organisere, planlægge og få styr på tingene. Han har således beskæftiget sig med en lang række ting, og i en håndfuld år var han i statistikafdelingen.

- Jeg kom i 1981, hvor der var kriseår. Dengang blev der solgt 6000-7000 biler om året. Lige før coronaen solgte vi 60.000-70.000, siger Johnny Gotfredsen.

Han har måske nok haft sin lille andel i udviklingen, men ellers er en god del af forklaringen på tidoblingen også, at der er blevet færre importører. SMC A/S i er dag Danmarks største importør med VW, Audi, Skoda og Seat som de fire store mærker. Desuden er der Porsche, Bugatti, Bentley og andre, som sælges i noget mindre antal.

SMC A/S har også en Lamborghini-forretning i Malmø, ligesom selskabet er involveret i import i Estland og Letland. SMC A/S beskæftiger omkring 400 mand på hovedkontoret i Brøndby, mens der var omkring det halve, da Johnny Gotfredsen kom i 1981.

Den seneste snes år har Johnny Gotfredsen været planlægningskonsulent i salgsafdelingen.

- Jeg hjælper til i hele huset. Jeg er »den løse mand«, der tager de opgaver, der kommer, og løser sagerne, hvis de er gået i hårdknude, fortæller han.

Jævnligt lyder det, »prøv at spørge Johnny, det kan han sikkert huske«, selv om et par stykker faktisk har været i branchen lidt længere, end han har.

Guld- og diamantnål fra SMC

Det er altså ikke blevet til et officielt 50 års-jubilæum på grund af ejerskiftet i Holbæk-firmaet i 1970'erne. Men han for mange år siden en guldnål hos SMC. Og siden, i 1989, blev det også til en diamantnål for hans store indsats.

Diammantnålen fik han lige efter Berlinmurens fald, så i december 1989 oplevede han sammen med modtagere fra andre lande euforien i Berlin.

Og hvad kører Johnny Gotfredsen så selv rundt i?

Jo, rigtigt gættet. Volkswagen, som det er blevet til rundt regnet 40 forskellige af, for tiden en Golf Variant. I de første år som lærling havde han ikke bil. Derefter blev det til først tre bobler, en enkelt Passat og så ellers Golf resten af tiden.

Langvarigt projekt med et klubhus

Johnny Gotfredsens fødselsdag bliver ikke fejret i denne omgang, men måske kommer der en fest på senere tidspunkt. Men nok først, når klubhuset hos Tuse Næs Jagtforening står færdigt om over et år.

Forklaringen er, at Johnny Gotfredsen er formand for jagtforeningen, og han står i spidsen for organiseringen for at få klubhuset færdigt.

Jagt har fyldt en stor del af hans liv, for stort fra han kunne gå, begyndte han at tage på jagt med sin far. Og når Johnny Gotfredsen fylder 70 år på tirsdag, skal han også på jagt, i Åmosen.

Han har gennem årene også været på jagtture til blandt andet Skotland, England, Tyskland, Ungarn, Polen og Sverige.

- Vi er en fast kreds på 13-14 stykker, der tager af sted en gang årligt. Til november skulle vi gerne en tur til Polen, men det hænger i en tynd tråd, da der nu også frarådes rejser dertil, fortæller Johnny Gotfredsen.

Med hans talent for og lyst til at arrangere, er det ham, der står for tilrettelæggelse af turene.

15 år som formand i jagtforening

Det var også hans organisationstalent, der for en snes år siden fik ham trukket over i Tuse Næs Jagtforening, mens han tidligere var medlem af Hagested-Gis­linge Jagtforening.

Tuse Næs-foreningen havde brug for en mand til at hjælpe med foreningsbladet. Tre-fire år senere kom han med i bestyrelsen, og de seneste 15 år har han været formand.

- Jeg bliver i hvert fald, indtil klubhuset står færdigt. Og der går måske også en lille årrække, før jeg stopper, afslører Johnny Gotfredsen, velvidende at der heller ikke er kø for at komme til at deltage i bestyrelsesarbejdet.

Klubhuset på Staslundevej 49 vest for Udby har været planlagt i nogle år. I sensommeren er grunden blevet støbt, og arbejdet med soklen begynder i næste uge. Det rå betongulv skulle gerne være færdigt i år. Men formanden regner med, at hele 2021 også vil gå med færdiggørelsen af huset.

Naturen og familien

Naturen betyder meget for 70 års-fødselaren.

- Jeg har altid været et friluftsmenneske. I mine yngre dage fiskede jeg også. Og jeg vil hellere i skoven end på Rådhuspladsen, fortæller Johnny Gotfredsen.

For lidt over 50 år siden var han med til at stifte Audebo Bådelaug, hvor han også andre dyrkede strandjagt fra jagtbåde. Det er der kun et par enkelte, der gør i dag, mens andre nu fisker. Og Johnny Gotfredsen er stadig kasserer i Audebo Bådelaug.

Han var før også med i Holbæk Strandjagtforening.

Johnny Gotfredsen har siden begyndelsen af 1980'-erne boet på Erik Banners Vej 18 i Holbæk sammen med sin kone, Birgit, der nu er pensioneret sosu-­assistent.

Parret har to børn - John i Holbæk, der har to bonusbørn, og Mette i Sorø, der har tre børn.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk