4. august 2021
Ladegårdsparken, som hører under Holbæk Boligselskab, vil formentlig fortsætte med at give fortrinsret til mennesker med fast arbejde.
Ladegårdsparken, som hører under Holbæk Boligselskab, vil formentlig fortsætte med at give fortrinsret til mennesker med fast arbejde.
Foto: Agner Ahm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye regler skal fjerne Holbæk fra ghettokortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nye regler skal fjerne Holbæk fra ghettokortet
Holbæk - 27. maj 2020 kl. 14:52
Af Agner Ahm

Holbæk Kommune har lavet en aftale med næsten alle lokale boligselskaber, som skal være med til at regulere, hvem der bor i de enkelte områder.

Helt overordnet skal den nye »ramme-aftale om udlejning« sikre, at alle bolig­afdelinger får en bred beboersammensætning. Og den skal sikre, at Holbæk forsvinder fra listen over kommuner med belastede boligområder - den såkaldte ghetto-liste.

Aftalen kan ses som en kasse med forskellige værktøjer, som kan bruges til at styre, hvem der flytter ind i de forskellige boligafdelinger.

Et af værktøjerne er »skærpede fleksible kriterier« for, hvem der må flytte ind.

De fleksible kriterier
 • Kommunen vil nu lave individuelle aftaler med hvert boligselskab om kriterier, som kan give fortrinsret for nye beboere.
 • Rammeaftalen oplister mulighederne. De er:
 • Mindst et medlem af husstanden skal have mindst 25 timers arbejde om ugen.
 • Beboeren er i gang med en SU-berettiget uddannelse.
 • Skilsmisse, hvor der er hjemmeboende børn under 18 år.
 • Borgere over 60 år, som er på efterløn eller folkepension.
 • Borgere, som sælger hus og gerne vil flytte i noget mindre.

De skærpede kriterier skal ifølge den nye aftale kun bruges ét sted, nemlig i Vangkvarteret, som i en årrække har været på listen over belastede boligområder.

Disse kriterier er reelt lovbestemte, og de giver ikke plads til meget slinger i valsen:

Det fremgår af rammeaftalen, at nye beboere skal have fast fuldtidsarbejde eller fuldtidsuddannelse og pletfrie straffe-attester. Og der er betydelige krav til uddannelse og indtægtens størrelse.

For at få Vangkvarteret væk fra »ghetto-listen« er der i øvrigt også lavet en handleplan, som snart sættes i værk. Den skal ændre på sammensætningen af lejlighedstyper - blandt andet vil nogle af de nuværende familieboliger (de er for alle) blive ændret til ungdoms- eller ældreboliger, ligesom der skal bygges nyt.

Fortrinsret

Blandt de øvrige boligafdelinger i kommunen er der ingen, som er på listen over belastede områder. Her handler den nye rammeaftale om at sikre, at alle også fremover holder sig fri af »ghetto-listen«.

Til at sikre det er der to redskaber.

Det ene er, at kommunen og boligselskaberne i fællesskab holder øje med, hvordan det går i de enkelte bolig­afdelinger.

De skærpede kriterier
 • Vangkvarteret i Holbæk er på listen over belastede boligområder. Her gælder skærpede fleksible kriterier for nye beboere:
 • 36,5 timers arbejde om ugen. Alle voksne i husstanden er enten under uddannelse eller i fast arbejde.
 • Ingen i husstanden mellem 18 og 64 år må have været på offentlig forsørgelse i to år - det gælder dog ikke, hvis man har fået SU, barselsdagpenge, sygedagpenge, fleksløntilskud, fleksydelse eller efterløn.
 • Ingen i husstanden er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer de seneste to år.
 • Alle i husstanden i alderen 30-59 skal have en uddannelse ud over grundskolen, der er taget eller godkendt i Danmark.
 • Alle i husstanden mellem 15 og 64 år, som ikke er under uddannelse, skal have en gennemsnitlig indkomst på cirka 17.000 kroner eller mere.

Det andet redskab er et sæt »fleksible« kriterier, som kan give fortrinsret til nogle af dem, der gerne vil flytte ind.

I rammeaftalen beskrives en hel række af disse kriterier. Men om de skal bruges, og hvilke kriterier der er brug for i hver afdeling, er noget, som nu skal lægges fast i individuelle aftaler mellem hvert boligselskab og kommunen.

Tager man for eksempel Ladegårdsparken, hvor en ret stor andel af beboerne står uden for arbejdsmarkedet, vil man formentlig fortsætte med et kriterium, hvor mennesker med fast arbejde har fortrinsret.

Dette krav beskrives i rammeaftalen som, at mindst ét medlem af husstanden skal have mindst 25 timers arbejde. Det er en noget mere lempelig bestemmelse end de skærpede regler i Vangkvarteret, hvor alle voksne i en lejlighed skal have 36,5 timers arbejde eller fuldtidsuddannelse.

I rammeaftalen indgår også en række andre kriterier, som kan bruges til at styre på beboersammensætningen.

Skilsmisse og seniorer

Et boligselskab kan således give fortrinsret til egne beboere, som rammes af skilsmisse og har hjemmeboende børn.

Andre muligheder er fortrinsret til seniorer på efterløn eller folkepension og til ældre, der har solgt hus og gerne vil flytte i noget mindre.

Politikerne: Gælder alle

Rammeaftalen er forhandlet på plads mellem kommunen og alle boligselskaber undtagen Holbæk Boligselskab, som foretrak at stå udenfor.

Reglerne i lovgivningen betyder dog, at kommunen kan tvinge et boligselskab med i en aftale, hvis et stort flertal af boligselskaber har sagt ja til aftalen. Og den mulighed brugte Holbæk Kommunalbestyrelse, da den i sidste uge - i fuld enighed - sagde ja til rammeaftalen.

Denne beslutning er i sig selv en kraftig markering af, at politikerne vil have »mangfoldighed« i de almene boliger. Ét ghetto-stempel er ét for meget, og problemet i Vangkvarteret skal ikke løses ved at flytte ghettostemplet over på et andet boligområde, lyder budskabet.

Der findes omkring 6500 almene boliger i Holbæk Kommune.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk