20. januar 2018
Der skal føres nye beviser i Kundby-sagen. Det har Retten i Holbæk godkendt fredag eftermiddag.
Der skal føres nye beviser i Kundby-sagen. Det har Retten i Holbæk godkendt fredag eftermiddag.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye beviser må bruges i Kundby-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye beviser må bruges i Kundby-sagen
Opdateret 05. maj 2017 kl. 16:25
Holbæk - 05. maj 2017 kl. 15:11
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Retten i Holbæk har fredag eftermiddag godkendt, at anklageren må bringe nye beviser på banen i Kundby-sagen.

arrow Læs også: Kundby-forsvarer: - Det rokker ikke noget

I en pressemeddelse skriver Retten i Holbæk:

»Det betyder, at materiale fundet i tiltaltes sko og i tiltaltes celle i Vestre Fængsel kan indgå i sagen. Ved afgørelsen er der lagt vægt på, at sagen har en særdeles alvorlig karakter og behandles under medvirken af nævninger samt på, at materialet kan have betydning for den enkelte voterendes vurdering af skyldsspørgsmålet.«

I en pressemeddelelse fra Midt- og Vestsjællands Politi siger senioranklager Kristian Kirk:

- Anklagemyndigheden er tilfreds med, at retten gav os medhold i vores ønske om at forelægge nyt til bevisførelsen. Vi har ikke flere kommentarer til sagen i øjeblikket, siger Kristian Kirk i pressemeddelelsen.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage havde protesteret mod at tillade ny bevisførelse, men blev altså underkendt.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at vi ikke fik medhold, men der er ikke så meget at gøre ved det, siger Mette Grith Stage til sn.dk og dagbladet Nordvestnyt.

- Det kommer efter min opfattelse ikke til at rokke ved noget i den her sag, siger Mette Grith Stage.

Hun mener ikke, at breve skrevet for få dage siden kan bruges til at sige noget om hendes klients forsæt til at udføre terrorhandlinger i begyndelsen af 2016 - for 16 måneder siden.

Som følge af kendelsen er planlægningen af retsmøder i sagen ændret, så de nye beviser vil blive fremlagt på onsdag den 10. maj.

Skyldsspørgsmålet vil blive afgjort tirsdag den 16. maj og strafudmålingen vil ske torsdag den 18. maj, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Anklagemyndigheden havde anmodet retten om mulighed for at genoptage bevisførelsen i sagen, der ellers var afsluttet sidste fredag, hvor både anklager og forsvarer også gav deres afsluttende procedurer.

Baggrunden for ønsket om at bringe nye beviser på banen er, at fængselspersonale i Vestre Fængsel, hvor den 17-årige tiltalte pige sidder fængslet under retssagen, i tirsdags fandt nogle forskellige dokumenter. De blev overdraget til Midt- og Vestsjællands Politi, der sammen med Statsadvokaten i København betragter dokumenterne som så vigtige, at nævninge og dommere burde have kendskab til dem, før de afgør om pigen er skyldig eller skal frifindes.

I cellen fandt personalet blandt andet et stykke papir, som er dateret i søndags - den 30. april - hvor ordet »sandheden« blandt andet fremgår. Det er skrevet af pigen selv og ifølge dateringen altså efter, at bevisførelsen i sagen blev afsluttet sidste fredag.

Anklageren ville under retsmødet fredag ikke uddybe indholdet af det halve A4-ark, men han betegnede det som »helt friske refleksioner« over pigens egen situation.

Der blev også fundet det som anklagemyndigheden mener er to breve fra den tiltalte pige tiltænkt Enes Ciftci, der i marts i år af landsretten blev dømt for at lade sig hverve til Islamisk Stat. Brevene er dog ikke blevet sendt. Pigen har selv tidligere modtaget et brev fra den pågældende, mens hun har været fængslet. Det brev kendte politiet i forvejen til uden at se problemer i, at pigen modtog det.

I pigens sko fandt fængselspersonalet også sedler med efternavne på personer, der er dømt i tidligere danske terrorsager, samt oplysninger om twitter-profiler.

Senioranklager Kristian Kirk forklarede på fredagens retsmøde i Holbæk, at anklagemyndigheden finder dokumenterne relevante i forhold til at belyse pigens forsæt til at begå terrorhandlinger.

- Jeg mener, at disse ting sår tvivl om tiltaltes forklaring om, at hun bare søgte spænding. Det underbygger til gengæld anklagemyndighedens påstand om, at pigen havde fortsæt til at begå terror, argumenterede Kristian Kirk.

Den 17-årige piges forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, protesterede mod at bringe nye beviser ind i sagen.

- Jeg har aldrig sagt, at min klient ikke har skrevet nogle uhensigtsmæssige ting. Men at komme med noget, der er skrevet nu, og bruge det til at vurdere, om hun havde forsæt til at begå terror på gerningstidspunktet (i begyndelsen af 2016, red.), kan ikke bruges til noget. Anklageren skal ikke have lov til at reparere på en bevismæssigt svag sag, lød det fra Mette Grith Stage.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk