11. december 2019
Retten i Holbæk idømte i går en 43-årig mand fra Vestjylland tre års fængsel for cirka en gang om måneden i en periode mellem 2003 og 2007 at have udsat en pige, der dengang var mellem syv og 11 år gammel, for voldtægt. Han ankede straks dommen.
Retten i Holbæk idømte i går en 43-årig mand fra Vestjylland tre års fængsel for cirka en gang om måneden i en periode mellem 2003 og 2007 at have udsat en pige, der dengang var mellem syv og 11 år gammel, for voldtægt. Han ankede straks dommen.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny dom for voldtægt af pige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny dom for voldtægt af pige
Holbæk - 13. august 2019 kl. 12:58
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Månedlige voldtægter af en pige i årene 2003 til 2007, hvor hun var mellem syv og 11 år, kostede mandag en 43-årig mand fra Vestjylland tre års ubetinget fængsel. Dommen faldt ved Retten i Holbæk, og den dømte, der nægter sig skyldig, ankede øjeblikkeligt sagen til Østre Landsret, skriver dagbladet Nordvestnyt tirsdag.

arrow Læs også: Retten skal vurdere ny forklaring i gammel voldtægtssag

Det var en enig domsmandsret, der på baggrund af den i dag 23-årige kvindes forklaring, fandt den 43-årige mand skyldig i voldtægt i form af samleje og andre former for blufærdighedskrænkelse af pigen for mellem 12 og 16 år siden på mandens daværende bopæl i en mindre by i Holbæk Kommune.

Manden var nabo til pigen og hendes familie, og han passede stort set hver fredag gennem flere år nabopigerne, mens deres forældre var i byen. Det var i den forbindelse, at voldtægterne skulle være sket, når pigen og hendes lillesøster ofte overnattede hos manden.

Optakten til sagen har været ganske speciel, idet den 43-årige vestjyde allerede for to år siden ligeledes ved Retten i Holbæk blev idømt tre års fængsel for ét tilfælde af voldtægt mod den samme pige samt andre seksuelle krænkelser af hende og lillesøsteren.

Men sidste år frifandt Østre Landsret manden, fordi der var for stor uoverensstemmelse mellem det tidspunkt for voldtægten, der var angivet i anklageskriftet, og den nye forklaring, pigen kom med både i byretten i Holbæk og i landsretten.

Nu har der så været ført en ny sag mod den 43-årige, hvor var rejst tiltale for både flere voldtægter og gennem en længere periode.

Forsvarsadvokat Ib René Laursen forsøgte uden held at overbevise retten om, at det efter hans opfattelse reelt var de samme anklager, der på ny var rejst mod hans klient. Det ville i givet fald være ulovligt. Forsvareren mente samtidig, at der også i den nye sag var problemer med manglende præcision i anklageskriftet.

Domsmandsretten fejede dog indvendingerne af bordet og idømte den 43-årige tre års fængsel. I forvejen afsoner han landsrettens dom på halvandet års fængsel, hvoraf han mangler at afsone cirka et halvt år.

Hvor ubehageligt det end må synes, har den netop overståede retssag handlet om troværdighed. Ikke kun den tiltaltes troværdighed, men i særdeleshed den nu 23-årige forurettede kvindes troværdighed.

I en sag uden skyggen af tekniske beviser har de tre dommere i domsmandsretten i Holbæk i høj grad været henvist til at bedømme sagen ud fra rækken af forklaringer og vidneudsagn fra den tiltalte, den unge kvinde samt familie og andre personer, der kom i den tiltaltes hjem.

Ib René Laursen brugte en væsentlig del af sin næsten to timer lange procedure mandag på at så tvivl om troværdigheden af den 23-årige kvindes forklaring om, hvad der skete når hun og hendes lillesøster gennem en årrække blev passet og overnattede hos den nu dømte.

Nordvestnyt har flere gange omtalt, at det er anden gang på to år, at den 43-årige mand har stået tiltalt for voldtægt mod den samme pige.

I 2017 handlede det om, at han skulle have voldtaget hende én gang, da hun var omkring 11 år gammel, men under retssagerne i både byretten og efterfølgende i Østre Landsret forklarede den nu voksne kvinde, at det var sket mange flere gange, og at hun havde været væsentligt yngre, da de groveste overgreb begyndte.

Det førte til, at Midt- og Vestsjællands Politi lavede en ny efterforskning i sagen. I første omgang vurderede den lokale anklagemyndighed, at grundlaget for at rejse en ny sag var for spinkelt.

Men en klage fra kvindens bistandsadvokat førte til, at Statsadvokaten i København pålagde Midt- og Vestsjællands Politi at rejse en ny voldtægtssag mod den 43-årige mand.

Forsvarer Ib René Laursen var i sin procedure særdeles kritisk overfor sagens forløb og kvindens forklaring, der har udviklet sig over tid. Han hæftede sig ved, at sagen i første omgang blev politianmeldt i maj 2014 som blufærdighedskrænkelse, og først ved en senere afhøring hos politiet fortalte kvinden om én voldtægt.

Endnu senere, og altså først i retten, kom den nye forklaring om mange flere voldtægter.

Sammenholdt med, at forsvareren mente, at kvindens forklaring, der blev afgivet bag lukkede døre, ikke hang sammen, krævede han frifindelse af den 43-årige.

Senioranklager Louise Hansen mente omvendt, at kvinden havde givet en troværdig forklaring, og at der var en god grund til, at kvinden ikke havde lagt alt frem fra begyndelsen.

Under sagen har det været fremme, at det var lillesøsterens samtaler med en psykolog omkring 2013-2014, der fik hende til at fortælle om, at de to søstre skulle være blevet udsat for krænkelser af den tidligere nabo.

Herefter begyndte også storesøsteren at berette om overgreb, selv om hun egentligt havde besluttet at holde det for sig selv. Den proces har angiveligt betydet, at den 23-årige kvinde kun gradvist har fortalt omverdenen om overgrebene, og domsmandsrettenn vurderede, at det var en troværdig forklaring på, hvorfor kvinden først sent har fortalt om de voldtægter, der nu har ført til en ny dom.

I udgangspunktet nævner Nordvestnyt navn på personer, der er idømt mindst to års ubetinget fængsel. Af hensyn til den forurettede undlader avisen at identificere den dømte i denne sag.

arrow Klage førte til ny voldtægtstiltale mod 43-årig mand
10. juli 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 10:58
arrow 43-årig mand på ny tiltalt i årelang voldtægtssag
09. juli 2019 kl. 12:05 Opdateret: kl. 10:49
arrow Nabo krænkede små piger: Landsret halverer straffen
10. juli 2018 kl. 11:34 Opdateret: kl. 12:25

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk