13. august 2020
Erik Axen ser frem til Mølledagen, der afholdes søndag den 16. juni.Fotos: Elisa Hauerbach
gallery icon

Se billedserie

Erik Axen ser frem til Mølledagen, der afholdes søndag den 16. juni.Fotos: Elisa Hauerbach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nr. Jernløse Mølle samler alle fra nær og fjern

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nr. Jernløse Mølle samler alle fra nær og fjern
Holbæk - 09. juni 2019 kl. 19:57
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Året der gik, har ikke været kedeligt på Møllebakken i Nr. Jernløse.

Møllelaugets medlemmer knokler året rundt for at vedligeholde møllen, og er værter, når der er åben mølle den første søndag i hver måned.

Da avisen er på besøg en formiddag i maj, er det Erik Axen, der tager imod og fortæller om aktiviteterne.

På Mølledagen, der i år afholdes søndag den 16. juni, vil der som sædvanligt være masser af liv og aktivitet i og omkring møllen. Lokale erhvervsdrivende og foreninger stiller op, ligesom der er boder og stande, hvor man kan møde lokale behandlere og købe alle mulige former for varer fra blandt andet kunshåndværkere.

Er man interesseret i motorer, vil det være spændende at møde medlemmerne fra Knallertklubben og se gamle Ford-biler og traktorer. Man kan også køre i hestevogn og se udsigten fra Nr. Jernløse Kirkes kirketårn.

Som sædvanligt er der også deltagelse af lokale spejdere, som plejer at lave bål med pandekagebagning og lignende.

Erfaren rundviser er med
Erik Axen er også med, når der er Mølledag i Nr. Jernløse. Han er den, der til dagligt står for rundvisninger i møllen, når der eksempelvis er klasser, virksomheder eller foreninger på besøg.

- Sidste år havde jeg 17 rundvisninger. Jeg synes det er hyggeligt og kan også give hele fortællingen på engelsk. Især skoleklasserne er gode at have på besøg i møllen, for de kan næsten ikke forestille sig, hvordan livet omkring en mølle har været for hundredvis af år siden. Derfor har vi gjort meget ud af vores udstilling i magasinet, så man kan se redskaber, sække og klædedragter fra dengang, møllen var i drift. Det var jo ikke sikkert at bonden, som skulle have malet mel, også havde pengene med hjemfor kornet. Møllerne dengang var også smugkroer, så det kunne ske, at bonden bare festede igennem - istedet for at tage pengene for kornet med hjem til gården. Vi har også en kørestol, der tilsvarer »Tante Møghes«, men hvem der har brugt den, ved vi af gode grunde ikke, siger Erik Axen.

Dyr reperation på vej
Det er også Erik, der tager sig af sikkerheden på møllen i Nr. Jernløse. Den aktuelle udfordring er at få søgt om midler til renovering af krøgesystemet, det vil sige den mekanisme, der sætter vingerne op imod vinden. Det er råddent og i stykker - og da det er en fredet mølle, er det ikke lige til at få renoveret det.

- Den nye midterbjælke er allerede klar til monteringen. Det i sig selv er også lidt af en historie, for den er udskåret i et stykke, fra et lærketræ, der er 100 år gammelt og derfor skal der speciel tilladelse til at fælde det. Det skal efterfølgende ligge og tørre et helt år, før det kan bruges på møllen. Både fældningen og transporten her til møllen er sket med specialfirmaer, så det ene stykke træ kommer faktisk til at koste 106.000 kroner i alt, fortæller Erik Axen.

Det og meget mere, kan man også høre mere om, når der er Mølledag i Nr. Jernløse.

Festlighederne, søndag den 16. juni, starter klokken 11.00 og fortsætter til klokken 16.00.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk