25. september 2021
Politiet har bevogtet de tidligere retsmøder i terrorsagen - her er grundlovsforhør ved Retten i Roskilde tidligere på måneden. Det samme vil formentligt være tilfældet ved Retten i Holbæk tirsdag. Foto: Presse-fotos.dk
Politiet har bevogtet de tidligere retsmøder i terrorsagen - her er grundlovsforhør ved Retten i Roskilde tidligere på måneden. Det samme vil formentligt være tilfældet ved Retten i Holbæk tirsdag. Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mørklagt terrorsag: Seks sigtede stilles for en dommer i dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mørklagt terrorsag: Seks sigtede stilles for en dommer i dag
Holbæk - 23. februar 2021 kl. 06:57
Af Morten D. Christensen

Tirsdag morgen skal seks af de 13 personer, der i øjeblikket er varetægtsfængslet i forbindelse med efterforskningen af terrorsagen fra Holbæk, stilles for en dommer.

arrow Læs også: Sigtede i terrorsag fortsat varetægtsfængslede

Det sker ved Retten i Holbæk, som har afsat hele dagen til at fremstille de seks personer - fire mænd og to kvinder - som er sigtet i tilknytning til terrorsagen.

Ved retsmødet vil anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi forsøge at overbevise dommeren om, at de seks sigtede fortsat skal være varetægtsfængslet i den mørklagte sag.

Det er fortsat uvist, hvad de seks personer er sigtet for. De hidtidige retsmøder har været holdt bag såkaldt dobbeltlukkede døre, og det betyder, at offentligheden ikke må få kendskab til sigtelsen, ligesom selve begrundelsen for at holde sigtelsen hemmelig også i sig selv holdes hemmelig.

Det fremgår dog af retsbøger, at alle seks nægter sig skyldige i de rejste sigtelser.

Fortsat mørklægning?

Først ved retsmødets begyndelse tirsdag morgen skal dommeren tage stilling til, om sagen fortsat skal være omgærdet af maksimal mørklægning, eller om der kan åbnes lidt op for oplysninger om blandt andet sigtelsen mod de fire mænd og to kvinder.

Står det til Midt- og Vestsjællands Politi skal der ikke på nuværende tidspunkt slækkes på de dobbeltlukkede døre. Det var i hvert fald meldingen, da sn.dk mandag eftermiddag talte med vicepolitiinspektør Lars Krogsgaard.

Han havde ikke øvrige kommentarer til sagen.

Ved retsmødet får også forsvarerne for de seks sigtede mulighed for at komme til orde, og flere af dem har ved et tidligere retsmøde talt for mere åbenhed om, hvad sagen handler om.

Sigtet »i tilknytning« til terrorsag

De seks personer, hvis alder myndighederne ikke har villet oplyse, blev alle anholdt natten til mandag den 8. februar. Den følgende aften og nat blev de fremstillet i grundlovsforhør, hvor anklagemyndigheden fik rettens velsignelse til at opretholde deres anholdelser i yderligere tre døgn.

Sagen kort
  • Den 6. februar indledte politiet flere anholdelses-aktioner i Holbæk og andre steder på Sjælland. Baggrunden er mistanke om, at personer planlagde en eller flere terrorhandlinger.
  • Syv personer, fire mænd og tre kvinder, er sigtet efter terrorparagraffen og fængslet til 2. marts. Yderligere en mand har været anholdt i Tyskland.
  • Seks andre - fire mænd og to kvinder - er fængslet til i dag på hidtil hemmeligholdte sigtelser. Anklagemyndigheden ønsker fængslingerne forlænget.

Torsdag den 11. februar blev de seks på ny stillet for en dommer, som varetægtsfængslede dem til 23. februar. Det er denne fængslingsfrist, der udløber i dag, tirsdag, og som anklagemyndigheden altså ønsker forlænget.

Hidtil har myndighederne kun villet sige, at de seks er sigtet »i tilknytning« til sagen om mulig planlægning af et eller flere terroranslag i Danmark eller Tyskland.

I et parallelt spor i sagen er syv personer, heriblandt flere fra Holbæk, sigtet for terrorplanlægning ved at anskaffe ingredienser til en bombe samt blandt andet pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte.

Disse syv personer - fire mænd og tre kvinder - blev anholdt om aftenen lørdag den 6. februar. De er alle varetægtsfængslet til tirsdag i næste uge, og vi ved, at også de nægter sig skyldige i sigtelserne.

40-årig løsladt i Tyskland

Endelig har en 40-årig mand med adresse i Tyskland, men med familiære relationer til Holbæk-området, været anholdt i Tyskland. Men han blev løsladt i fredags, da tysk politi ikke længere fandt tilstrækkelig grundlag for at holde ham fængslet. Men efterforskningen fortsætter også i Tyskland.

Det er tidligere kommet frem i blandt andet tyske medier, at tysk politi kom på sporet af den mulige terrorplanlægning, da en 33-årig mand fra Holbæk via et polsk firma bestilte svovl og aluminiumspulver til levering på en adresse i Tyskland - angiveligt hos en af sine brødre bosiddende i Tyskland.

De tyske myndigheder ransagede adressen, men fandt ikke de bestilte kemikalier.

Efterfølgende gik dansk politi så i aktion i blandt andet Holbæk, og ifølge sn.dk's oplysninger er både den 33-årige mand fra Holbæk og hans 36-årige bror med adresse i Tyskland nu blandt de syv varetægtsfængslede i Danmark.

Den løsladte 40-årige skal være deres storebror, og ifølge blandt andet TV 2 er også de tre brødres forældre blandt de fængslede i sagen.

arrow Beviser og terrorsigtedes forklaringer er stadig hemmelige
02. marts 2021 kl. 11:04 Opdateret: kl. 11:06
arrow Tre mænd er sigtet for røveri med kniv mod 12-årig dreng
02. marts 2021 kl. 01:25 Opdateret: kl. 05:48
arrow Forsvarere kritiserer terror-efterforskning
23. februar 2021 kl. 17:24 Opdateret: kl. 17:24
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk